„100 tortų Lietuvai“: „Santa Maria“ tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu
Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu / „Santa Maria“ nuotr.

Cinamonas dėl savo kvapnumo yra ne tik vienas populiariausių, bet ir vienas seniausių prieskonių pasaulyje. Jis puikiai dera su ilgą laiką vienu pagrindinių valgių Lietuvoje buvusia ir šiais laikais atgimimą išgyvenančia rugine duona.

Tuo įsitikinti galėsite gegužės 26 dieną Druskininkų Kurorto šventėje! Jos metu vyksiančioje degustacijoje tortą su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu prisistatys projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyvė – prieskonių gamintoja „Santa Maria“.

„Santa Maria“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu
„Santa Maria“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu

Ingredientai:

biskvitui:

  • 12 kiaušinių;
  • 300 g cukraus;
  • 200 g tarkuoto šokolado;
  • 100 g ruginės duonos džiūvėsių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono.

Iškepkite biskvitą:

1. Trynius ištrinkite su cukrumi, kol masė pasidarys šviesi ir sutirštės, suberkite trintą šokoladą, persijotus duonos džiūvėsėlius ir cinamoną, viską permaišykite.

2. Baltymus išplakite iki standžių putų, supilkite juos į trynių ir šokolado masę. Atsargiai permaišykite. Svarbu nesuspausti baltymų putų.

3. Sukrėskite tešlą į dvi 20 cm skersmens kepimo formas ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

4. Patikrinkite mediniu iešmeliu ar biskvitai iškepę: jei ištrauktas iešmelis sausas – biskvitus jau galima traukti. Juos ataušinkite ant grotelių.

5. Ataušusius biskvitus perpjaukite pusiau, gausite 4 biskvito dalis.

kremui:

  • 250 g rikotos sūrio;
  • 150 ml grietinėlės;
  • pusės indelio sutirštinto saldinto pieno;
  • 1,5 arbat. šaukšt. želatinos;
  • 25 ml vandens, želatinai išbrinkinti;
  • 2 valg. šaukšt. medaus.

Paruoškite kremą:

1. Išplakite grietinėlę.

2. Kitame dubenyje išmaišykite rikotą, sutirštintą pieną bei medų. Sumaišykite grietinėlę ir rikotos masę bei atsargiai įmaišykite želatiną. Paruoštu kremu sutepkite biskvitus. Geriausia tortą paruošti iš vakaro ir juo mėgautis kitą dieną.

„Santa Maria“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu
„Santa Maria“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos biskvitu ir cinamonu

Vienas ryškiausių šio torto ingredientų – cinamonas – yra populiarus ne tik dėl savo kvapnumo, bet ir dėl teigiamo poveikio sveikatai. Šiuo poveikiu dar XIX a. garsėjo ir Druskininkų vandenys bei jais gydžiusi savamokslių vietinių „daktarų“ Sūručių dinastija. Jų gydymo metodus ir poveikį organizmui yra aprašęs „Lietuvių tautos istorijos“ autorius, istorikas Teodoras Narbutas. 1813 m. Vilniaus medikai nustatė jam nepagydomą raumenų paralyžių. Savo negaliai palengvinti jis susikonstravo vežimaitį su ratukais. Turbūt luošumo istorikas nebūtų išvengęs, jeigu ne jo kaimyno, neturtingo bajoro, pasakojimas apie gydomuosius Druskininkų vandenis. Patikėjęs kaimynu, nutarė išmėginti šiuos gamtos stebuklus: „Šeimininkas, į kurio trobą kaime užėjau, buvo pavarde Sūrutis... – Pasakoja Narbutas. – Jo troboje gavau kambarį, kurį nuo šeimininkų galo skyrė tik priemenė. Kiekvieną rytą jis man atnešdavo molinį ąsotėlį mineralinio vandens, kurį turėdavau išgerti, o vonioms naudojo kitą šaltinį. Vandenį šildydavo katile, po atviru dangumi, čia pat, prie keliuko į kaimą, toje pusėje, kur buvo šaltiniai.“

Taip pasigydęs tris vasaras ligonis visiškai pasveiko:

„Numečiau ramentus ir jau be jų grįžau pas laimingus šeimynykščius – išgijęs luošys, toks sveikas, koks buvau jaunystėje... Nuo to laiko iš Dievo malonės esu sveikas ir nevartoju jokių vaistų, tik kasdieninėse maldose dėkoju Aukščiausiajam, kad mūsų kraštą apdovanojo tokiais stebuklingai gydančiais Druskininkų vandenimis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis