Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ tortas su riešutais ir „Rududu“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Tortas su riešutais ir „Rududu“
Tortas su riešutais ir „Rududu“ / „Aqua“ archyvo nuotr.

Ingredientai:

1,7 kg torto biskvitui:

  • 6 kiaušinių baltymai (L dydžio kiaušinių);
  • 6 kiaušinių tryniai (L dydžio kiaušinių);
  • 120 g cukraus;
  • 120 g kvietinių miltų;
  • 2 g kepimo miltelių;

cukraus sirupui:

  • 80 g vandens;
  • 80 g cukraus.

kremui:

  • 700 g natūralios (36 proc. riebumo) grietinėlės;
  • 1 indelis (397 g) karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“;
  • 15 g želatinos;
  • 100 g vandens;
  • 110 g smulkintų lazdynų riešutų.
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas

Gaminimas:

Iškepkite biskvitą:

1. Viename dubenyje šaltus kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Kitame dubenyje išplakite trynius iki baltos masės. Išplaktus kiaušinių baltymus ir trynius lengvai maišydami paverskite viena mase.

2. Persijokite miltus, į juos suberkite kepimo miltelius.

3. Į kiaušinių masę suberkite paruoštus miltus. Labai lengvai permaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.

4. Masę sudėkite į sviestiniu popieriumi išklotą torto formą (28 cm skersmens).

5. Kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje.

6. Iškeptą ir atvėsusį biskvitą horizontaliai perpjauname į du sluoksnius.

Paruoškite sirupą:

1. Vandenį ir cukrų virkite 5 minutes ant kaitrios ugnies, kol užvirs. Sirupą nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Pagaminkite kremą:

1. Šaltą grietinėlę išplakite iki standumo.

2. 100 g šalto vandens 20 minučių brinkinkite želatiną ir maišydami pakaitinkite iki ištirpimo. Paruoštą želatiną supilkite į kambario temperatūros „Rududu“ sutirštintą pieną ir gerai išmaišykite. Pusę gautos masės supilkite ant išplaktos grietinėlės, lengvai permaišykite, supilkite antrą pusę gautos masės ir išmaišykite. Po truputį berkite smulkintus lazdyno riešutus ir dar kartą viską permaišykite.

3. Į torto formą dėkite pirmą biskvito lakštą. Jį visą teptuku/šaukštu sutepkite sirupu, kad biskvitas sudrėktų. Tuomet supilkite pusę kremo. Kremą tolygiai išlyginkite. Dėkite antrą biskvito sluoksnį ir vėl jį sutepkite sirupu, supilkite likusį kremą, išlyginkite.

„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas

4. Gautą tortą dėkite į šaldytuvą 4–6 valandoms.

„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas
„Aqua“ archyvo nuotr./
Torto gaminimas

5. Išimkite iš formos ir puoškite pagal savo fantaziją. Galima pabarstyti smulkintais riešutais, tarkuotu šokoladu arba pasiruošti šokoladinį glajų. Jam pakaitinkite 200 g grietinėlės, į ją suberkite 200 g smulkinto šokolado ir 20 g cukraus, viską išmaišykite iki vientisos masės. Gautą masę atvėsinkite iki kambario temperatūros ir lengvu sluoksniu užpilkite ant torto.

„Aqua“ archyvo nuotr./
Tortas su riešutais ir „Rududu“
„Aqua“ archyvo nuotr./
Tortas su riešutais ir „Rududu“

Šį tortą projektui gamina restoranas-picerija „Aqua“, veikiantis Druskininkų vandens parke, kuriame, be įvairiausių vandens pramogų, galima mėgautis ir sveikatinimo procedūromis mineraliniu vandeniu. Šio vandens šaltiniais ir garsūs Druskininkai.

„Aqua“ archyvo nuotr./
Tortas su riešutais ir „Rududu“
„Aqua“ archyvo nuotr./
Tortas su riešutais ir „Rududu“

Nereikia būti labai akylam, kad ir Druskininkų varde pastebėtum įpintą žodį „druska“. XVI a. druskininku buvo vadinamas Lietuvos valstiečių atskiros kategorijos žmogus, kurio svarbiausia pareiga buvo dvarui pristatinėti druską. Manoma, kad vietovės pavadinimas kaip tik kilo iš tokio vietinių gyventojų užsiėmimo. Druskos skonis jaučiamas ne tik geriant mineralinį vandenį, bet ir tariant seniausios bei gausiausios Druskininkų giminės pavardę Sūrutis, Surmetis, Suraučius, ežero, prie kurio šie gyveno, pavadinimą Druskonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais