„100 tortų Lietuvai“: sveikatingumo centro „Dainava“ persikų tortas su varške

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Persikų tortas su varške
Persikų tortas su varške / „Dainavos“ archyvo nuotr.

Ingredientai:

šokoladiniam biskvitui (24 cm skersmens kepimo formai):

  • 480 g miltų;
  • 300 g cukraus;
  • 4 kiaušinių (M dydžio), kambario temperatūros;
  • 360 g grietinėlės;
  • 16 g kakavos.

varškės ir grietinėlės sluoksniui:

  • 400 g varškės;
  • 320 g grietinėlės;
  • 250 g cukraus;
  • 37 g želatinos.

trintų persikų sluoksniui:

  • 480 g konservuotų persikų (grynojo svorio);
  • 150 g cukraus;
  • 30 g želatinos.
„Dainavos“ archyvo nuotr. /Persikų tortas su varške
„Dainavos“ archyvo nuotr. /Persikų tortas su varške

Iškepkite šokoladinį biskvitą:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išplakite su cukrumi iki vientisos masės.

3. Į išplaktus kiaušinių trynius su cukrumi dėkite miltų ir kakavos. Viską išmaišykite.

4. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą masę.

5. Į norimos formos kepimo formą supilkite tešlą ir išlyginkite paviršių.

6. Kepkite 35–45 minutes.

7. Iškeptą biskvitą palikite atvėsti kepimo formoje.

Paruoškite varškės ir grietinėlės sluoksnį:

1. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite cukrų.

2. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir sumaišykite su varške.

3. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.

4. Paruoštą želatiną supilkite į paruoštą masę ir gerai išmaišykite.

Paruoškite trintų persikų sluoksnį:

1. Į persikus supilkite cukrų ir viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.

2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.

3. Paruoštą želatiną supilkite į trintų persikų masę ir gerai išmaišykite.

Suformuokite tortą:

Ant atvėsusio biskvito į tą pačią kepimo formą įdėkite varškės ir grietinėlės kremą, išlyginkite paviršių ir dėkite į šaldytuvą 20–30 min., kad sustingtų. Kai sluoksnis sustings, supilkite trintus persikus ir dėkite į šaldytuvą 2 val., kad vėl sustingtų. Sustingusį tortą apibarstykite šokolado drožlėmis ar kakava, papuoškite šviežiomis uogomis.

„Dainavos“ archyvo nuotr. /Persikų tortas su varške
„Dainavos“ archyvo nuotr. /Persikų tortas su varške

Šio deserto idėja dalijasi sveikatingumo centras „Dainava“, veikiantis pačiame Druskininkų miesto centre, netoli pagrindinės kurorto pėsčiųjų gatvės – Vilniaus alėjos. Joje galima rasti visus svarbiausius miesto objektus: Miesto muziejų, bažnyčią, Druskininkų savivaldybės pastatą, Pramogų aikštę su renginių scena, Druskininkų gydyklą, Vandens parką.

Alėjoje gausu XX a. paskutinio dvidešimtmečio dekoratyvinių elementų: J. ir B. Arčikauskų keraminių skulptūrų kompozicija („Laivas“, „Skruzdėlynas“, „Driežas“, „Varnas“, „Ožiaragis“, „Dagys“, „Laumė“), Bažnyčios aikštėje – D.Matulaitės „Vyturys“, V.Košubos paminklas Lietuvai, šalia esančiame Taikos gatvės skvere – T.Gutausko „Svetingumo vartai“ . Miesto švenčių metu alėjoje tradiciškai vyksta tautodailės mugės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis