Ingredientai:
biskvitui:
- 190 g savikėlių (self-raising) miltų;
- 35 g kakavos miltelių;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 180 g sviesto;
- 220 g rudojo cukraus;
- 3 dideli kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 180 m verdančio vandens.
kremui:
- 165 g šokolado (juodojo, pieniško arba abiejų);
- 115 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 115 g sviesto;
- 220 g cukraus miltelių.
ganašui:
- 100 g juodojo šokolado;
- 50 ml grietinėlės (36 proc. riebumo).
papuošimui:
- Triufelių, sausainių su šokolado gabaliukais, šokolado, saldainių, vafliukų ir pan.
Iškepkite biskvitą:
1. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su ruduoju cukrumi. Plakdami po vieną muškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ir plakite, kol cukrus ištirps bei turėsite purią masę.
2. Įmaišykite miltus, sumaišytus su kakavos milteliais bei druska, supilkite karštą vandenį ir gerai išplakite. Gauta masė turi būti skystoka.
3. Supilkite ją į apvalią 16–18 cm skersmens kepimo formą ir kepkite 180 oC temperatūroje 45–50 minutes.
4. Atvėsinkite ant grotelių.
Paruoškite kremą:
1. Šokoladą susmulkinkite ir kartu su sviestu bei grietinėle sudėkite į karščiui atsparų indą, kurį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Masę ištirpinkite, nuimkite nuo puodo, įmaišykite dalį cukraus miltelių, plakite, kol ištirps, įmaišykite likusius miltelius ir vėl plakite.
2. Uždengę indą maistine plėvele dėkite į šaldytuvą, kas 10–15 minučių ištraukite, kremą išplakite ir vėl dėkite vėsinti. Taip kartokite, kol kremas taps reikiamos konsistencijos ir nebus per skystas.
Paruoškite ganašą:
1. Šokoladą ir grietinėlę ištirpinkite virš puodo su verdančiu vandeniu, maišykite kol taps vientisa masė. Leiskite 15–20 minučių atvėsti.
Surinkite tortą:
1. Atvėsusio biskvito iškilusią viršūnę nupjaukite, o likusią dalį supjaustykite į 3 vienodo storio papločius.
2. Pertepkite paplotėlius kremu – apie 0,5 cm storio sluoksniu.
3. Likusiu kremu gražiai padenkite visą tortą ir dėkite 1–2 valandoms (ar net nakčiai) į šaldytuvą, kad kremas sustingtų.
4. Ganašą supilkite į konditerinį maišelį ir tolygiai apipilkite torto viršų, padarant gražius nubėgimus. Kol masė nesustingo, tortą papuoškite šokolado lazdelėmis, triufeliais, sausainiais ir t.t., pagal savo fantaziją.
Tortą projektui pristatanti Skirmantė yra maisto tinklaraščio forellesreceptai.lt autorė ir nors šia veikla jau aktyviai neužsiima, maisto ruošimas, saldėsių kepimas bei jų aprašymas jai liko kaip „nepagydoma liga“.
Apie kiek kitokias ligas 1796 m. rašė Karolis von Šainvogelis savo oficialiame kreipimesi į Lietuvos generalgubernatorių Repniną dėl Lietuvos mineralinių vandenų panaudojimo. Tai galima vadinti pirmuoju būsimos Lietuvos kurortinės kultūros supratimo ženklu, o K.Schönvogelį – Druskininkų, kaip kurorto, atradėją. Jis rašė: „...balandžiai ir gyvuliai dažnai susirenka prie pirmojo šių [Druskininkų] šaltinio, kad atsigertų jo vandens – tai naujas jo tinkamumo sveikatai įrodymas...“
„Vienas įprastinis prietaras ilgą laiką vertė mūsų šalių gyventojus tikėti, kad tam tikros ligos yra nepagydomos [kitaip], kaip tik naudojant iš užsienio gautus mineralinius vandenis. Jie laiko nieku tuos, kurie teka po jų kojomis, neįvertindami, kad šie [mineraliniai vandenys] yra gamtos dovana, kuriuos Apvaizda specialiai paskyrė jų sveikatai...“