Ingredientai:
tortui:
- 320 g minkšto medaus;
- 240 g šviesaus rudojo cukraus;
- 3 lengvai išplaktų kiaušinių;
- 410 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
- 110 g viso grūdo miltų;
- 2 arbat. šaukšt. sodos.
kremui:
- 1 l grietinės (25 proc. riebumo);
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto;
- 400 g susmulkintų įvairių spalvų (geltonų, raudonų, žalių) želė saldainių.
Iškepkite biskvitus:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Tortui skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje.
3. Ant kepimo popieriaus nupieškite kelis 24 cm skersmens apskritimus – tokie bus biskvitai. Tam, kad būtų lengviau, biskvitus galite kepti tokio skersmens torto formoje, bet taip pat paprastai juos suformuosite tik ant kepimo popieriaus.
4. Vieną dalį tešlos dėkite į popieriuje nupiešto apskritimo centrą. Naudojant šaukštą, panardintą į karštą vandenį, paskirstykite tešlą – suformuokite apskritimą. Jei šiek tiek išlįs už kraštų, juos vėliau nupjausite ir panaudosite tortui puošti skirtiems trupiniams. Gali prireikti šaukštą panardinti karštame vandenyje kelis kartus, kad būtų lengva skirstyti tešlą. Stenkitės išskleisti taip plonai, kaip tik įmanoma: turi išeiti 8–9 biskvitai.
5. Suformavus biskvitą, dėkite skartą per orkaites vidurį ir kepkite 10–13 min., kol biskvitas įgaus šviesiai rusvą spalvą. Jei iš orkaitės ištrauksite greitai, bus sunku jį nuimti nuo popieriaus ir jis neįgaus pilno sodraus skonio. Ištraukę iš orkaitės, biskvitą su visu popieriumi perkelkite ant grotelių atvėsti. Kartokite tą patį su visais biskvito sluoksniais.
6. Pilnai atvėsinkite biskvitus – tai užtruks apie 1,5 val. Tuomet nuimkite popierių, sudėkite vieną ant kito ir apipjaukite kraštus. Likusius biskvito kraštus atidėkite į šalį.
Paruoškite kremą:
1. Supilkite pusę grietinės į dubenį, sudėkite vanilinį cukrų ir želė saldainių gabalėlius bei išmaišykite. Palikite pastovėti 30 minučių. Per tą laiką kremas sutirštės ir dėl želė saldainių taps saldesnis.
2. Likusią grietinę plakikliu plakite apie minutę, sudėkite susmulkintus želė saldainius ir išmaišykite.
Formuokite tortą:
1. Dėkite pirmą biskvitą ant tortinės ir tolygiai paskleiskite šiek šiek kremo (įsitikinkite, kad ne per daug kremo dedate per vidurį, kad suformavus tortą, jo vidurys nebūtų išsipūtęs). Dėkite kitą biskvitą ir paskleiskite kremą. Tą patį kartokite, kol sunaudosite visus biskvitus. Viršų ir šonus taip pat padenkite kremu.
2. Naudodami virtuvinį kombainą arba mėsmalę, susmulkinkite likusius biskvito kraštus ir jais padenkite torto viršų ir šonus.
3. Palikite tortą šaldytuve bent 12 val., geriausia – 24 val. Patiekite šaltą.
Šio torto autorė latvė Signe Meirane – projekto „100 tortų Lietuvai“ įkvėpėja: Latvijos nepriklausomybės 100-mečio proga, kurį kaimyninė šalis minės šių metų lapkričio 18 d., ji išleido knygą „100 tortai ir 1 žvakutė“.
Būtent knygos paskatino ir prof. Liudą Mažylį ieškoti dingusio Vasario 16-osios akto originalo. Lietingą 2016-ųjų vasarą, kurorto apylinkėse su žmona atostogavusiam L.Mažyliui apsilankius Druskininkų viešojoje bibliotekoje, jam į rankas pateko pora knygų, susijusių su Vasario 16-osios dingimo paslaptimi. Artėjant šios neeilinės datos šimtmečiui, tai buvo paskatinimas ieškoti dokumento originalo. Šis faktas paaiškėjo Druskininkų mokymo centre „Dainava“ vykusiame susitikime su prof. L.Mažyliu.