Ingredientai:
citrinų kremui:
- 280 g cukraus;
- 160 g citrinų sulčių;
- 150 g kiaušinių trynių;
- 170 g sviesto;
- 1 g druskos;
- 10 g citrinų žievelės.
Paruoškite citrininį kremą:
1. Kiaušinių trynius paplakite su cukrumi ir druska. Supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotą citrinų žievelę.
2. Masę kaitinkite ant garų vonelės nuolat maišant, kol pasieks 75°C temperatūrą. Dubenį nukelkite nuo garų. Ruošiamą kremą vėsinkite maišydami iki 45°C temperatūros, tada sudėkite susmulkintą sviestą. Gerai išmaišykite.
3. Kremas turi būti tirštas, vientisas ir blizgus. Indą su kremu uždenkite maistine plėvele liečiant kremo paviršių (kad nesusidarytų kremo plutelė). Laikykite šaldytuve.
aviečių grietinėlės kremui:
- 300 g natūralios grietinėlės;
- 135 g aviečių tyrės (gali būti braškių, žemuogių ar kt.);
- 120 g itališko morengo (apie jo gamybą – žemiau);
- 100 g „President“ varškės be priedų;
- 60 g cukraus;
- 90 g vandens (želatinos brinkinimui);
- 10 g želatinos (230–250 bl);
- 30 g šalčiu džiovintų aviečių.
Pagaminkite aviečių kremą:
1. Į plakimo indą sudėkite varškę ir supilkite grietinėlę, paplakite.
2. Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 3–4 minutes brinkti.
3. Aviečių tyrę su cukrumi pašildykite iki 50–60°C temperatūros, sudėkite išbrinkintą želatiną ir maišant ištirpinkite. Grietinėlės masę palengva sumaišykite su itališko morengo mase.
4. Gautą masę sumaišykite su aviečių tyrės mase. Visai pabaigoje įmaišykite šalčiu džiovintų aviečių trupinių.
itališkam morengui:
- 200 g cukraus;
- 80 g kiaušinių baltymų;
- 65 g vandens.
Paruoškite itališką morengą:
1. Į prikaistuvį suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Sirupą virkite iki 118°C temperatūros. Kiaušinių baltymus plakite iki labai lengvų putų ir tada pilkite (plakama didžiausiu greičiu) tinkamos temperatūros sirupą plona srovele. Morengas plakamas iki standžių putų.
Formuokite tortą:
1. Į pasirinktą silikoninę formą pilkite aviečių grietinėlės kremą, dėkite sušalusį citrinų kremo intarpą, užlyginkite aviečių kremu ir torto formą uždenkite mėgstamo balto biskvito lakšteliu. Tortą užšaldykite. Išimkite iš formos ir dekoruokite.
Šį nuostabų, žvaigždės titulo vertą tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ skiria profesionali konditerijos meistrė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė Rūta Šiušienė, kuri dirba technologe-konsultante UAB „Minordija“. Žvaigždės titulą minime neatsitiktinai. Ar žinojote, jog Holivudo žvaigždės Charleso Bronsono (tikrasis vardas Karolis Bučinskis) tėvas yra kilęs iš Druskininkų? 1954–1994 metais sukurtuose filmuose lietuviškų šaknų turintis Charlesas Bronsonas atliko didesnius ar mažesnius vaidmenis. Praėjusio amžiaus 7–9 deš. jis buvo tapęs tikru Amerikos numylėtiniu, o publikos favorito karūną užsidėjo 1971-aisiais per „Auksinio gaublio“ apdovanojimus, kai buvo pripažintas nugalėtoju „Populiariausio pasaulio aktoriaus“ kategorijoje.