Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: tris šeimų kartas jungiantis Dovilės Lukošienės tortas „Malūnas“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Tortas „Malūnas“
Tortas „Malūnas“ / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

rutuliukams:

  • 13 kiaušinių;
  • 100 g grietinės (30 proc. riebumo);
  • 20 g vanilinio cukraus;
  • apie 4 stiklines (po 200 ml) miltų;
  • riebalų (aliejaus) virimui;
  • žiupsnelio druskos.

cukraus/medaus sirupui:

  • 700 g cukraus;
  • 700 g dirbtinio medaus.

Išvirkite rutuliukus:

1. Kiaušinius ir grietinę išplakite.

2. Sausus produktus persijokite. Iš visų produktų gerai išminkykite tešlą.

3. Leiskite tešlai pailsėti šaltai, maždaug 2–3 val., o geriau – per naktį.

4. Po to formuokite rutuliukus, kad nesukibtų – pabarstykite miltais ir virkite riebaluose, kol pasidarys gelsvi.

Paruoškite sirupą:

1. Iš cukraus ir medaus išvirkite sirupą. Virkite tol, kol įlašinus jo lašą į šaltą vandenį, neišsileis.

Formuokite tortą:

1. Rutuliukus apipilkite sirupu ir greitai maišykite. Formuokite malūną – tam torto autorė naudoja savos gamybos formas.

2. Puoškite pagal savo galimybes ir fantaziją.

Asmeninio albumo nuotr./Tortas „Malūnas“
Asmeninio albumo nuotr./Tortas „Malūnas“

Šis išskirtinės išvaizdos tortas jungia tris šeimų kartas. Viskas prasidėjo nuo projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančios Dovilės vyro močiutės, kuriai šiais metais sukaks 91 metai, iš Gargždų. Ji yra nuostabi šeimininkė. Ruošdavo vaišes vestuvėms, o jos desertų stalą puošdavo pačios pagamintas „Malūnas“. Po to tortą išmoko gaminti Dovilės anyta, iš jos – pati Dovilė ir „Malūnas" tapo šeimos švenčių tradiciniu desertu.

Vos keliais metais vėliau nei gimė Dovilės vyro močiutė, konkrečiai – 1929–1930-aisiais, Druskininkuose viešėjo Lenkijos politikas, maršalas J.Pilsudskis. Jis apsistodavo medinėje viloje, netoli dabartinės „Draugystės“ sanatorijos. Po maršalo mirties iki Antrojo pasaulinio karo pradžios ten veikė jam skirtas muziejus. Vilos pastatas 1965 metais buvo nugriautas, bet liko prie jo augęs drevėtas ąžuolas, žmonių ir pavadintas J.Pilsudskio ąžuolu bei ilgą laiką buvęs žymiausiu Druskininkų medžiu. Įspūdingą medį 2017 metų vasarą nulaužė smarkus vėjas, tačiau buvo surinktos visos šio ąžuolo gilės, iš kurių planuojama išauginti ąžuoliukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais