Ingredientai:
biskvitui:
- 52 g kiaušinių baltymų;
- 25 g cukraus;
- 100 g kiaušinių;
- 52 g cukraus pudros;
- 18 g miltų;
- 15 g tirpinto sviesto;
- 40 g migdolų miltų.
traškiam migdolų sausainiui:
- 75 g smulkaus rudojo cukraus;
- 75 g migdolų riešutų miltų;
- 75 g miltų;
- 65 g cukraus;
- 62 g sviesto.
braškių želė:
- 110 g braškių tyrės;
- 30 g cukraus su pektinu;
- 8 g medaus;
- 6 g želatinos;
- 2 g citrinų sulčių.
maskarponės sūrio putėsiui:
- 185 g maskarponės sūrio;
- 225 g grietinėlės;
- 30 g kiaušinių trynių;
- 55 g cukraus;
- 4 g želatinos;
- 20 g pieno;
- 1 valg. šaukšt. skystos vanilės.
Iškepkite biskvitą:
1. Išplakite kiaušinius su cukraus pudra ir migdolų miltais. Supilkite tirpintą sviestą ir persijotus miltus, atsargiai išmaišykite. Išplakite baltymus su cukrumi ir atsargiai įmaišykite į prieš tai suplaktą masę.
2. Supilkite gautą masę į kepimo formą ir kepkite iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
Iškepkite traškų migdolų sausainį:
Visus ingredientus sumaišykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
Paruoškite braškių želė:
Braškių tyrę sumaišykite su cukrumi, kuris turi pektino, medumi, ir užvirkite. Virkite apie 2 minutes. Nukėlus nuo ugnies, supilkite citrinos sultis, sudėkite želatiną ir viską išmaišykite.
Pagaminkite maskarponės sūrio putėsį:
1. Trynius išmaišykite su cukrumi.
2. Pieną pakaitinkite iki 50 laipsnių, supilkite sumaišytus trynius su cukrumi. Virkite iki 82 laipsnių. Įmaišykite želatiną. Atvėsinkite.
3. Įmaišykite maskarponės sūrį, vanilę ir pusiau standžiai plaktą gietinėlę.
Surinkite tortą:
1. Į apvalią skardą įpilkite maskarponės sūrio putėsių, įdėkite šaldytą braškių želė ir vėl užpilkite putėsių, įdėkite traškius sausainius.
2. Užbaikite pilti putėsius ir ant viršaus uždėkite biskvitą.
3. Palikite per naktį stingti šaldytuve.
Dalindamiesi torto receptu, jo autoriai – „Le poète“ kepyklėlės įkūrėjai, atkreipė dėmesį į iš šokolado pagamintas torto dekoracijas. Plačia šokoladine juosta juostas tortas – tarsi gynybinė pilies siena, sauganti ir tausojanti mūsų Laisvės skonį, o į obuolio simbolį sutalpinti dideli ir šilti palinkėjimai Lietuvai, atėję iš mūsų protėvių, kurie tikėjo, kad obuolys tai – gyvenimo, meilės, vaisingumo ir grožio simbolis.
Poetiškai tortą pristatantys torto autoriai priminė apie Druskininkuose dvejus paskutiniuosius savo gyvenimo metus praleidusį žymų Vilniaus filomatų draugijos narį, baltarusių tautosakos rinkėją, poetą, Adomo Mickevičiaus geriausią draugą ir jo poemos „Gražina“ redaktorių Joną Čečiotą. Sunkiai sirgdamas jis gyveno su seserimi mažame namelyje, anot J. Kraševskio — „visų apleistas skurdžius, kaip Ruso“. Mirė jis 1847 m. ir palaidotas Ratnyčios kaimo kapinėse. Šio žymaus kultūros ir demokratinio judėjimo veikėjo kūrybos palikime — ir šeši Nemuno krašto valstiečių liaudies dainų rinkiniai.