„100 tortų Lietuvai“: įspūdingas Matjes silkės tortas pagal „Selfish“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Matjes silkės tortas
Matjes silkės tortas / Gabijos Monikos Vainiutės nuotr.

Ingredientai:

kalmarų rašalo duonos biskvitams:

  • 750 g miltų;
  • 30 g cukraus;
  • 2 nedideli kiaušiniai;
  • 20 g sausų mielių;
  • 375 ml vandens;
  • 75 g minkšto sviesto;
  • 2 pakuotės kalmarų rašalo;
  • žiupsnis druskos.

burokėlių ir špinatų putėsiams:

  • 800 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 30 g agaro;
  • 500 g virtų burokėlių;
  • 200 g špinatų;
  • druskos, pipirų, kajeno pipirų, česnako pagal skonį.

grietinės padažui:

  • 4 šaukštai riebios grietinės;
  • 1 šaukštelis baltų krienų;
  • šiek tiek krapų.
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas

Iškepkite duonos biskvitus:

1. Į šiltą vandenį supilkite mieles ir cukrų, palaikykite, kol pradės kilti burbuliukai ir pasklis mielių kvapas.

2. Sudėkite likusius ingredientus, minkykite tešlą, kol nebelips prie rankų.

3. Tešlą suformuokite į tolygų rutulį, lengvai aptepkite aliejumi, įdėkite į didesnį dubenį, jį užklokite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje pakilti maždaug valandai, arba kol padvigubės.

4. Tešlai pakilus, dėkite ją į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą 18 cm skersmens torto formą aukštesniais kraštais. Palikite pakilti dar 30 min., o tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių su ventiliatoriumi.

5. Kepkite 20–30 min. arba tol, kol įdūrus medinį pagaliuką patikrinimui tešla prie jo nebelips. Biskvitus geriausia išsikepti iš vakaro, kad spėtų atvėsti ir nusistovėti.

Pagaminkite putėsius:

1. Supilkite grietinėlę į puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros. Pradėjus kilti burbuliukams puodo pakraštyje, supilkite agarą, pakaitinkite porą minučių. Padalinkite grietinėlę į dvi dalis.

2. Burokėlius sutrinkite plakiklyje, pagal skonį įdėkite druskos, pipirų ir kajeno pipirų. Masę sudėkite į vieną iš dviejų grietinėlės dalių, gerai išmaišykite ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol akivaizdžiai pradės tirštėti. Palikite atvėsti.

Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas

3. Špinatus sudėkite į verdantį vandenį, pamaišykite 1 minutę ir vandenį nukoškite. Špinatus, dvi skilteles česnako bei šiek tiek likusios grietinėlės sudėkite į plaktuvą, sutrinkite iki vientisos masės. Viską sudėkite į likusią grietinėlę, gerai išmaišykite ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros, kol akivaizdžiai pradės tirštėti. Palikite atvėsti.

Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas

Paruoškite grietinės padažą:

Visus grietinės padažui skirtus ingredientus sumaišykite.

Surinkite tortą:

1. Kalmarų rašalo duonos viršaus ir šonų plutą nupjaustykite, paviršių nupjaukite lygiai, padalinkite į tris lygius biskvitus.

Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas

2. Pirmą sluoksnį ištepkite burokėlių putėsiais, antrą – špinatų, ant viršaus užtepkite grietinės kremą.

Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės torto gaminimas

3. Tortą puoškite olandiška Matjes silke, susukta į „rožes“ (arba pagal savo fantaziją), krapais, burokėlių lapais, jūros špinatais, plonai pjaustytais raudonais svogūnais.

Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės tortas
Gabijos Monikos Vainiutės nuotr./Matjes silkės tortas

4. Rekomenduojama valgyti ilgai netrukus, kad neapdžiūtų, prie atpjauto gabalėlio papildomai pridėkite silkės.

Šį tortą pristato vienoje centrinių sostinės gatvių veikiantis jūros gėrybių restoranas „Selfish“. Jo įkūrėjai – vyras ir žmona, Renatas ir Ingrida Vainiai, bei jų dukros Gabija ir Kamilė.

Imtis šeimos verslo labai konkurencingame maitinimo versle porai reikėjo ne mažiau drąsos nei iš Druskininkų kilusiems sutuoktiniams Halinai Korolec-Bujakowska ir Stanisławui Bujakowski, kurie prieš 84 metus, rugpjūčio 19 dieną, pradėjo kelionę Druskininkai–Šanchajus. Šie jaunieji savo jausmų patikrinimui pasirinko rimtų išbandymų kelionę motociklu ir kvapą gniaužiančius nuotykius. Tokią pat kelionę 2014 metais pasirinko ir entuziastų pora iš Poznanės Joanna Sobkowska ir Danielis Skibiński.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis