Ingredientai:
šokoladiniam biskvitui:
- 60 g kiaušinio baltymų;
- 40 g cukraus;
- 75 g migdolų miltų;
- 1 ir 1/4 valg. šaukšt. miltų;
- 1 ir 1/4 valg. šaukšt. kakavos pudros;
- 1 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
- 2 kiaušinių tryniai.
karamelizuotoms kriaušėms:
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 kriaušės, pjaustytos riekelėmis;
- 50 g cukraus.
šokoladiniam musui:
- 1 lapelis želatinos;
- 60 g cukraus;
- 120 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
- 280 g grietinėlės plakimui;
- 100 g juodojo šokolado (70 proc. kakavos).
šokoladiniam dengimui:
- 50 g grietinėlės;
- 0,5 valg. šaukšt. gliukozės;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 60 g juodojo šokolado;
- 40 g pieninio šokolado.
Iškepkite biskvitą:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Baltymus išplakite su cukrum iki minkštų putų. Įplakite kiaušinio trynius.
3. Sausus ingredientus persijokite ir ranka įmaišykite į kiaušinių plakinį. Pabaigoje įmaišykite tirpintą sviestą.
4. Biskvitą kepkite konditeriniame žiede arba apvalioje 20 cm skersmens formoje 20–25 min. Iškepusį atvėsinkite.
Paruoškite karamelizuotas kriaušes:
1. Įkaitinkite keptuvę storu dugnu. Supilkite ir kaitinkite cukrų, kol ištirps. Įdėkite sviestą ir sudėkite kriaušes. Kaitinkite ant lėtos ugnies, kol kriaušės šiek tiek paminkštės ir karamelizuosis.
Pagaminkite šokoladinį musą:
1. Želatinos lapelį pamerkite į šaltą vandenį, kad išbrinktų.
2. Puodą storu dugnu kaitinkite ir dalimis supilkite cukrų nemaišant, kad gautųsi karamelė. Kai visas cukrus ištirps, nuimkite nuo ugnies ir supilkite užvirusią grietinėlę, maišykite mediniu šaukštu.
3. Išbrinkusią želatiną nusausinkite ir įdėkite į puodą, įmaišykite, suberkite į karštą mišinį juodąjį šokoladą. Gerai permaišykite, kol šokoladas ištirps ir masė bus vientisa. Palaukite kol atvės iki 25 laipsnių, įmaišykite išplaktą grietinėlę. Grietinėlės neperplakite – turi būti riebaus kefyro konsistencijos
Surinkite tortą:
1. Tortą patogiausia surinkti konditeriniame žiede. Žiedo vidų apjuoskite acetatine juostele – bus patogu tortą išimti.
2. Į formos dugną įklokite storesnę acetatinę plėvelę. Dėkite atvėsusį biskvitą. Jei liko karamelės nuo kriaušių, truputį atskieskite karštu vandeniu ir tuo sirupu ištepkite biskvitą. Išdėliokite kriaušes per visą biskvitą. Ant viršaus supilkite šokoladinį musą ir išlyginkite. Dėkite į šaldytuvą nakčiai, kol tortas gerai sustings.
3. Kitą dieną paruoškite šokoladą dengimui: užvirinkite grietinėlę su gliukoze ir sviestu, nuimkite nuo ugnies, sudėkite šokoladą ir gerai permaišykite. Kiek pravėsus šokoladui, juo uždenkite torto viršų.
AV kepyklai-studijai Vilniuje atstovaujanti konditerė Alina Vaitkienė, gaminant šį tortą, rekomenduoja naudoti medinį šaukštą. Tokį greičiausiai bus galima patiems pasigaminti šiemet Druskininkuose duris atversiančiame amatų centre „Menų kalvė“.
Šiuolaikiškas ir modernus amatų centras taps dar vienu Druskininkų traukos tašku, kultūros židiniu, kuriame vyks edukacijos, pažintinės ekskursijos, veiks atviros dirbtuvės, kurios leis visiems norintiesiems iš arti pasižiūrėti į menininkų ir tautodailininkų veiklą. Amatų centre taip pat bus įrengta galerija, kitos ekspozicijų erdvės.