Ingredientai:
„Marselio“ pyragui:
- 112 g natūralaus sviesto;
- 230 g šokolado (55 proc. kakavos);
- 5 kiaušiniai;
- 50 g cukraus.
kremui:
- 75 g sviesto;
- 160 g šokolado (55 proc. kakavos);
- 3 kiaušiniai;
- 100 g cukraus;
- 30 g vandens.
Iškepkite pyragą:
1. Išlydykite šokoladą. Į jį įmaišykite lydytą sviestą.
2. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite atskirai.
3. Į plaktus trynius po truputį įmaišykite šokolado ir sviesto masę bei baltymus.
4. Supilkite gautą masę į kepimo formą ir kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 min.
Paruoškite kremą:
1. Iš cukraus ir vandens nemaišant virkite sirupą, kol įkais iki 127 laipsnių.
2. Sirupą pilkite į plakamus baltymus ir plakite, kol atvės.
3. Įmaišykite šokoladą, ištirpintą su sviestu.
Dekoruokite tortą:
1. Neišimant pyrago iš formos, užpilkite jį kremu ir atvėsinkite šaldytuve. Dalį kremo pasilikite puošimui.
2. Atvėsusį tortą puoškite kremu – tam naudokite konditerinį švirkštą. Ant torto taip pat išdėliokite uogų, vaisių ar uogų kremo.
Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos ir Nacionalinės šefų rinktinės narys – šefas Vytautas Zdanauskas projektui „100 tortų Lietuvai“ pateikė Prancūzijoje populiariaus deserto improvizaciją.
Prancūzija, kaip Čekija bei Vokietija, dar XIX-XX a. pr. garsėjo kurortais. Vis tik į juos tuomet nuvažiuoti buvo pigiau nei į Druskininkus. Nežiūrint į tai, prieš I pasaulinį karą Druskininkai buvo 3 pagal lankytojų skaičių carinės Rusijos kurortas – po Krymo ir Kaukazo.