1. Porą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite.
2. Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
3. Keptuvėje karštame svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus. Kai šie suminkštės, suberkite porus, pievagrybius ir apie 10 min. patroškinkite ant silpnos ugnies.
4. Į gilesnį puodą supilkite sultinį, suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite 15–20 minučių, tada sukrėskite svogūnų, porų ir pievagrybių troškinį, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei kapotais žalumynais (truputį jų palikite papuošti) ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Į sriubą įmaišykite grietinėlę, išpilstykite ją į lėkštes, berkite po truputį parmezano ir žalumynų.
6. Tiekite su mėgstamos baltos duonos riekele.
1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite daržoves. Vieną morką išvirkite nepjaustytą, kitas morkas ir bulves supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite morkas, pabarstykite druska ir 10 min. pakepinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišykite. Sudėkite bulves, supilkite pusę sultinio. Virkite, kol suminkštės daržovės.
3. Sutrinkite sriubą virtuvės kombainu, supilkite atgal į puodą su likusiu sultiniu. Užvirinkite, pagardinkite pipirais.
4. Virtą morką sutarkuokite smulkia trintuve. Įpilkite į lėkštę sriubos, įdėkite šaukštą tarkuotų morkų, pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Kulinaro patarimas. Morkų sriubai pagardinti iki putų suplakite 150 ml grietinėlės, sumaišykite su šaukšteliu tarkuotų krienų, pagal skonį pasūdykite. Įpylusi į lėkštę sriubos, ant viršaus užkrėskite šaukštą grietinėlės.
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.
3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.
1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.
3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.
1. Morkas ir bulves nuskuskite, stambiai supjaustykite. Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūną nulupkite ir perpjaukite pusiau.
2. Sudėkite į puodą morkas bei bulves, užpilkite vandeniu (galite naudoti sultinį) ir virkite kol suminkštės. Tada sudėkite cukinijų gabalėlius bei svogūną ir pavirkite dar kelias minutes. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
3. Kol verda daržovės, supjaustykite duoną kubeliais ir trumpai apkepkite aliejuje.
4. Išvirusias daržoves sutrinkite blenderiu.
5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, užberkite skrudintų duonos kubelių, papuoškite turimais žalumynais.
1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.
2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Daržoves supjaustykite panašaus dydžio kubeliais, užpilkite sultiniu, kad apsemtų, ir virkite apie 30 – 40 min.
2. Pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
1. Bulves nuskuskite, smulkiai supjaustykite, suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir truputį pavirkite. Suberkite nuplautus ir supjaustytus brokolius, virkite, kol daržovės suminkštės. Įdėkite sviesto, supilkite vyną, grietinėlę ir virkite dar apie 5 minutes.
2. Sriubą (saują brokolių palikite) ištrinkite per sietelį ir atvėsinkite. Tyrę išplakite su jogurtu, paskaninkite citrinų sultimis, druska, pipirais.
3. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, įdėkite smulkiai supjaustytų virtų brokolių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.
2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.
3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.
- Saldžiąsias paprikas ir aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
- Saldžiąsias paprikas guldykite į riebalais pateptą skardą ir kepkite apie 10 min.
- Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite ir nulupkite odelę.
- Aitriąją papriką sukapokite.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais, česnaką sutraiškykite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
- Į puodą supilkite vištienos sultinį, sumeskite pjaustytas bulves, tarkuotą morką, pipirų grūdelius, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 20 min.
- Sriubą suplakite.
- Atskirame indelyje elektriniu plakikliu sutrinkite raudoną papriką su jogurtu ir kambario temperatūros sūriu.
- Masę įmaišykite į sriubą.
- Visas daržoves susmulkinkite, užliekite vandeniu ir virkite iki kol suminkštės.
- Pagardinkite prieskoniais ir žalumynais. Labiausiai tinka šviežias imbieras, anyžiai, petražolės, česnakas, krienai. Jeigu trūksta skonio, galite vos pasūdyti.
- Moliūgą nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
- Česnakus ir svogūną nulupkite, 2 skilteles pakepinkite svieste su svogūnu, kitas dvi palikite.
- Svogūnų ir česnakų troškinį krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite moliūgo kubelius ir virkite apie 20 min., kol moliūgas suminkštės.
- Puodą nukelkite nuo viryklės. Likusias česnako skilteles sugrūskite su bazilikų lapeliais, sumaišykite su aliejumi, viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir supilkite į sriubą.
- Sriubą išplakite elektriniu plakikliu, pagardinkite grietinėle.
- Trintą moliūgų sriubą galite paskaninti skrudintos duonos skrebučiais, moliūgų sėklomis, mėlynųjų pelėsių sūriu.