Ingredientai (22–26 cm formai):
pagrindui:
- 180–200 g šokoladinių trapių sausainių;
- 50 g sviesto;
- 4 valg. šaukšt. grietinėlės.
kremui:
- 400 g moliūgo tyrės;
- 200 g riebios plakamosios grietinėlės;
- 250 g rikotos sūrio;
- 60 g cukraus pudros;
- 1 apelsinas;
- 20 g želatinos;
- 80 ml šalto vandens.
sūdytai karamelei:
- 100 ml vandens;
- 250 g cukraus;
- 50 g sviesto;
- 140 ml riebios (ne mažiau kaip 36 proc.) grietinėlės;
- ½ arbat. šaukšt. druskos.
Paruoškite moliūgo tyrę:
1. Moliūgo tyrės dar galite turėti savo šaldikliuose, tačiau jei neturite, tinklaraščio „Skanios Bajalių istorijos“ autoriai rekomenduoja muskatinį saldų moliūgą, kurį nuvalykite, supjaustykite kubeliais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės. Tuomet sutrinkite moliūgą virtuviniu kombainu ir atvėsinkite.
Paruoškite torto pagrindą:
1. Pagrindui sausainius sutrupinkite iki miltų (tam labai gerai tinka tas pats virtuvinis kombainas), sumaišykite su lydytu sviestu ir grietinėle.
2. Torto formos nuimamais kraštais dugną išklokite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir, vienodai paskirstę, paspauskite, kad suliptų. Kol gaminsite kremą, pagrindą palaikykite šaldytuve.
Pagaminkite kremą:
1. Želatiną užpilkite vandeniu, gerai išmaišykite ir palikite išbrinkti.
2. Moliūgo tyrę sumaišykite su rikotos sūriu ir 40 g cukraus pudros, viską išplakite plakikliu iki vientisos masės. Įtarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis, viską išmaišykite.
3. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol ištirpsta, bet svarbu, kad ji nebūtų karšta.
4. Grietinėlę išplakite su likusiu kiekiu cukraus pudros.
5. Kremą sumaišykite su želatina, tuomet atsargiai įmaišykite grietinėlę ir pilkite ant paruošto sausainių pagrindo.
6. Palikite šaldytuve sustingti, geriausiai – per naktį.
Pagaminkite sūdytos karamelės padažą:
1. Sūdytos karamelės padažui vidutinio dydžio keptuvėje storu dugnu sumaišykite vandenį su cukrumi, kol ištirps. Kaitinkite, bet nemaišykite, kol karamelė taps medaus spalvos, vanduo išgaruos. Galite kartais pasukioti, jei lydosi netolygiai, kad neprikeptų vienas šonas, kai kitas dar neišsilydęs.
2. Kai vanduo jau bus išgaravęs, įmaišykite supjaustytą sviestą, grietinėlę, druską ir dar pakaitinkite 2–3 minutes, tuomet atvėsinkite. Padažas paruoštas gali būti laikomas šaldytuve, kai reikia naudoti – tiesiog pašildykite. Jis puikus ne tik su tortu, bet tobulai pagardina ir latte kavą. Skanaus!