Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: desertinės „Atostogos“ tortas „Medutis“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas „Medutis“
Tortas „Medutis“ / Desertinės archyvo nuotr.

Ingredientai:

šokoladinei glazūrai:

  • 40 g glazūros;
  • 120 g dekstrozės;
  • 180 g grietinėlės;
  • 350 g cukraus;
  • 140 g kakavos miltelių;
  • 65 g vandens;
  • 375 g neutralios glazūros;
  • 21 g želatinos;
  • 20 g pieno.

biskvitui:

  • 200 g kiaušinių;
  • 140 g rudojo cukraus;
  • 70 g medaus;
  • 200 g miltų;
  • 4 g kepimo miltelių;
  • 4 g cinamono;
  • 2 g druskos;
  • 180 g sviesto.

medaus creme brulee:

  • 375 g grietinėlės;
  • 90 g trynių;
  • 55 g cukraus;
  • 20 g medaus
  • 6 g želatinos.

medaus cremeux:

  • 375 g grietinėlės;
  • 50 g medaus;
  • 110 g trynių;
  • 12 g želatinos.

Gaminimas:

Paruoškite glazūrą:

Pašildykite vandenį, grietinėlę, pieną, cukrų ir dekstrozę iki 40 laipsnių, tada pridėkite gliukozės ir šildykite iki 80 laipsnių. Pasiekus šią temperatūrą, dar įdėkite kakavos ir visą masę išmaišykite maišytuvu. Uždėkite ant ugnies ir leiskite užvirti, įdėkite želatinos ir neutralią glazūrą.

Iškepkite biskvitą:

Kiaušinius, medų, cukrų sumaišykite. Miltus persijokite ir sumaišykite su likusiais sausais ingredientais. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į jau paruoštą masę, viską išmaišykite ir kepkite apie 10 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Pagaminkite medaus creme brulee:

Ištrinkite trynius su medumi ir cukrumi. Užvirinkite grietinėlę ir supilkite trynių-cukraus masę. Virkite nuolat maišydami iki 82 laipsnių. Įdėkite želatiną ir išmaišykite.

Pagaminkite medaus cremeux:

Ištrinkite trynius su medumi ir cukrumi. Užvirkite grietinėlę ir supilkite trynių-cukraus masę. Virkite nuolat maišant iki 82 laipsnių. Įdėkite želatiną ir išmaišykite (viską darykite taip pat, kaip ruošiant medaus creme brulee).

Surinkite tortą:

Paimkite apvalią silikoninę formą, įdėkite biskvitą ir įpilkite vieną sluoksnį medaus creme brulee. Įdėkite į šaldiklį, leiskite užšalti. Užšaldžius, įpilkite medaus cremeux. Vėl leiskite užšalti, tada medaus creme brulee – užšaldytkite ir ant viršaus vėl medaus creme brulee.

Desertinės archyvo nuotr. /Tortas „Medutis“
Desertinės archyvo nuotr. /Tortas „Medutis“

Šį tortą pristatančios desertinės pavadinimas skelbia „Atostogos“! Druskininkai atostogaujančius kviečia į vieną moderniausių balneologinių gydyklų Europoje – Druskininkų gydyklą. Joje teikiamos natūralaus mineralinio vandens bei gydomojo purvo procedūros. Tai viena seniausių kurortologinio gydymo įstaigų Lietuvoje, kurioje suderintos šiuolaikinės technologijos ir šimtametė kurortologijos patirtis bei tradicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais