Ingredientai:
rutuliukams:
- 13 kiaušinių;
- 100 g grietinės (30 proc. riebumo);
- 20 g vanilinio cukraus;
- apie 4 stiklines (po 200 ml) miltų;
- riebalų (aliejaus) virimui;
- žiupsnelio druskos.
cukraus/medaus sirupui:
- 700 g cukraus;
- 700 g dirbtinio medaus.
Išvirkite rutuliukus:
1. Kiaušinius ir grietinę išplakite.
2. Sausus produktus persijokite. Iš visų produktų gerai išminkykite tešlą.
3. Leiskite tešlai pailsėti šaltai, maždaug 2–3 val., o geriau – per naktį.
4. Po to formuokite rutuliukus, kad nesukibtų – pabarstykite miltais ir virkite riebaluose, kol pasidarys gelsvi.
Paruoškite sirupą:
1. Iš cukraus ir medaus išvirkite sirupą. Virkite tol, kol įlašinus jo lašą į šaltą vandenį, neišsileis.
Formuokite tortą:
1. Rutuliukus apipilkite sirupu ir greitai maišykite. Formuokite malūną – tam torto autorė naudoja savos gamybos formas.
2. Puoškite pagal savo galimybes ir fantaziją.
Šis išskirtinės išvaizdos tortas jungia tris šeimų kartas. Viskas prasidėjo nuo projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančios Dovilės vyro močiutės, kuriai šiais metais sukaks 91 metai, iš Gargždų. Ji yra nuostabi šeimininkė. Ruošdavo vaišes vestuvėms, o jos desertų stalą puošdavo pačios pagamintas „Malūnas“. Po to tortą išmoko gaminti Dovilės anyta, iš jos – pati Dovilė ir „Malūnas" tapo šeimos švenčių tradiciniu desertu.
Vos keliais metais vėliau nei gimė Dovilės vyro močiutė, konkrečiai – 1929–1930-aisiais, Druskininkuose viešėjo Lenkijos politikas, maršalas J.Pilsudskis. Jis apsistodavo medinėje viloje, netoli dabartinės „Draugystės“ sanatorijos. Po maršalo mirties iki Antrojo pasaulinio karo pradžios ten veikė jam skirtas muziejus. Vilos pastatas 1965 metais buvo nugriautas, bet liko prie jo augęs drevėtas ąžuolas, žmonių ir pavadintas J.Pilsudskio ąžuolu bei ilgą laiką buvęs žymiausiu Druskininkų medžiu. Įspūdingą medį 2017 metų vasarą nulaužė smarkus vėjas, tačiau buvo surinktos visos šio ąžuolo gilės, iš kurių planuojama išauginti ąžuoliukus.