Ingredientai:
lakštams:
- 500 g miltų;
- 250 g sviesto;
- 300 g grietinės;
- 5 g druskos;
- 5 cukraus;
- 1 kiaušinis.
kremui:
- 500 ml pieno;
- 250 g cukraus;
- 200 g sviesto;
- 5 kiaušiniai.
pertepimui:
- bruknių uogienės.
Iškepkite lakštus:
1. Miltus kapokite su šaltu sviestu. Svarbu, nelieskite tešlos rankomis. Kai jau susiformuoja stambūs trupiniai, supilkite grietinę, išplaktą su kiaušiniu, druska ir cukrumi. Viską toliau kapokite peiliu.
2. Dėkite tešlą į šaldytuvą parai.
3. Kitą dieną tešlą supjaustykite vienodomis dalimis į bent 7–10 lakštų. Juos labai plonai iškočiokite.
4. Kiekvieną lakštą kepkite 200 laipsnių temperatūroje po 10 min., kol įgaus auksinę spalvą.
Paruoškite kremą:
Užvirkite pieną kartu su cukrumi. Į verdantį pieną dėkite sviestą ir suplaktus kiaušinius bei maišant virkite kremą, kol jis sutirštės. Atvėsinkite.
Surinkite tortą:
Formuokite tortą: ant lakšto dėkite kremą, vėl lakštą, vėl kremą. Ties torto viduriu vieną lakštą pertepkite bruknių uogiene. Baigus formuoti, visą tortą aptepkite kremu ir apibarstykite trupiniais.
Druskininkuose, kur jau šį šeštadienį, gegužės 26 d., vyks projekto „100 tortų Lietuvai“ finalinis renginys, iš kitų išsiskiria miesto savivaldybės pastatas. Jo istorinis pavadinimas – daktaro Bujakovskio namas. Šis daktaras priklausė kurorto turtingiausiųjų dešimtukui. Manoma, kad mūrinė Bujakovskio vila buvo pastatyta XIX a., pabaigoje – XX a., pradžioje. Tuo metu tai buvo vienaaukštis pastatas ir tik vėliau, išlaikant visas originalias stogo – kupolo formas buvo pastatytas viršutinis namo aukštas.