Ingredientai (17 cm skersmens pyragui):
pagrindui:
- 155 g begliutenių sausainių;
- 35 g tirpinto sviesto.
sūrio kremui:
- 430 g kreminio sūrio (pavyzdžiui, rikotos, maskarponės ar pan.);
- 115 g cukraus;
- 80 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
- 2 (110 g) kiaušinių;
- 25 g kukurūzų krakmolo;
- 25 g vandens;
- 45 g mėlynių uogienės.
Paruoškite pagrindą:
1. Virtuviniu kombainu smulkiai sumalkite sausainius ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Į pyrago formą sudėkite šį mišinį ir gerai suspauskite.
Pagaminkite kremą:
1. Šluotele išplakite kreminį sūrį. Tada sudėkite cukrų ir palaipsniui pilkite grietinėlę su kiaušiniais. Maišykite iki vienalytės konsistencijos.
2. Pabaigoje supilkite vandenį, sumaišytą su kukurūzų krakmolu.
Iškepkite pyragą:
1. Ant sausainių pagrindo pilkite kreminio sūrio masę ir konditeriniu maišeliu išspauskite mėlynių uogienę.
2. Kepkite iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val ir 30–40 min.
3. Iškepęs pyragas viduryje dar atrodys skystas, tačiau jokiu būdu jo nekepkite ilgiau! Vėsdamas jis sustings ir taps idealios tekstūros.
Viena jauniausių projekto dalyvių – Marija Šliuožaitė – maisto tinklaraščio „Marijos sandėliukas“ autorė, pagal kurios sukurtą receptūrą iškeptais vafliais gardžiuojasi Gargžduose veikiančioje kepyklėlės „Ievos skanėstai“ klientai. Tuo tarpu Marijos iškeptu pyragu bus galima pasivaišinti gegužės 26 d. Druskininkuose vyksiančioje Kurorto šventėje, kur prisistatys projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviai. Jam Marijos iškepto pyrago ingredientų sąraše yra ir sūris.
Būtent jo gerbėjai kasmet susiburia Druskininkuose, kuriame vyksta Sūrių festivalis. Tradiciniu tapusiame renginyje sūrius gaminantys ūkininkai kviečia ragauti ir įsigyti išskirtinių sūrių, o į renginį plūstantys svečiai mėgaujasi sūrių degustacijomis. Lankytojai turi galimybę ir pamatyti bei išgirsti, kaip gimsta sūris. Kietasis, minkštasis, pelėsinis – visų jų pradžia panaši, tačiau vos vienas papildomas druskos grūdelis ar vienas kitas laipsnis šilumos sukuria unikalų skonį.