„100 tortų Lietuvai“: Druskininkų „UPA“ tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis
Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis / Druskininkų UPA archyvo nuotr.

Ingredientai:

šokoladiniam biskvitui:

  • 150 g sviesto;
  • 270 g karčiojo šokolado;
  • 5 kiaušiniai;
  • 120 g rudojo cukrus;
  • 25 g miltų;
  • 55 g migdolų miltų.

maskarponės sūrio kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 1 apelsinas;
  • 50 g cukraus pudros.

braškių įdarui:

  • 250 g šaldytų braškių;
  • 20 g cukraus;
  • 5 g želatinos.

Gaminimas:

1. Iškepkite šokoladinį biskvitą. Kiaušinius kartu su ruduoju cukrumi išplakite iki standžių putų. Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir supilkite į kiaušinių masę. Suberkite persijotus miltus ir migdolų miltus. Supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.

2. Paruoškite maskarponės sūrio kremą. Nutarkuokite apelsino žievelę, o iš apelsino išspauskite sultis. Sutarkuotą žievelę sumaišykite su 2 šaukštais apelsinų sulčių, įmaišykite maskarponės sūrį, cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.

3. Paruoškite braškių įdarą. Į sutrintą atitirpintų braškių tyrę supilkite išbrinkintą temperatūroje iki 40°C želatiną, viską išmaišykite.

4. Formuokite tortą. Šis desertas susideda iš 4 šokoladinio biskvito sluoksnių. Pirmą biskvito sluoksnį aptepkite maskarponės sūrio kremu, ant jo tepkite braškių įdarą, tada dėkite antrąjį biskvito sluoksnį, tepkite ant jo maskarponės sūrio kremą, uždėkite trečiąjį biskvito sluoksnį, ant jo vėl tepkite maskarponės sūrio kremą ir tada ketvirtą biskvito sluoksnį, o jį vėl gražiai aptepkite maskarponės sūrio kremu. Tortą puoškite braškėmis ir šilauogėmis.

Druskininkų UPA archyvo nuotr./Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis
Druskininkų UPA archyvo nuotr./Tortas su maskarponės sūriu ir braškėmis

Šį tortą pristato modernaus ir išskirtinio vardo Druskininkų reabilitacijos centras „UPA“. Įdomu tai, jog XVIII a. tarp druskininkiečių populiariausias vyriškas vardas buvo Kazimieras. Druskininkų kaimo valstiečių pavardės buvo tipiškai lietuviškos, iš jų dauguma – pravardinės kilmės. Per visą XVIII amžių Druskininkuose pastebima nepertraukiama Sūručių ir Dailidžių giminių tąsa. XVIII a. pabaigoje Druskininkų kaime lyderiaujanti buvo būtent Sūručių giminė, jų buvo net 3 šeimos iš 6.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis