Ingredientai:
kalmarų rašalo duonos biskvitams:
- 750 g miltų;
- 30 g cukraus;
- 2 nedideli kiaušiniai;
- 20 g sausų mielių;
- 375 ml vandens;
- 75 g minkšto sviesto;
- 2 pakuotės kalmarų rašalo;
- žiupsnis druskos.
burokėlių ir špinatų putėsiams:
- 800 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
- 30 g agaro;
- 500 g virtų burokėlių;
- 200 g špinatų;
- druskos, pipirų, kajeno pipirų, česnako pagal skonį.
grietinės padažui:
- 4 šaukštai riebios grietinės;
- 1 šaukštelis baltų krienų;
- šiek tiek krapų.
Iškepkite duonos biskvitus:
1. Į šiltą vandenį supilkite mieles ir cukrų, palaikykite, kol pradės kilti burbuliukai ir pasklis mielių kvapas.
2. Sudėkite likusius ingredientus, minkykite tešlą, kol nebelips prie rankų.
3. Tešlą suformuokite į tolygų rutulį, lengvai aptepkite aliejumi, įdėkite į didesnį dubenį, jį užklokite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje pakilti maždaug valandai, arba kol padvigubės.
4. Tešlai pakilus, dėkite ją į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą 18 cm skersmens torto formą aukštesniais kraštais. Palikite pakilti dar 30 min., o tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių su ventiliatoriumi.
5. Kepkite 20–30 min. arba tol, kol įdūrus medinį pagaliuką patikrinimui tešla prie jo nebelips. Biskvitus geriausia išsikepti iš vakaro, kad spėtų atvėsti ir nusistovėti.
Pagaminkite putėsius:
1. Supilkite grietinėlę į puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros. Pradėjus kilti burbuliukams puodo pakraštyje, supilkite agarą, pakaitinkite porą minučių. Padalinkite grietinėlę į dvi dalis.
2. Burokėlius sutrinkite plakiklyje, pagal skonį įdėkite druskos, pipirų ir kajeno pipirų. Masę sudėkite į vieną iš dviejų grietinėlės dalių, gerai išmaišykite ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol akivaizdžiai pradės tirštėti. Palikite atvėsti.
3. Špinatus sudėkite į verdantį vandenį, pamaišykite 1 minutę ir vandenį nukoškite. Špinatus, dvi skilteles česnako bei šiek tiek likusios grietinėlės sudėkite į plaktuvą, sutrinkite iki vientisos masės. Viską sudėkite į likusią grietinėlę, gerai išmaišykite ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros, kol akivaizdžiai pradės tirštėti. Palikite atvėsti.
Paruoškite grietinės padažą:
Visus grietinės padažui skirtus ingredientus sumaišykite.
Surinkite tortą:
1. Kalmarų rašalo duonos viršaus ir šonų plutą nupjaustykite, paviršių nupjaukite lygiai, padalinkite į tris lygius biskvitus.
2. Pirmą sluoksnį ištepkite burokėlių putėsiais, antrą – špinatų, ant viršaus užtepkite grietinės kremą.
3. Tortą puoškite olandiška Matjes silke, susukta į „rožes“ (arba pagal savo fantaziją), krapais, burokėlių lapais, jūros špinatais, plonai pjaustytais raudonais svogūnais.
4. Rekomenduojama valgyti ilgai netrukus, kad neapdžiūtų, prie atpjauto gabalėlio papildomai pridėkite silkės.
Šį tortą pristato vienoje centrinių sostinės gatvių veikiantis jūros gėrybių restoranas „Selfish“. Jo įkūrėjai – vyras ir žmona, Renatas ir Ingrida Vainiai, bei jų dukros Gabija ir Kamilė.
Imtis šeimos verslo labai konkurencingame maitinimo versle porai reikėjo ne mažiau drąsos nei iš Druskininkų kilusiems sutuoktiniams Halinai Korolec-Bujakowska ir Stanisławui Bujakowski, kurie prieš 84 metus, rugpjūčio 19 dieną, pradėjo kelionę Druskininkai–Šanchajus. Šie jaunieji savo jausmų patikrinimui pasirinko rimtų išbandymų kelionę motociklu ir kvapą gniaužiančius nuotykius. Tokią pat kelionę 2014 metais pasirinko ir entuziastų pora iš Poznanės Joanna Sobkowska ir Danielis Skibiński.