„100 tortų Lietuvai“: šefo Vytauto Zdanausko „Marselio“ tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
„Marselio“ tortas
„Marselio“ tortas / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

„Marselio“ pyragui:

  • 112 g natūralaus sviesto;
  • 230 g šokolado (55 proc. kakavos);
  • 5 kiaušiniai;
  • 50 g cukraus.

kremui:

  • 75 g sviesto;
  • 160 g šokolado (55 proc. kakavos);
  • 3 kiaušiniai;
  • 100 g cukraus;
  • 30 g vandens.
Asmeninio albumo nuotr./„Marselio“ tortas
Asmeninio albumo nuotr./„Marselio“ tortas

Iškepkite pyragą:

1. Išlydykite šokoladą. Į jį įmaišykite lydytą sviestą.

2. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite atskirai.

3. Į plaktus trynius po truputį įmaišykite šokolado ir sviesto masę bei baltymus.

4. Supilkite gautą masę į kepimo formą ir kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 min.

Paruoškite kremą:

1. Iš cukraus ir vandens nemaišant virkite sirupą, kol įkais iki 127 laipsnių.

2. Sirupą pilkite į plakamus baltymus ir plakite, kol atvės.

3. Įmaišykite šokoladą, ištirpintą su sviestu.

Dekoruokite tortą:

1. Neišimant pyrago iš formos, užpilkite jį kremu ir atvėsinkite šaldytuve. Dalį kremo pasilikite puošimui.

2. Atvėsusį tortą puoškite kremu – tam naudokite konditerinį švirkštą. Ant torto taip pat išdėliokite uogų, vaisių ar uogų kremo.

Asmeninio albumo nuotr./Šefas Vytautas Zdanauskas ir jo ruoštas „Marselio“ tortas
Asmeninio albumo nuotr./Šefas Vytautas Zdanauskas ir jo ruoštas „Marselio“ tortas

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos ir Nacionalinės šefų rinktinės narys – šefas Vytautas Zdanauskas projektui „100 tortų Lietuvai“ pateikė Prancūzijoje populiariaus deserto improvizaciją.

Prancūzija, kaip Čekija bei Vokietija, dar XIX-XX a. pr. garsėjo kurortais. Vis tik į juos tuomet nuvažiuoti buvo pigiau nei į Druskininkus. Nežiūrint į tai, prieš I pasaulinį karą Druskininkai buvo 3 pagal lankytojų skaičių carinės Rusijos kurortas – po Krymo ir Kaukazo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis