Ingredientai (18 cm skersmens tortui):
biskvitui:
- 56 g juodojo šokolado;
- 12 g kakavos miltelių;
- 60 g verdančio vandens;
- 0,5 arbat. šaukšt. tirpios kavos miltelių/granulių;
- 130 g miltų;
- 0,75 arbat. šaukšt. sodos;
- žiupsnelis druskos;
- 84 g kambario temperatūros sviesto;
- 80 g baltojo cukraus;
- 80 g rudojo cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
- 124 g natūralaus jogurto.
kokosiniam-riešutiniam kremui:
- 2 kiaušinių tryniai;
- 160 g nesaldinto kondensuoto pieno (būtinai nesaldinto);
- 60 g baltojo cukraus;
- 60 g rudojo cukraus;
- 57 g sviesto;
- žiupsnelis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
- 60 g kokoso drožlių;
- 80 g graikiškų riešutų.
šokoladiniam kremui (papuošimui ir šonams uždengti):
- 67 g šokolado (juodojo arba pieniško, pagal skonį);
- 75 g sviesto (kambario temperatūros);
- 25 g cukraus pudros (gali būti ir daugiau – pagal skonį);
- 1/3 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (nebūtinai);
- žiupsnelis druskos.
Iškepkite biskvitą:
1. Į nedidelį puodą sudėkite šokoladą, kakavos miltelius, kavos granules, supilkite verdantį vandenį ir statykite ant nedidelės ugnies. Pakaitinkite, kol viskas susimaišys.
2. Nuimkite nuo viryklės ir palikite, kol atvės.
3. Kitame inde sumaišykite miltus, sodą ir druską.
4. Į švarų dubenį sudėkite sviestą (minkštą) ir abiejų rūšių cukrų. Gerai išsukite, tada po vieną įmuškite kiaušinius. Sudėkite atvėsintą šokolado, kavos ir kakavos masę. Įpilkite vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišykite. Galiausiai pakaitomis su jogurtu į tešlą supilkite miltų mišinį (1/3 miltų, tada jogurto, tada – vėl miltų, vėl – jogurto ir t.t.).
5. Viską gerai išmaišykite, pilkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
6. Kepkite apie 50 min. (kol medinis pagaliukas, įbestas į biskvitą ir ištrauktas, bus sausas).
7. Biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite į 3 dalis.
Paruoškite kremą:
1. Nedideliame puode sumaišykite trynius, pieną, cukrų, sviestą ir druską. Statykite ant nedidelės ugnies ir kaitinkite, kol viskas ištirps ir truputį sutirštės (iki pudingo konsistencijos).
2. Nuimkite nuo viryklės, sudėkite kokoso drožles, pasmulkintus riešutus ir vanilės ekstraktą. Atvėsinkite. Kremą galite pasigaminti ir porą dienų prieš torto kepimą.
Paruoškite šokoladinį kremą:
1. Šokoladą ištirpinkite, sviestą gerai išplakite su cukraus pudra. Supilkite ištirpintą ir atvėsintą šokoladą, įberkite druskos ir vanilės ekstrakto. Viską gerai išplakite.
Surinkite tortą:
1. Dėkite pirmą biskvitą ant lėkštės, užtepkite ant jo šiek tiek daugiau nei 1/3 kokosinio/riešutinio kremo, dėkite ant viršaus antrąjį biskvitą ir vėl kremą. Uždėkite trečiąjį biskvitą ir likusį kremą.
2. Šonus aptepkite šokoladiniu kremu. Likusį sudėkite į konditerinį maišelį ir papuoškite tortą.
3. Tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite ten per naktį.
Šis kulinarinio tinklaraščio „Virtuvė žaliems“ autorės Agnės Keizikienės pristatomas tortas puikiai tiktų ir didžiosioms metų šventėms.
Senųjų metų palydėtuvės, skambant Valstybinio Vilniaus kvarteto su Valstybinės filharmonijos solistais atliekamai muzikai, – vienas seniausių Druskininkų kurorto, kuriame prisistatys projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyviai, renginių. Gražia ilgamete tradicija tapęs renginys skaičiuoja jau virš 40 gyvavimo metų. Kasmet nauja speciali naujametinė programa pristatoma druskininkiečiams ir kurorto svečiams. Šalia kitų kompozitorių atliekamų muzikinių kūrinių, koncerto pabaigoje visuomet, kaip simbolinis atsisveikinimo su praeinančiais metais akcentas, skamba F. Šuberto „Forelių kvintetas“.