Daugiatūkstantinį gerbėjų skaičių „Facebook“ tinkle turinti tinklaraščio Ritosreceptai.lt autorė, Rita Pečiūnaitienė Lietuvos valstybės 100-ąjį gimtadienį kviečia švęsti iškilmingai bei pristato subtilaus ir išskirtinio skonio šokoladinį karamelinį maskarponės sūrio tortą su kava.
Ingredientai (24 cm skersmens torto formai):
lakštams:
- 2,5 stiklinės miltų;
- 3 valg. šaukšt. šokoladinės kakavos miltelių;
- 1,5 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 50 g cukraus;
- 6 valg. šaukšt. pieno;
- 2 pilni valg. šaukšt. medaus;
- 1 kiaušinis;
- 50 g sviesto.
kremui:
- 500 g maskarponės;
- 1 indelis „Rududu“;
- 2 valg. šaukšt. stiprios ištirpintos kavos;
- 2 valg. šaukšt. romo arba konjako.
Gaminimas:
Iškepkite torto lakštus:
1. Miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais.
2. Į dubenį pilkite pieną, cukrų ir medų. Statykite ant garų vonelės taip, kad puodo kraštai užsidengtų o dubenėlis nesiliestų su vandeniu. Maišykite iki cukrus ištirps.
3. Dėkite sviestą ir maišykite kol išsilydys. Sudėkite sodą ir dar pakaitinkite.
4. Nuimkite nuo kaitros ir atvėsinkite.
5. Masei atvėsus įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.
6. Suberkite miltus, kakavos ir kepimo miltelių mišinį bei išminkykite tešlą.
7. Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Kočiokite 24 cm skersmens lakštus tarp kepimo popieriaus lapų. Lakštus stenkitės iškočioti kuo ploniau.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite po vieną lakštą ir kepkite po 5 minutes. Nelygius lakštus apipjaukite pagal kepimo formos dydį dar karštus.
Paruoškite kremą:
1. Paruoškite stiprios tirpios kavos ir atvėsinkite.
2. Kambario temperatūros „Rududu“ ir mascarponės sūrį išsukite iki neliks gumuliukų.
3. Po truputį pilkite atvėsintą kavą ir plakite mikseriu. Kremas turi gautis lygus ir glotnus.
4. Supilkite alkoholį ir plakite toliau.
5. Dėkite kremą į šaldytuvą kelioms valandoms. Kremas turi būti purus ir lengvai tepamas, kavos ir alkoholio skonio.
Surinkite tortą:
1. Kremą padalinkite lygiomis dalimis kiekvienam torto sluoksniui ir viršui.
2. Dėkite po vieną lakštą ir pakaitomis pertepkite visus sluoksnius.
3. Torto viršus turi būti kremo.
4. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą parai arba dviems. Kuo ilgiau tortas bręs, tuo skanesnis bus.
5. Puoškite pagal savo fantaziją. Šis puoštas šokolado tvorele, viršus apibarstytas šokoladinės kakavos milteliais ir imbieriniais dekoruotais sausainiais.
Kaip sako šio recepto autorė p. Rita, tai rimtas tortas! Rimtai druskingais šaltiniais po I–ojo Lietuvos-Lenkijos padalijimo 1772 m., kai valstybė prarado valgomosios druskos kasyklas Lenkijoje, susidomėjo ir Valdovo rūmai. Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis įsakė ištirti visus šalies teritorijoje esančius sūrius vandenis. Iš šio rašto galima suprasti, jog didelė druskos kaina vertė valdovą ir didikus ieškoti kitų alternatyvų, taip šis užmojis įgavo valstybinį pagrindą. Bet, kodėl taip susirūpinta druska ir druskingais šaltiniais?
Pažymėtina, jog druska buvo svarbus kasdieninis produktas. Ji buvo ir iki šiol vartojama greitai gendantiems maisto produktams konservuoti, taip pat kaip prieskonis. Ekonominiu atžvilgiu, druska Lietuvoje buvo svarbi importo prekė, nes vietinės neturėjo. Dar nuo viduramžių lietuviai druską pirko iš Rygos, Rusijos, Lenkijos. XVIII a. pabaigoje visoje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje buvo suvartojama apie 60000 tonų druskos per metus. Tai buvo didelis kiekis ir reikėjo rasti pakaitalą tam, kas buvo prarasta. Deja (ar ačiū Dievui), ištyrus Druskininkų šaltinius, buvo nuspręsta, kad jie netinkami valgomajai druskai gaminti, bet yra labai panašios cheminės sudėties į jau žinomus tuo metu Europos mineralinius vandenis, naudojamus gydymui.