Ingredientai:
- 60 kiaušinių;
- 2 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
- 1,5 kg cukraus;
- 1,5 kg sviesto;
- 900 g grietinės;
- 10 g vanilinio cukraus.
Paruoškite šakočio masę:
1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
2. Sviestą išsukite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Maišykite, kol cukrus ištirps. Sudėkite kiaušinių trynius.
3. Palaipsniui berkite miltus, maišant, kol gausis vientisa masė. Tada supilktie grietinę ir vėl išmaišykite iki vientisos masės.
4. Baltymus išplakite ir lėtai sudėkite į tešlą.
Iškepkite šakotį:
1. Kepimo formą-veleną apvyniokite kepimo popieriumi ir virvele, aptepkite sviestu. Sukdami veleną pilkite tešlą, kad pasidengtų visas ritinėlis.
2. Tešlą pilkite sluoksniais, vis sukant. Kartais padarykite staigesnius judesius tam, kad gautųsi rageliai – spygliai. Taip kepkite, kol sunaudosite visą paruoštą tešlą.
Iš nurodyto kiekio ingredientų iškepamas 70 cm aukščio šakotis, kurio svoris apie 5 kg.
Šakočio receptu pasidalinusiai ir projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančiai įmonei „Romnesa“ priklauso ir didžiausio pasaulyje šakočio rekordas. 2015 m. iškepto milžiniško šakočio aukštis – 372 cm, apimtis storiausioje vietoje – 302 cm, svoris – 85,8 kg. Tai sunkiausias, aukščiausias ir storiausias šakotis Lietuvoje, kuris kepė vieną valandą ir keturiasdešimt minučių.
Rekordinio šakočio kepimui buvo suprojektuota ir pagaminta speciali įranga: keturių metrų ilgio malkomis kūrenama krosnis, 4 m ilgio ir apie 1,5 m pločio skarda tešlai bei 3,7 m aukščio kūgis.