Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 baklažanų receptų vėlyvam rudeniui: užtepėlės, blynai, troškiniai ir pyragai

Yra šalių, kurių virtuvė be baklažanų sunkiai įsivaizduojama, panašu, jog ir mes, lietuviai, juos taip pamėgome, jog tai seniai nebėra tik retkarčiais perkama daržovė. Jei „išgrojote“ visą savo turimą skanėstų su baklažanais repertuarą, siūlome naują receptų rinkinį. Skanaus!
Baklažanų užkandis
Baklažanų užkandis / Vida Press nuotr.
Baklažanai su mėsa paprikoje
Receptas: Baklažanai su mėsa paprikoje
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (2,5)
Baklažanai: 120.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 50.00 g
Malta mėsa 200.00 g
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Morką sutarkuokite, baklažaną, svogūnus, pusę paprikos, česnakus susmulkinkite ir viską pakepkite aliejuje 5 minutes, kol suminkštės.

2. Maltą mėsą sumaišykite su daržovėmis, įberkite mėgstamų prieskonių.

3. Paprikas padalinkite į keturias dalis, įdarykite mase ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 45 min.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Tailandietiškos baklažanų salotos su krevetėm
Receptas: Tailandietiškos baklažanų salotos su krevetėm
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Tigrinės krevetės 16.00 vnt.
Kiaušiniai: 12.00 vnt. (putpelių)
Mėlynas svogūnas 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 vnt. (šviežias čili salotoms ir pusė padažui)
Salotos: 250.00 g („Ledkalnio“)
Aliejus: 4.00 valg. š. (augalinio padažui)
Sojų padažas: 6.00 valg. š.
Žuvies padažas 1.00 valg. š.
Austrių padažas 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys padažui)
Cukrus: 3.00 arbat. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 vnt. (šviežias, kapotas padažui)
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias kapotas padažui)
Kaip gaminti

1. Baklažaną kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25 min. Po to atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais. 

2. Baklažano griežinėlius išdėliokite lėkštėje ant stambiai suplėšytų aisbergo salotos lapų.

3. Ant baklažanų dėkite virtų putpelių kiaušinių puseles, žiedais pjaustytą mėlyną svogūną, keptas tigrines krevetes, žiedais pjaustytą čili pipirą.

4. Salotas apšlakstykite padažu, ypač keptus baklažanus.

5. Padažas: į dubenį įpilkite sojų, žuvies, austrių padažo, citrinų sulčių, augalinio aliejaus, įberkite cukraus ir maišykite kol jis ištirps. Į padažą suberkite smulkiai kapotus česnaką,imbierą ir čili pipirą.

Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius

Receptas virtuvės šefo Roberto Ščesnavičiaus

 

 

 

 

 

Suskleisti
Baklažanų apkepėlė su mėsa ir persikų padažu
Receptas: Baklažanų apkepėlė su mėsa ir persikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (pagal skonį)
Džiūvėsiai: 80.00 g (maltų)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Malta mėsa 150.00 g
Mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Pomidorai savo sultyse 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vynas: 20.00 ml (balto)
Pomidorų pasta 50.00 g
Persikai: 3.00 vnt. (konservuotos puselės)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska ir palikite 1 val.

2. Paruoškite padažą: smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną, česnaką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Tuomet įdėkite pomidorų pastos, įpilkite vyno, patroškinkite.

3. Į ruošiamą padažą sudėkite sutrintus pomidorus, persikus ir žalumynus. Virkite, kol padažas pradės tirštėti.

4. Nusausinkite baklažano riekeles, iš abiejų pusių apvoliokite jas miltų ir kiaušinių plakinyje bei džiūvėsėliuose ir kepkite.

5. Apkeptus dėkite į skardą, ant viršaus suberkite maltą mėsą, sumaišytą su prieskoniais ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 25 min.

6. Iškeptą patiekite su padažu ir pomidorais.

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
Receptas: Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 95
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didesnė)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 3.00 valg. š. (2-3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (krapai, petražolės ar čiobreliai ir kremui)
Varškė: 200.00 g (kremui)
Jogurtas: 5.00 valg. š. (kremui 4-5 valg. š. natūralus)
Kaip gaminti

1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.

