Ingredientai (10–12 porcijų/gaminimo trukmė – 1 val. 30 min.):
lakštams:
- 600 g kvietinių miltų;
- 300 g 82 proc. riebumo sviesto;
- 225 g 30 proc. riebumo grietinės;
- 2 kiaušiniai;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Sutarkuokite sviestą per burokinę tarką, įmaišykite miltus ir druską. Viską gerai ištrinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
2. Lengvai išplakite kiaušinius, įmaišykite į trupinių masę, sudėkite grietinę ir užminkykite tešlą.
3. Padalinkite tešlą į 10 vienodų gabalėlių ir pastatykite į šaldytuvą valandai arba 20 min. į šaldiklį.
4. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite ir uždėję 26 cm kepimo formos dugną apipjaukite. Lakštą subadykite šakute.
5. Kepkite kiekvieną lakštą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–15 min.
įdarui:
- 3 kietai virti kiaušiniai;
- 300 g sūdytos lašišos;
- 250 g majonezo;
- žiupsnelis krapų;
- 1 citrina;
- 50 g džiovintų slyvų;
- 2 morkos;
- 1 svogūnas;
- 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 4 skiltelės česnako;
- 400 g tepamo varškės sūrelio;
- 4 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Sutarkuokite kiaušinius burokine tarka.
2. Susmulkinkite kubeliais lašišą ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Tarkuotą sūrį sumaišykite su puse majonezo, įtarkuokite česnaką.
4. Peiliu susmulkinkite džiovintas slyvas.
5. Smulkiai supjaustykite krapus.
6. Smulkiai sutarkuokite morką ir supjaustykite kubeliais svogūną. Morkas ir svogūnus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus iki gražios auksinės spalvos, pagardinkite druska ir pipirais.
7. Pirmąjį torto lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite pusę tarkuoto sūrio įdaro.
8. Dėkite kitą lakštą, aptepkite varškės sūreliu ir išdėliokite pusę smulkintos lašišos, pabarstykite krapais.
9. Trečią lakštą aptepkite majonezu ir sudėkite džiovintas slyvas.
10. Vėl dėkite lakštą, tepkite majonezu ir sudėkite dalį tarkuotų kiaušinių įdaro.
11. Vėl uždėkite lakštą, aptepkite jį varškės sūreliu ir sudėkite likusius lašišos kubelius.
12. Kitą lakštą aptepkite varškės sūreliu ir sudėkite likusį tarkuotą sūrį.
13. Vėl dėkite lakštą, ištepkite majonezu ir sudėkite likusius tarkuotus kiaušinius.
14. Paskutinis lakštas sutepamas majonezu ir apkeptomis morkomis su svogūnu.
15. Uždėkite viršutinį lakštą, viską šiek tiek spustelkite ir statykite į šaldytuvą – geriausiai nakčiai.
16. Išėmus tortą aptepkite šonus ir kraštus tepamu varškės sūreliu. Papuoškite žuvimi ir daržovėmis.
Šį pikantišką torto receptą iš savo pirmosios kulinarinės knygos „Lietuviška virtuvė: atrasti iš naujo“ pristato maisto tinklaraščio skanusgyvenimas.com autorė Ilona Juciūtė-Čibirkienė. Netradicinį sūrų tortą galėsite paragauti Druskininkuose, sūrių šaltinių mieste, jau gegužės 26 dieną.
Druskininkai garsėja sūriausiu bei giliausiu savo „Grožio“ šaltiniu – mineralinio vandens gręžiniu. Jo gylis siekia per 300 metrų, o mineralinio vandens druskingumas – apie 52–56 druskos g/l. Tai yra apie 25 kartus daugiau negu mineraliniame vandenyje „Rasa“. Visi Druskininkų šaltiniai natūraliai veržiasi į paviršių. Įrengus fontaną „Grožio“ šaltinio vietoje, vanduo trykšteltų 12 metrų į viršų. Tačiau atviri fontanai išeikvotų pernelyg daug gydomojo vandens, todėl vanduo paskirstomas sveikatinimo įstaigoms ir panaudojamas Druskininkų svečių sveikatos stiprinimui. „Grožio“ šaltinio vanduo nėra skirtas gerti. Jis naudojamas vonioms – vienas arba su kitais komponentais. Šiuo vandeniu galima praustis, skalauti skaudamą gerklę: „Grožio“ vanduo veikia kaip efektyvi priešuždegiminė priemonė.