„100 tortų Lietuvai“: „Skanių Bajalių istorijų“ morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu
Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai

torto biskvitams:

  • 430 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 3 kiaušiniai;
  • 350 g cukraus;
  • 210 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 235 ml pasukų;
  • 310 g smulkiai tarkuotų (6–7 vidutinių) morkų;
  • 1 arbat. šaukšt. natūralaus vanilės ekstrakto (jeigu naudosite sintetinį, tuomet lašinkite tik kelis lašus);
  • 180 g konservuotų ananasų (likusius galite sunaudoti pertepimui arba papuošimui);
  • 150 g riešutų (tinka karijos, migdolai, lazdynų, graikiniai);
  • 50 g kokoso drožlių.

pertepimui:

  • 200 ml plakamosios grietinėlės;
  • 1 pakelis grietinėlės standiklio (nebūtinai);
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus pudros;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 1 citrinos žievelės.

Iškepkite biskvitą:

1. Sumaišykite miltus, druską, cinamoną ir kepimo miltelius.

2. Morkas sutarkuokite smulkia bulvine tarka ir, jeigu jos labai sultingos, šiek tiek nusunkite.

3. Ananasus nusunkite ir susmulkinkite, sumaišykite su tarkuotomis morkomis.

Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu
Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu

4. Riešutus smulkiai sumalkite, sumaišykite su kokoso drožlėmis.

5. Kiaušinius išplakite, supilkite cukrų, aliejų, pasukas ir vanilės ekstraktą bei viską labai gerai išmaišykite plaktuvu. Tuomet suberkite miltų mišinį, viską labai gerai išplakite. Sudėkite morkas su ananasais, vėl viską gerai išmaišykite. Galiausiai riešutų ir kokoso drožlių mišinį atsargiai įmaišykite į tešlą.

6. Kepimo formą galite naudoti apvalią išimamu dugnu arba kepti per visą kepimo skardą vieną didelį biskvitą ir tuomet jį pjaustyti pageidaujama forma.

7. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, šiek tiek papurkškite aliejaus, lengvai ištepkite visą formą. Jei kepate apvalioje formoje, tešlą padalinkite į 3–4 lygias dalis ir kepkite kiekvieną dalį 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

8. Iškepusius torto blynus labai gerai atvėsinkite.

Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu
Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu

Paruoškite kremą pertepimui:

1. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, standikliu (jei naudojate) ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Sumaišykite su maskarponės sūriu ir citrinos žievele.

Formuokite ir puoškite tortą:

1. Sutepkite paruoštu kremu visus torto sluoksnius, taip pat šonus ir viršų.

2. Kadangi biskvitai labai mėgsta sugerti kremo drėgmę, juos pertepant galite pašlakstyti ananasų sirupu, papildomai pagardinti smulkintais ananasais kremą arba jo pasigaminti dvigubai daugiau.

3. Puoškite tortą pagal sezoną. Be cukraus masės papuošimų puikiai tiks šviežios uogos, riešutų griliažas arba šokolado drožlės.

Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu
Asmeninio albumo nuotr./Morkų, riešutų ir ananasų tortas su maskarponės sūriu

Šio torto autoriai – Dovilė ir Mantas Bajaliai, kurių tinklaraštis „Skanios Bajalių istorijos“, kaip jie patys sako, atsirado atsitiktinai: pora norėjo pasidalinti susikaupusiomis jų kelionių akimirkomis su draugais. Fotografija – viena iš Dovilės ir Manto aistrų.

Nuotraukos gali būti ir puikia dovana! Taip fotografijos, padarytos 2014 metais metais vykusio fotografų plenero „Fotografuojantys Druskininkai“ metu, virto jubiliejiniais Druskininkų atvirukais. Jie 220-ojo kurorto jubiliejaus proga buvo išdalinti miesto gyventojams ir svečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis