Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: tinklaraščio „Miško žvėrys“ bendraautorės J.Jankauskaitės žaliosios arbatos tortas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Žaliosios arbatos tortas
Žaliosios arbatos tortas / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai (14 cm skersmens tortui):

žaliosios arbatos biskvitui:

  • 185 g miltų;
  • 15 g žaliosios arbatos (matcha) miltelių;
  • 150 g cukraus;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • 115 g kambario temperatūros sviesto;
  • 60 g raugintų pasukų;
  • 100 g vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 3 kiaušinių baltymai.

mangų-apelsinų kremui:

  • 120 g mangų tyrės;
  • 80 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • ½ citrinos sulčių;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 40 g cukraus;
  • 20 g sviesto.

sviestiniam grietinėlės sūrio kremui:

  • 180 g kambario temperatūros sviesto;
  • 120 g cukraus pudros;
  • 540 g kambario temperatūros grietinėlės sūrio.

vaisiniam sviestiniam kremui:

  • apie ⅕ paruošto sviestinio grietinėlės sūrio kremo;
  • 4 valg. šaukšt. mangų-apelsinų kremo.
Asmeninio albumo nuotr./Žaliosios arbatos tortas
Asmeninio albumo nuotr./Žaliosios arbatos tortas

Iškepkite biskvitus:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių temperatūros. Dvi 14 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi.

2. Virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus, žaliosios arbatos miltelius, cukrų, kepimo miltelius ir druską.

3. Sudėkite sviestą ir maišykite apie 1 minutę, kol sviestas tolygiai pasiskirstys.

4. Kitame inde sumaišykite pasukas, vandenį ir vanilės ekstraktą. Šį mišinį lėtai supilkite į tešlą.

5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standumo. Trečdalį baltymų įplakite į tešlą, o likusius atsargiai į ją įmaišykite.

6. Tešlą padalinkite į kepimo formas. Kepkite apie 25 minutes. Į kepinio vidurį įsmeigtas dantų krapštukas turėtų išlįsti sausas, o lengvai pirštu spustelėjus biskvitą, jis turėtų atsitiesti.

7. Iškepusius bikvitus išimkite iš formos, apverskite ir leiskite atvėsti.

Paruoškite mangų-apelsinų kremą:

1. Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite mangų tyrę su apelsinų bei citrinos sultimis. Kaitinkite, kol užvirs.

2. Kitame inde trynius sutrinkite su cukrumi.

3. Palengva, nuolat maišydami šluotele, karštą vaisių mišinį supilkite į trynius. Grąžinkite mišinį į prikaistuvį ir nuolat maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Pirštu perbraukus per mentelę, kremas turėtų nebesubėgti.

4. Perpilkite kremą į kitą indą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Įmaišykite sviestą, uždenkite maistine plėvele ir leiskite visiškai atvėsti.

Paruoškite grietinėlės sūrio kremą:

1. Virtuviniame kombaine plakite sviestą su cukraus pudra, kol masė taps puri ir visiškai balta.

2. Palengva įmaišykite grietinėlės sūrį.

3. Kremą uždenkite plėvele ir iki naudojimo palikite šaltai.

Paruoškite vaisinį sviestinį kremą:

1. Paruoštą sviestinį grietinėlės sūrio kremą sumaišykite su mangų-apelsinų kremu.

2. Kremą uždenkite plėvele ir iki naudojimo palikite šaltai.

Surinkite tortą:

1. Biskvitus perpjaukite pusiau – turėsite keturis lakštus.

2. Tortą pertepkite keliais skirtingais būdais:

Pirmam sluoksniui sviestinį kremą sudėkite į konditerinį maišelį. Išspauskite jį palei biskvito kraštą, suformuodami bortelį. Į vidų įpilkite šiek tiek mangų kremo. Antrą biskvitą plonai aptepkite sviestiniu kremu, pakraščiukus palikdami švarius. Dėkite ant pirmojo sluoksnio kremu žemyn ir lengvai spustelėkite.

Ant antrojo biskvito, jį įtaisę ant pirmojo, konditeriniu maišeliu išspauskite vaisinį sviestinį kremą. Uždenkite trečiuoju biskvito lakštu ir lengvai spustelėkite.

Trečiam sluoksniui sviestinį kremą sudėkite į konditerinį maišelį. Išspauskite jį palei biskvito kraštą, suformuodami bortelį. Į vidų įpilkite šiek tiek mangų kremo. Paskutinį biskvitą plonai aptepkite sviestiniu kremu, pakraščiukus palikdami švarius. Dėkite ant pirmojo sluoksnio kremu žemyn ir lengvai spustelėkite

Visą tortą aptepkite sviestiniu kremu ir puoškite, kaip tik norisi.

Asmeninio albumo nuotr./Žaliosios arbatos tortas
Asmeninio albumo nuotr./Žaliosios arbatos tortas

Šios projekto „100 tortų Lietuvai“ dalyvės – Julės Jankauskaitės žaliosios arbatos tortui pagaminti reikia raugintų pasukų. Rauginti pieno produktai naudojami ne tik maisto gamyboje, bet ir gydymo tikslais.

Druskininkų miesto muziejuje saugomose archyvuose įrašyti faktai, jog 1907 m. Druskininkuose atidaryta laboratorija pušų eteriniam aliejui, pušų aromatiniam balzamui, ajerų aliejui gaminti. Šiuos produktus sėkmingai naudojo įvairioms gydymo procedūroms atlikti. Taip pat buvo gydoma purvu, egzotiniu šiems kraštams kumysu, kefyru bei rūgpieniu ir labai moderniu tuo metu populiarėjančiu gydymu – elektroterapija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais