Ingredientai:
plikytų pyragaičių tešlai:
- 375 ml vandens;
- 150 g sviesto gabalėliais;
- 5 g druskos;
- 10 g cukraus;
- 175 g miltų;
- 5 kiaušiniai.
vanilės kremui:
- 250 ml pieno;
- 50 g cukraus;
- 3 kiaušinių tryniai;
- 10 g miltų;
- 10 g kukurūzų krakmolo;
- vanilės lazdelė.
karamelei:
- 330 g cukraus;
- 85 g vandens.
Iškepkite plikytos tešlos pyragaičius:
1. Sviestą, cukrų ir druską ištirpdykite kartu su vandeniu puode ant mažos ugnies.
2. Įmaišykite miltus ir kaitinkite kelias minutes nuolat maišant, kol masė taps vientisa.
3. Leiskite tešlai šiek tiek pravėsti ir palaipsniui įmaišykite plaktus kiaušinius. Dar kartą gerai išplakite. Masė turi būti vientisa ir „šilkinė“.
4. Paruoštą masę supilkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos išspauskite 2,5–3 cm skersmens rutuliukus.
5. Kepkite 180–200 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol išsipūs ir gražiai apskrus. Išėmus iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje.
Paruoškite vanilės kremą:
1. Pieną užvirinkite su išilgai perpjauta vanilės lazdele.
2. Cukrų, kiaušinių trynius, miltus ir krakmolą gerai išmaišykite. Trečdalį karšto pieno supilkite į gautą masę ir gerai suplakite mentele ar šluotele. Šią masę supilkite į likusį pieną ir ant mažos ugnies toliau plakite, kol sutirštės.
3. Nuėmus puodą nuo ugnies, uždenkite plėvele ir atvėsinkite.
Pagaminkite karamelę:
1. Vandenį su cukrumi kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sirupas paruduos ir taps auksinės spalvos.
Surinkite tortą:
1. Iš kieto kartono pasiruoškite kūgio formą, ant kurios lipdysite plikytus pyragėlius.
2. Plikytos tešlos pyragėlius užpildykite vanilės kremu.
3. Merkite juos į skystą karamelę ir lipdykite ant kūgio.
4. Puošti galite karamelės siūlais, uogomis, gėlėmis ar šokoladine glazūra.
Projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančio prancūziškos virtuvės restorano „Astorija Brasserie“ svečiai liberalioje atmosferoje mėgaujasi ne tik saldėsiais, bet ir tokia klasika kaip Marselio žuvienė, varlių šlaunelės, svogūnų sriuba, Nicos salotos, midijos ar „creme brulee“. Gurmaniški patiekalai puikiai dera su sostinės gyvenimo šurmuliu, jaukumu bei pro verandos langus atsiveriančiais Rotušės ir Šv. Kazimiero bažnyčios vaizdais. Restoranas įsikūręs pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje.
Druskininkų širdyje, penkių gatvių – T.Kosciuškos, Liepų, Šv. Jokūbo, Vasario 16-osios ir pėsčiųjų Laisvės al. sankirtoje, dar 1865 metais už Gardino vicegubernatoriaus I.Rožanovo paaukotus 10 000 sidabrinių rublių pastatyta stačiatikių cerkvė – viena kurorto vizitinių kortelių. Praeityje skvere šalia maldyklos buvo ir varpinė su keturiais varpais, kurie dingo per Pirmąjį pasaulinį karą, o po Antrojo pasaulinio karo iš Druskininkų cerkvės buvo pavogta Vladimiro Dievo Motinos ikona. Posovietiniais laikais stačiatikių Druskininkuose sumažėjo, tačiau cerkvė vis dar lankoma negausių parapijiečių.