Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: virėjų mokytojos D.Vasiliauskienės ir jos mokinių tortas „Dzūkorius“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Nesaldus tortas „Dzūkorius“
Nesaldus tortas „Dzūkorius“ / Mokymo įstaigos archyvo nuotr.

Ingredientai (18 cm skersmens kepimo formai):

grikių biskvitui:

  • 200 g grikių miltų;
  • 150 g grikių kruopų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 100 g riebios grietinėlės;
  • 100 g riebios grietinės;
  • 400 g riebaus pieno;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų.

baravykų pertepimui:

  • 750 g baravykų;
  • 250 g svogūnų;
  • 100 g krapų;
  • 50 g graikiško jogurto;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų.

voveraičių pertepimui:

  • 500 g voveraičių;
  • 250 g svogūnų;
  • 250 g morkų;
  • 150 g naminio majonezo;
  • 150 g graikiško jogurto;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų.

konditerinių grybukų ingredientai:

tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 250 g sviesto;
  • 250 g riebios grietinėlės;
  • 200 g cukraus;
  • 80 g medaus;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos.

glajui:

  • 200 g cukraus miltelių;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • žiupsnelis citrinos rūgšties.

šokoladiniam glajui:

  • 150 g sviesto;
  • 130 g cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. kakavos;
  • 3 valg. šaukšt. pieno.

papuošimui:

  • 150 g grikių;
  • 200 g naminio majonezo ir graikiško jogurto mišinio;
  • šakelė rozmarino;
  • pundelis čiobrelių;
  • saujelė lauro lapų.
Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldaus torto „Dzūkorius“ gabalėlis
Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldaus torto „Dzūkorius“ gabalėlis

Gaminimas:

1. Supilkite grikių kruopas į puodą ir apvirkite apie 10 min., kol pasidarys pusiau minkšti. Kruopas nukoškite, atšaldykite ir suberkite į grikių miltus. Įmuškite kiaušinius, lengvai šakute išplakite, sudėkite grietinę, grietinėlę, pieną, žiupsnelį druskos ir pipirų bei išmaišykite. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Kepkite tris lakštus iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 22 min.

2. Baravykus nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 7 min, nukoškite, pravėsinkite ir susmulkinkite stambokais gabaliukais. Svogūną susmulkinkite smulkiais kubeliais ir kepkite, kol suminkštės. Tada dėkite baravykus, truputi pasūdykite, įberkite pipirų. Kepkite apie 5 minutes. Atvėsinkite, o tada dėkite naminį majonezą ir graikišką jogurtą bei kapotus krapus.

3. Voveraičių pertepimą ruoškite taip pat, kaip baravykų, tik pridėkite kubeliais pjaustytų morkų, kurias kepkite, kol suminkštės.

4. Pirmą grikių biskvito lakštą pertepkite puse baravykų masės, antrą lakštą – voveraičių mase, trečią – likusiais baravykais. Paruoštą tortą aptepkite graikiško jogurto ir naminio majonezo mišiniu ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Tada tortas bus paruoštas puošybai.

5. Grybukų gamybai puode užkaiskite vandenį, ant jo pastatykite indą. Į indą dėkite sviestą, cukrų ir medų. Maišant šildykite iki kol cukrus ištirps. Nukelkite ir palikite truputį atvėsti.

6. Grietinę gerai išmaišykite su soda ir palikite 5 minutėms pastovėti, kad soda nusigesintų. Įmaišykite grietinę į sviesto masę. Sudėkite trynius ir baltymus, sumaišykite. Po kelis šaukštus berkite miltus ir vis maišykite. Turi būti standi, minkštą tešla. Tešla turi būti pakankamai tvirta, tačiau dar neminkoma. Įkaitiname „grybukų“ keptuvėlę ir dedame tešlą. Kepame apie 8 min.

7. Baltam glajui baltymą šaukštu išsukite su cukraus pudra ir citrinos rūgštele. Cukraus pudrą įmaišykite dalimis. Tinkamo glajaus išsukimas trunka ilgai, apie 20 min. Glajus turi būti tirštas.

Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldus tortas „Dzūkorius“
Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldus tortas „Dzūkorius“

8. Visus šokoladiniam glajui skirtus ingredientus pakaitinkite nesvylančioje keptuvėje ar prikaistuvyje nuolat maišant iki kol cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės. Glajus turi gautis tirštas, bet tekantis, vėsdamas jis sukietės.

9. Paruoštų grybukų galvutes papuošiame glajumi. Paliekame sustingti.

10. Sustingusi tortą dekoruojame brinkintais per naktį grikiais. Viršų puošiame žalumynais, lyg būtų miško samanos, įkomponuojame grybukus.

Šis Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filialo virėjų profesijos mokytojos Danguolės Vasiliauskienės kartu su virėjų specialybės mokiniais sugalvotas ir realizuotas tortas reprezentuoja Dzūkijos kraštą.

Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldus tortas „Dzūkorius“
Mokymo įstaigos archyvo nuotr. /Nesaldus tortas „Dzūkorius“

Apie šio krašto ir Druskininkų gamtą – paukščius, vabzdžius, žvėris, augalus – pasakojama „Girios aido“ muziejuje esančiose nuolatinėse ekspozicijose. Muziejuje taip pat kaupiama biblioteka, originalioje aplinkoje eksponuojami meninių medžio drožybos, kalvystės, keramikos, gintaro darbų parodos. Šiame muziejuje profesionalūs menininkai ir tautodailininkai iš visos Lietuvos rengia plenerus, kūrybines stovyklas. Šis, 1972 metais originaliame pastate įkurtas muziejus – viena Druskininkų vizitinių kortelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais