„100 tortų Lietuvai“: cukrainės „Laimė“ tortas „Šimtmetis“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Cukrainės „Laimė“ tortas „Šimtmetis“
Cukrainės „Laimė“ tortas „Šimtmetis“ / Cukrainės archyvo nuotr.

Ingredientai:

kakaviniam biskvitui:

  • 80 g miltų;
  • 80 g cukraus;
  • 40 g kiaušinių;
  • 40 g aliejaus;
  • 40 g pieno;
  • 4 g kakavos;
  • 2 g vanilinio cukraus;
  • 2 g kepimo miltelių.

aviečių kremui:

  • 200 g aviečių tyrės;
  • 42 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 21 g smulkaus cukraus;
  • 50 g vandens;
  • 5 g želatinos.

pistacijų skonio kremui:

  • 114 g baltojo šokolado;
  • 61 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 76 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 38 g desertinės pastos „Pistacija“;
  • 40 g vandens;
  • 4 g želatinos.

mango skonio kremui:

  • 167 g mango tyrės;
  • 84 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 17 g smulkaus cukraus;
  • 40 g vandens;
  • 4 g želatinos.

Iškepkite kakavinį biskvitą:

1. Kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų išplakite iki purumo. Į išplaktą mišinį supilkite pieną, aliejų, suberkite kakavą. Išmaišykite iki vientisos masės.

2. Suberkite išsijotus miltus su kepimo milteliais, išmaišykite iki vientisos masės.

3. Paruoštą masę pilkite į skardeles su išklotu kepimo popieriumi, kad gautųsi ~1 cm storio sluoksnis. Kepkite 170–180⁰C, apie 10 minučių.

4. Atvėsinkite. Išspauskite apvalius torto formos lakštus.

Paruoškite aviečių skonio kremą 1-am torto sluoksniui:

1. Grietinėlę išplakite su cukrumi. Sumaišykite su aviečių tyre, įmaišykite ir išbrinkintą, tirpintą želatiną.

Paruoškite pistacijų skonio kremą 2-am torto sluoksniui:

1. Baltąjį šokoladą ištirpinkite su mažesniu grietinėlės kiekiu. Įmaišykite pistacijų pastą. Visą masę sumaišykite su likusia plakta grietinėle.

2. Supilkite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną, išmaišykite iki vientisos masės.

Paruoškite mangų skonio kremą 3-iam torto sluoksniui:

1. Grietinėlę su cukrumi išplakite iki purumo, sumaišykite su mangų tyre. Supilkite išbrinkintą ir tirpintą želatiną, išmaišykite iki vientisos masės.

2. Prieš pilant kitą sluoksnį įsitikinkite, kad prieš tai supiltas sluoksnis sustingęs.

3. Papuoškite tortą!

Cukrainės archyvo nuotr./Cukrainės „Laimė“ tortas „Šimtmetis“
Cukrainės archyvo nuotr./Cukrainės „Laimė“ tortas „Šimtmetis“

Tortas „Šimtmetis“ papuoštas jį projektui pristatančios, Šakiuose veikiančios cukrainės „Laimė“ logotipu. Tuo tarpu Druskininkų logotipą 2008 metais sukūrė Emilija Užukauskienė. Logotipą sudaro pagrindiniai kurortinio miesto simboliai: pušys, mineralinio vandens srovės ir vandens biuvetė, simbolizuojantys Druskininkų gamtinius ir gydomuosius išteklius bei turistinę infrastruktūrą. Pagrindinė ženklo versija – žalia biuvetė ir pavadinimas bei melsvų atspalvių vandens srovės ir pušys. Logotipas gal būti naudojamas su šūkiu „Druskininkai – sveikatos šaltinių kurortas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis