Ingredientai
tinginio masei:
- skardinė (385 g) sutirštinto pieno su cukrumi;
- 200 g sviesto;
- 100 g nesaldintos kakavos;
- 50 g (72 proc.) juodojo šokolado;
- 100 g džiovintų baravykų.
sausainiams:
- 100 g sviesto;
- 100 g miltų;
- 100 g cukraus;
- 50 ml burokėlių sulčių.
karamelizuotų riešutų kremui:
- 200 g cukraus;
- 200 ml vandens;
- 100 g lazdyno riešutų;
- 5 g druskos;
- 200 ml 35% riebumo grietinėlės;
- aviečių ledų patiekimui.
Kepkite sausainius:
1. Visus sausainiams skirtus ingredientus sumaišykite, išminkykite tešlą. Iškočiokite 1 cm storio lakštą.
2. 10–15 min. kepkite jį 180 laipsnių temperatūroje. Iškepusį ir atvėsusį lakštą sulaužykite.
Gaminkite tinginio masę:
1. Kondensuotą pieną, sviestą, kakavą ir šokoladą sudėkite į dubenį ir garų vonelėje ištirpinkite iki vienalytės masės.
2. Į ją sudėkite laužytus sausainius ir išmaišykite. Sudėkite į norimą formą ir palikite sustingti.
Pasiruoškite karamelizuotų riešutų kremą:
1. Visus kremui skirtus ingredientus, išskyrus grietinėlę, sudėkite į prikaistuvį ir ant silpnos ugnies virkite, kol cukrus išsilydys, o masė pasidarys gintaro spalvos.
2. Išpilkite masę ant silikoninio kilimėlio, palikite sustingti.
3. Sustingusią masę sumalkite virtuviniu kombainu iki pudros konsistencijos. Į ją pamažu pilkite grietinėlę ir plakite iki kol masė bus standi.
4. Tinginį patiekite papuoštą riešutų kremu, karamelizuotais baravykais ir aviečių ledais!
Torto receptu projekte prisistatantis sostinės restoranas „Saula“ veikia patalpose, kuriose XVI–XVII a. LDK laikotarpiu buvo įsikūrusios Mažoji Gildija ir Pirklių Gildija, o aplink jas virė gyvenimas – pirklių parduotuvėlės, sandėliai, amatininkų dirbtuvėlės, karčiamos, turgūs.
XVII amžiuje, 1620 metais, istoriniuose dokumentuose minimas ir Druskininkų apylinkėse įsikūręs Švendubrės kaimas. Tai senas gatvinis kaimas, architektūrinis paminklas, saugantis ypač įdomias senąsias dzūkų sodybas su savitais aptvertais kiemais. Aplink kaimą 20 kvadratinių kilometrų plote esančios pievos išraižytos upelių ir upeliūkščių.