Ingredientai:
biskvitui:
- 390 g kvietinių miltų;
- 130 g kokoso drožlių;
- 3 nubrauktų arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1,5 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- žiupsnis druskos;
- 160 g konservuotų avinžirnių skysčio;
- 220 g cukraus;
- 195 ml augalinio (pavyzdžiui, sojų) pieno;
- 150 g rapsų aliejaus;
- 1 apelsino sultys, biskvito sulaistymui.
pirmam pertepimui:
- 150 g „Sviesto sviestuoto“ klasikinio (žemės riešutų) sviesto;
- 100 g juodojo šokolado;
- 40 g augalinio pieno;
- 30 g cukraus.
antram pertepimui ir viršutiniam sluoksniui:
- 200 g spanguolių džemo;
- 200 g „Sviesto sviestuoto“ anakardžių sviesto;
- 400 ml sojų grietinėlės;
- 100 g cukraus;
- 5 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
puošimui:
- Aviečių, vynuogių, dumplainių, mėtų lapelių, riešutų.
Iškepkite biskvitą:
1. Kokoso drožles sumalkite kavamale į miltus. Juos sumaišykite su kvietiniais miltais, kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi, druska.
2. Konservuotų avinžirnių skystį išplakite iki standžių putų elektriniu plaktuvu, suberkite cukrų, vėl plakite. Supilkite pieną, aliejų ir dar paplakite. Šią masę supilkite į sausus ingredientus ir lėtai išmaišykite šakute. Nepermaišykite!
3. Tešlą sudėkite į 20 cm skersmens torto kepimo formą ir kepkite apie 45 minutes orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar iškepė. Leiskite pilnai atvėsti.
Paruoškite pertepimų kremus:
1. Garų vonelėje pagaminkite šokoladinį kremą: susmulkinkite šokoladą, pakaitinkite, supilkite augalinį pieną ir cukrų, maišant kaitinkite, kol užvirs.
2. Nedideliame puode ant silpnos ugnies pagaminkite anakardžių sviesto kremą: supilkite sojų grietinėlę ir cukrų, maišant pavirkite, kol cukrus ištirps. Sudėkite anakardžių sviestą, visą laiką maišykite, kol masė sutirštės. Nukelkite nuo ugnies, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
3. Padalinkite kremą į dvi dalis. Palaukite, kol kremai atvės.
Formuokite tortą:
1. Biskvitą perpjaukite į tris dalis.
2. Išspauskite apelsino sultis ir padalinkite į dvi dalis.
3. Dėkite pirmą biskvito dalį, pašlakstykite pusės apelsino sultimis, tepkite žemės riešutų sviestą, ant jo užtepkite šokoladinį kremą.
4. Dėkite antrą biskvito dalį, tepkite spanguolių džemą, ant jo užtepkite pusę anakardžių sviesto kremo.
5. Dėkite trečią biskvito dalį, pašlakstykite likusiomis apelsino sultimis, aptepkite likusiu anakardžių sviesto kremu torto viršų ir šonus.
6. Papuoškite tortą avietėmis, vynuogėmis, dumplainiais, riešutais.
Šio veganiško torto receptą sukūrė MB „Sviestas sviestuotas“ komanda. Įmonė gamina įvairių riešutų bei sėklų sviestus, o jos įkūrėjos – ilgametės veganės, tad torte šie du dalykai ir atsispindi. Tiesa, nors tortas veganiškas, jis anaiptol nėra skirtas vien veganams – recepto autorės įsitikinusios, kad jį su malonumu valgys visi.
Taip pat visi, ne tik gydymo tikslais atvykstantys į Druskininkus, čia ras sau malonių veiklų. Kurortas, kuriame vyks projekto „100 tortų Lietuvai“ baigiamasis renginys, garsėja ne tik mineraliniais šaltiniais ir gydomuoju purvu, bet ir išskirtiniais kultūriniais renginiais. Vienas populiariausių – tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“. Ištisą vasarą vykstantis tradicinis festivalis kasmet pristato apie 40 įvairių žanrų profesionalaus meno renginių, juose dalyvauja įvairūs Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjai: solistai, chorai, orkestrai, styginių kvartetai ir kt. Festivalio metu vyksta Lietuvos ir užsienio kompozitorių klasikinės muzikos koncertai, literatūros ir sakralinės muzikos vakarai. Druskininkų gamtos grožis ir meninė kūryba neatsiejami, todėl renginiai organizuojami ne tik įvairiose kurorto koncertų salėse, bažnyčioje, bet ir gražiausiose lauko erdvėse: prie Druskonio ežero, Miesto muziejaus terasoje, prie M. K .Čiurlionio ir Mindaugo paminklų.