„100 tortų Lietuvai“: restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas
Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas / Restorano archyvo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 6 kiaušiniai;
  • 200 g cukraus;
  • 130 g miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

pertepimams:

  • 300 g abrikosų džemo;
  • 200 g grietinėlės;
  • įvairių uogų: aviečių, šilauogių.

papuošimui:

  • obuolių kremo;
  • kriaušių kremo;
  • uogų kremo;
  • itališko morengo;
  • uogų;
  • balto šokolado konstrukcijos.
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas

Iškepkite biskvitą:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė bus puri ir padidės 3 kartus. Palaipsniui įmaišykite miltus, išmaišytus su kepimo milteliais.

2. Tešlą atsargiai pilkite į formą, išklotą sviestiniu popieriumi, ir kepkite iki 175 laipsnių temperatūra įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.

Formuokite tortą:

1. Iškeptą biskvitą atvėsinkite ir, išėmę iš formos, perpjaukite į tris dalis.

2. Biskvitus sutepkite abrikosų džemu, apibarstykite uogomis, kad nebūtų taip saldu.

Dekoruokite tortą:

1. Išplakite grietinėlę. Ja aptepkite torto paviršių ir jį išlyginkite.

2. Tortą galima apipurkšti kakavos sviestu su spalva arba palikti baltą.

Torto autorius – šefas Jaroslavas Orševskis tortą puošė itališku morengu, kriaušių ir obuolių, laukinių uogų kremu bei lazdyno riešutais. Šiek tiek lengvumo ir rūgšties tortui suteikė žirnių daigai, uogos bei balto šokolado konstrukcija.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Siesta“ šefo Jaroslavo Orševskio tortas

Tortą projektui pristato restoranas „Siesta“, kuriame svečių laukia pagarbus požiūris į keliautoją, į šiuolaikišką lietuvišką gastronomiją bei naujausias virtuvės tendencijas. Šiomis vertybėmis restoranas iš esmės skiriasi nuo to, kas daug kartų matyta ir ragauta įprastinėse pakelės užkandinėse – „Siesta“ veikia šalia svarbiausio šalies greitkelio Vilnius–Klaipėda.

Eismas ir transportas dar XIX a. pabaigoje leido Druskininkus vadinti moderniu kurortu. Šia kryptimi Nemunu kasdien kursavo garlaivis. Gali būti, kad Druskininkai turėjo pirmąjį dabartinėje Lietuvos teritorijoje visuomeninį transportą: 1908 metų laikraštis „Kurjer litewski“ pranešė: „Druskininkų gydyklų valdžia išsirašė didžiausią šiuo metu savaeigį omnibusą „Daimler“, talpinantį 40 keleivių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis