Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: restorano „Azzurro“ aguonų tortas su karamele

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Restorano „Azzuro“ tortas
Restorano „Azzuro“ tortas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 3 kiaušiniai;
  • 100 g cukraus;
  • 40 g sviesto;
  • 25 g kukurūzų krakmolo;
  • 60 g miltų;
  • 12 g kepimo miltelių;
  • 6 g vanilinio cukraus;
  • 300 g šlapios aguonų masės.

kremui:

  • 400 g grietinėlės;
  • 150 g cukraus;
  • 400 g kokoso pieno;
  • 12 g želatinos;
  • 4 g maistinių dažų (raudonų, geltonų ir žalių).

karamelei:

  • 100 g „Muscovado“ cukraus;
  • 100 g sviesto;
  • 150 g grietinėlės.

papuošimui:

  • 300 g lazdyno riešutų.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restorano „Azzuro“ tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restorano „Azzuro“ tortas

Iškepkite biskvitą:

1. Nurodytą cukraus kiekį padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį išplakite su kiaušinių baltymais, kitą – su tryniais iki standžių putų.

2. Ištirpinkite sviestą.

3. Atsargiai išmaišykite išplaktus baltymus ir trynius, sudėkite visus sausus produktus ir sviestą, į pabaigą įmaišykite aguonų masę.

4. Pilkite į kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes.

5. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite į 4 lakštus.

Pagaminkite kremą:

1. Užmerkite želatiną.

2. Išplakite grietinėlę, kokoso pieną ir cukrų iki purios masės, supilkite ištirpintą želatiną ir atsargiai išmaišykite.

3. Kremą padalinkite į tris dalis ir įmaišykite skirtingos spalvos dažus: raudonus, geltonus, žalius.

Pagaminkite karamelę:

1. „Muscovado“ cukrų ir sviestą kaitinkite, kol sviestas visiškai ištirps, ir pavirkite dar 2 minutes. Įpilkite grietinėlę, gerai išmaišykite iki vientisos masės ir dar pavirkite 5 minutes.

2. Masę atvėsinkite.

Surinkite tortą:

1. Sudėkite biskvito lakštus ant tortui skirto padėklo juos pertepant kremu: pirma, raudonos spalvos, tada – žalios ir galiausiai – geltonos spalvos kremu.

2. Palikite stingti 8–10 valandų.

3. Kai kremas sustings, užpilkite torto viršų karamele, kad karamelė nubėgtų torto šonais. Torto viršų puoškite lazdyno riešutais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Azzuro“ šefas Mindaugas Kozlovas ir jo gamintas tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Azzuro“ šefas Mindaugas Kozlovas ir jo gamintas tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restorano „Azzuro“ tortas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restorano „Azzuro“ tortas

Tortą pristatančiame Viduržemio jūros regiono virtuvės restorane „Azzurro“, po treniruočių šalia esančiame sporto klube, apsilanko ne vienas žinomas Lietuvos sportininkas, visuomenės veikėjas bei pramogų pasaulio atstovas.

Taip pat savo apsilankymu Druskininkų intelektualus dar 1859 metais sujaudino žymusis Sirokomlė. Pasak Druskininkų miesto muziejuje saugomų dokumentų, iš tikrųjų poetas kurorte ne tik kaupė fizines jėgas, bet ir kūrė. Kaip tik čia buvo pradėtas rašyti libretas operai „Bogdanas“, linksmoje Druskininkų medikų ir menininkų draugijoje gimė ne vienas puikus eiliuotas tostas. Vienas iš tokių – eilėraštis „Atsakymas į tostą Druskininkuose“ („Odpowiedź na toast w Druskienikach“). 1859 m. gražių žodžių kurortui Sirokomlė nepagailėjo ir savo kelionių knygoje „Nemunas nuo versmių iki žiočių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais