Ingredientai:
1,7 kg torto biskvitui:
- 6 kiaušinių baltymai (L dydžio kiaušinių);
- 6 kiaušinių tryniai (L dydžio kiaušinių);
- 120 g cukraus;
- 120 g kvietinių miltų;
- 2 g kepimo miltelių;
cukraus sirupui:
- 80 g vandens;
- 80 g cukraus.
kremui:
- 700 g natūralios (36 proc. riebumo) grietinėlės;
- 1 indelis (397 g) karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“;
- 15 g želatinos;
- 100 g vandens;
- 110 g smulkintų lazdynų riešutų.
Gaminimas:
Iškepkite biskvitą:
1. Viename dubenyje šaltus kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Kitame dubenyje išplakite trynius iki baltos masės. Išplaktus kiaušinių baltymus ir trynius lengvai maišydami paverskite viena mase.
2. Persijokite miltus, į juos suberkite kepimo miltelius.
3. Į kiaušinių masę suberkite paruoštus miltus. Labai lengvai permaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
4. Masę sudėkite į sviestiniu popieriumi išklotą torto formą (28 cm skersmens).
5. Kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje.
6. Iškeptą ir atvėsusį biskvitą horizontaliai perpjauname į du sluoksnius.
Paruoškite sirupą:
1. Vandenį ir cukrų virkite 5 minutes ant kaitrios ugnies, kol užvirs. Sirupą nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Pagaminkite kremą:
1. Šaltą grietinėlę išplakite iki standumo.
2. 100 g šalto vandens 20 minučių brinkinkite želatiną ir maišydami pakaitinkite iki ištirpimo. Paruoštą želatiną supilkite į kambario temperatūros „Rududu“ sutirštintą pieną ir gerai išmaišykite. Pusę gautos masės supilkite ant išplaktos grietinėlės, lengvai permaišykite, supilkite antrą pusę gautos masės ir išmaišykite. Po truputį berkite smulkintus lazdyno riešutus ir dar kartą viską permaišykite.
3. Į torto formą dėkite pirmą biskvito lakštą. Jį visą teptuku/šaukštu sutepkite sirupu, kad biskvitas sudrėktų. Tuomet supilkite pusę kremo. Kremą tolygiai išlyginkite. Dėkite antrą biskvito sluoksnį ir vėl jį sutepkite sirupu, supilkite likusį kremą, išlyginkite.
4. Gautą tortą dėkite į šaldytuvą 4–6 valandoms.
5. Išimkite iš formos ir puoškite pagal savo fantaziją. Galima pabarstyti smulkintais riešutais, tarkuotu šokoladu arba pasiruošti šokoladinį glajų. Jam pakaitinkite 200 g grietinėlės, į ją suberkite 200 g smulkinto šokolado ir 20 g cukraus, viską išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę atvėsinkite iki kambario temperatūros ir lengvu sluoksniu užpilkite ant torto.
Šį tortą projektui gamina restoranas-picerija „Aqua“, veikiantis Druskininkų vandens parke, kuriame, be įvairiausių vandens pramogų, galima mėgautis ir sveikatinimo procedūromis mineraliniu vandeniu. Šio vandens šaltiniais ir garsūs Druskininkai.
Nereikia būti labai akylam, kad ir Druskininkų varde pastebėtum įpintą žodį „druska“. XVI a. druskininku buvo vadinamas Lietuvos valstiečių atskiros kategorijos žmogus, kurio svarbiausia pareiga buvo dvarui pristatinėti druską. Manoma, kad vietovės pavadinimas kaip tik kilo iš tokio vietinių gyventojų užsiėmimo. Druskos skonis jaučiamas ne tik geriant mineralinį vandenį, bet ir tariant seniausios bei gausiausios Druskininkų giminės pavardę Sūrutis, Surmetis, Suraučius, ežero, prie kurio šie gyveno, pavadinimą Druskonis.