„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„100 tortų Lietuvai“: šokoladinis „Bix“ baro tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Šokoladinis „Bix“ baro tortas
Šokoladinis „Bix“ baro tortas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ingredientai:

šokoladiniam biskvitui:

  • 2 kiaušiniai;
  • 200 g grietinės;
  • 200 g nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 200 g miltų;
  • 60 g kakavos;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos.

šokoladiniam kremui:

  • 100 g saldinto sutirštinto pieno;
  • 150 g cukraus miltelių;
  • 200 g sviesto;
  • 60 g kakavos;
  • 40 g brendžio.

šokoladiniam glajui:

  • 100 g juodojo šokolado;
  • 30 g sviesto;
  • 20 g grietinėlės.

Iškepkite biskvitą:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Į plakinį supilkite kondensuotą pieną.

2. Grietinę sumaišykite su soda ir supilkite į plakinį. Suberkite kakavą.

3. Išsijokite miltus ir juos supilkite į tešlą.

4. Kepkite biskvitą 180 laipsnių temperatūroje 30–45 min.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokoladinis „Bix“ baro tortas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokoladinis „Bix“ baro tortas

Paruoškite kremą:

1. Į kambario temperatūros sviestą berkite cukraus miltelius ir išsukite.

2. Supilkite likusį tirštintą saldintą pieną ir lengvai išmaišykite.

3. Suberkite kakavą ir dar kartą pamaišykite.

4. Pabaigoje supilkite brendį.

Papuoškite tortą:

1. Biskvitą perpjaukite išilgai į tris dalis ir sulaistykite obuolių sultimis.

2. Kremu pertepkite visus tris lakštus – viršutinis taip pat turi būti padengtas kremu.

Paruoškite glaistą:

1. Ištirpinkite inde virš verdančio vandens garų šokoladą.

2. Kai šokoladas ištirps, supilkite grietinėlę ir sudėkite sviestą. Viską gerai išmaišykite.

3. Paruoštu glaistu apliekite visą tortą ir papuoškite.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokoladinis „Bix“ baro tortas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šokoladinis „Bix“ baro tortas

Baras „Bix“ – seniausias ne tik sostinės, bet ir visos nepriklausomos Lietuvos baras, įkurtas garsiosios lietuvių roko grupės „Bix“ iniciatyva. Tuo tarpu Druskininkuose pirma karčema atidaryta XVIII a. pabaigoje. Joje gyventojai galėdavo kai kada liūdnai arba linksmai praleisti laiką. Pastebėtina, jog iki tol druskininkiečiams artimiausios karčemos buvo tik Pervalke ir Ratnyčioje. Spavėdotis ir poteriaut jie vykdavo į Ratnyčios bažnyčią, pastatytą dar 1650 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs