Ingredientai:
virtų bulvių ir lazdyno riešutų biskvitui:
- 120 g minkšto sviesto;
- 80 g miltų;
- 190 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 120 g virtų, sugrūstų bulvių;
- 70 g skrudintų lazdyno riešutų miltų (galima keisti kitais riešutais);
- 80 g riebios grietinėlės;
- vanilės ir citrusų žievelių (skoniui suteikti).
kriaušių želė:
- 200 g kriaušių tyrės;
- 40 g cukraus;
- 10 g kukurūzų krakmolo;
- 6 g želatinos lapelių.
balto šokolado kremui:
- 500 g grietinėlės (I);
- 1 vanilės ankštis;
- 100 g skrudintų lazdyno riešutų;
- 9 g želatinos lapelių;
- 300 g baltojo šokolado;
- 500 g grietinėlės (II).
balto šokolado glaistui:
- 500 g baltojo šokolado;
- 10 g baltų dažų, titano dioksido (nebūtina);
- 50 g skrudintų, smulkintų lazdyno riešutų;
- 25 g vynuogių kauliukų aliejaus.
Iškepkite biskvitą:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
2. Dubenyje sumaišykite sviestą, įpilkite cukraus, plakite kol mišinys bus lengvas ir purus.
3. Įdėkite kiaušinių trynius, po vieną, maišant.
4. Sumaišykite bulvių košę, riešutus, citrusų žieveles, grietinėlę ir vanilę. Gerai išmaišykite.
5. Miltus pilkite palaipsniui, vis maišant.
6. Kitame dubenyje išplakite baltymus iki minkštų viršūnėlių.
7. Naudodamiesi mentelę, švelniai sudėkite kiaušinių baltymus į tešlą.
8. Mišinį padalinkite į dvi dalis – po vieną supilkite į 18 cm skersmens formą.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., stebint ir tikrinant pagaliuku. Iškepus biskvitą atvėsinkite.
Pagaminkite kriaušių želė:
1. Želatiną užmerkite šaltame vandenyje.
2. Cukrų sumaišykite su krakmolu ir sudėkite į puodą su tyre. Kaitinkite kol sutirštės, nuolat maišydami šluotele. Išvirus perpilkite į dubenį, nugręžkite želatiną ir sudėkite į tyrę, išmaišykite.
3. Masę supilkite į 16 cm žiedo formą, užšaldykite.
Paruoškite balto šokolado kremą:
1. Šaltame vandenyje užmerkite želatinos lapelius.
2. Puode kaitinkite vanilę, riešutus ir grietinėlę (I). Užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek palikite brinkti riešutus. Vėliau nupilkite per sietelį ir vėl pakaitinkite. Nugręžkite želatiną ir sudėkite į grietinėlę, išmaišykite ir supilkite į grietinėlę ant šokolado.
3. Po minutės gerai išmaišykite trintuvu ir supilkite likusią grietinėlę ir vėl sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą.
4. Naudokite kitą dieną, išplakite iki purumo, tik neperplakite.
Paruoškite balto šokolado glaistą:
1. Ištirpinkite šokoladą mikrobangų krosnelėje, sudėkite dažus ir išmaišykite, sudėkite riešutus ir aliejų, viską sumaišykite.
Surinkite tortą:
1. Į 18 cm žiedą dėkite biskvitą, ant viršaus – dalį kremo, įterpkite kriaušių želė, ant jo viršaus dar šiek tiek kremo, galiausiai uždėkite likusį biskvitą ir dėkite į šaldiklį sustingti.
2. Tortą išimkite iš formos, šilta ranka aplyginkite kraštus, dėkite ant grotelių ir palengva užliekite šokolado glazūrą. Puoškite likusiu kremu.
Restorano „Dine“ konditerė, „Facebook“ paskyros „KitchenBarbora“ autorė Barbora Inciutė Čepulionienė neatsitiktinai tortą pavadino „Pavasarinė rasa“: ant šaldyto torto, užliejus šokolado glazūra, vėliau jo paviršius pasidengia mažais lašeliais. Tortas skirtas pavasariui, sunaudoti senąjį bulvių derlių. Pridedant išraiškingesnių ingredientų, tokių kaip, šokoladas ir riešutai, netradicinis desertų ingredientas bulvės gali suspindėti!
Spindinčios mergelių akys davė pavadinimą ir mažam pelkėtam ežerėliui, telkšančiam raistingoje dauboje, apie 2 kilometrus nuo Druskininkų kurorto centro. Įdomu tai, kad kalvelė prie Mergelių ežero gali būti ugnikalnio kilmės. XVI a. rašytiniuose šaltiniuose paminėtas atvejis, kai iš aukštosios kalvos prie Mergelių akių ežeriuko viršūnės plūstelėjo ugnies liežuviai, išmetę tirštos lavos plėvę. Manoma, kad dėl šios lavos Mergelių akių ežeras pradėjo akti.