Tortų gamyba – pomėgis, svajonė, atgaiva nuo kasdienių darbų bei galimybė išreikšti save kuriant bei suteikiant šventę artimiesiems. Taip apie šį įtraukiantį užsiėmimą pasakoja projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyvė Jurgita Vilkaitė. Su taip pat mėgstančiais gaminti saldėsius ji dalinasi torto su uogomis bei špinatais receptu.
Ingredientai (26 cm pločio ir 12 cm aukčio torto formai; tortas bus apie 3 kg svorio):
biskvitams:
- 180 g špinatų lapų;
- 300 g cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 150 ml saulėgrąžų aliejaus;
- 300 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos.
pertepimui:
- 400 g braškių ar kitų uogų (galima naudoti šaldytas);
- skardinė (397 g) saldinto sutirštinto pieno;
- 400 ml plakamos grietinėlės;
- 1 citrinos sultys;
- 20 g želatinos miltelių;
- 100 ml vandens.
glajui:
- stiklinė uogų (šviežių arba šaldytų);
- 1/2 stiklinė cukraus;
- 1/2 citrinos sultys;
- 2 arbat. šaukšt. želatinos miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. vandens.
Gaminimas:
Iškepkite biskvitus:
1. Špinatus sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su aliejumi ir citrinos sultimis bei sumalkite iki visiškos tyrės.
2. Sausus produktus (miltus, kepimo miltelius ir druską) sumaišykite bei persijokite.
3. Kitame inde plakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps balkšva. Į išplaktą kiaušinių masę supilkite špinatų tyrę ir viską gerai išmaišykite.
4. Į gautą masę įmaišykite išsijotus miltus. Gerai išmaišykite ir padalinkite į 4 dalis. Kepkite kiekvieną lakštą atskirai po 8-10min formoje, išklotoje kepimo popieriumi. Taip visi lakštai išeis vienodo storio. Kepkite biskvitus iki 160 C įkaitintoje orkaitėje. Mediniu smeigtuku patikrinkite ar lakštas iškepė – įsmeigus ir ištraukus smeigtuką, jis turi būti švarus.
5. Iškepusius lakštus palikite, kad atvėstų.
Paruoškite pertepimą:
1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, leiskite išbrinkti.
2. Uogas, kondensuotą pieną ir citrinos sultis sumalkite maisto smulkintuvu.
3. Atskirai išplakite grietinėlę iki standžių putų.
4. Išbrinkusią želatiną pašildykite, kad ištirptų ir supilkite į uogų masę. Kai tik masė pradės truputį stingti, įmaišykite išplaktą grietinėlę.
Surinkite tortą:
1. Į torto formą įtieskite iškirptą apskritimą iš kepimo popieriaus ir dėkite pirmą biskvito lakštą. Jis turi būti mažesnis, nei forma, kad kraštai susiformuotų tik iš kremo. Tada dėkite ¼ kremo. Po to anttrąjį lakštą ir vėl kremą. Taip surinkite visus 4 lakštus.
2. Padėkite į šaldytuvą valandai, kad sustingtų torto viršus.
3. Kol stingsta tortas, pasiruoškite glajų. Želatiną išbrinkinkite vandenyje. Maisto smulkintuvu sutrinkite uogas iki visiškos tyrės, įdėkite cukrų, citrinos sultis ir pakaitinti inde 5-6 min., kol cukrus ištirps. Supilkite želatiną ir maišykite, kol ištirps.
4. Užpilkite ant sustingusio torto paviršiaus. Dėkite atgal į šaldytuvą mažiausiai 3-4 val., tačiau geriausia laikyti per naktį.
5. Papuoškite šviežiomis uogomis, biskvito gabaliukais.
Torto receptu besidalinanti Jurgita džiaugiasi galėdama prisidėti prie savo šalies gimtadienio, ypač kai jis bus švenčiamas Druskininkuose – mieste, kuriame apsilankius, pasak moters, laikas sustoja, o praleisti savaitgaliai duoda energijos kūrybai ir svajonėms įgyvendinti.
Dar XVIII a. gandai apie stebuklingą Druskininkuose esančių versmių galią pasiekė Gardine vykusį Seimą. Jo paskatintas vietovę aplankė šalies valdovas Stanislovas Augustas Poniatovskis, kuris 1794 m., pasak jo paties: „rado reikalą“ pasirašyti dekretą dėl [Druskininkų] paskelbimo gydomąja vieta su Komiteto bei Daktaro išlaikymu iš Karaliaus iždo“ . Dekretas pasirašytas 1794 m. birželio 20 d. Bet po metų iširo valstybė ir Druskininkai tapo carinės Rusijos imperijos dalimi.
Kol Europą draskė suirutės ir karai, kurorto įrengimas buvo atidėtas geresniems laikams.