2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Baklažanų ir obuolių užtepėlė
Receptas: Baklažanų ir obuolių užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Obuoliai: 3.00 vnt. (dideli)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Tabasko padažas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Baklažaną perpjaukite išilgai pusiau, didesnes sėklas išgremžkite. Pabarstykite druska ir 10 minučių palikite. Nuplaukite, nusausinkite. Dėkite į skardą pjūviu į viršų. Apšlakstykite aliejumi. Kiškite į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepkite 8–10 minučių. Atvėsusį supjaustykite stambiais kubeliais.
  2. Svogūną ir karštu vandeniu nuplikytą pomidorą nulupkite ir susmulkinkite. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite baklažanus, smulkintus pomidorus ir 3–4 minutes kepinkite. Sudėkite smulkintus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, išmaišykite. Troškinkite apie 10 minučių. Palikite atvėsti. Tiekdami apibarstykite šviežiais smulkintais žalumynais. 
Suskleisti
Traškantys graikiškai kepti baklažanai
Receptas: Traškantys graikiškai kepti baklažanai alaus tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Alus: 350.00 ml (šviesaus)
Miltai: 200.00 g (gali reikėti kiek daugiau)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 l (kepimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.

2. Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.

4. Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.

Galima valgyti vienus, tinka ir jogurtinis padažas su česnakais.

Suskleisti
Troškinti baklažanai su faršu
Receptas: Baklažanai turkiškai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 26
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Faršas: 1.00 kg
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (prancūziškas žolelių mišinys, mėtos, čiobreliai - pagal skonį)
Svogūnai: 2.00 vnt. (padažui)
Morkos: 2.00 vnt. (padažui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė - savo sultyse be odelių - padažui)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus baklažanus supjaustykite 1,5 cm storio griežinėliais, pasūdykite ir palikite 20 min., po to nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Faršą pasūdykite, sudėkite prancūziškų žolelių mišinį, čiobrelius, mėtas.
  3. Į indą sudėkite baklažanus su faršu ir užpilkite padažu iš pakepintų svogūnų, morkų ir skardinės pomidorų savo sultyse be odelės.
  4. Troškinkite ant mažos ugnies arba orkaitėje. Pabaigoje pabarstykite smulkintomis petražolėmis su česnaku.

Receptą atsiuntė Rasa J.

Suskleisti
Žuvys su mocarela, baklažanais ir pomidorais
Receptas: Žuvys su mocarela, baklažanais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 vnt. (laiškiniai)
Žuvis: 500.00 g (filė, baltų jūrinių žuvų)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 4.00 vnt. (rutuliukai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais ir įkaitintame aliejuje apkepkite iš abiejų pusių.

2. Į tą pačią keptuvę sudėkite per pusę perpjautus česnakus, keturias žuvų filė ir apkepinkite.

3. Žuvis kartu su pomidorų griežinėliais, apkeptais baklažanais ir česnakais sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant baklažanų uždėkite mocarelos, viską pabarstykite druska, pipirais ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Avienos troškinys su baklažanais
Receptas: Avienos troškinys su baklažanais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1500.00 g (aviena)
Baklažanai: 2.00 vnt.
Morkos: 4.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 3.00 g
Kalendros: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.

2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.

3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.

4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
Receptas: Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 75.00 g
Baklažanai: 125.00 g
Pupelės: 200.00 g
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Kiaulieną apkepinkite keptuvėje su prieskoniais.

2. Mėsai apkepus, sudėkite pjaustytą svogūną, baklažanus, susmulkintas česnako skilteles ir išvirtas pupeles. Įpilkite daržovių sultinio ir dar viską patroškinkite bei įdėkite pomidorų padažo (aš dėjau pomidorų padažą su aitriąja paprika, kad būtų aštriau).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Baklažanų pyragas
Receptas: Baklažanų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros, tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Cukrus: 5.00 g (tešlai)
Pienas: 3.00 valg. š. (tešlai)
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli, įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Mocarelos sūris: 100.00 g (tarkuotos, įdarui)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto parmezano, įdarui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (įdarui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (kapotų, įdarui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą, suvyniokite į plėvelę ir bent 20 min. palaikykite šaltai. Iškočiokite iš tešlos apskritą lakštą, išklokite kepimo skardą, prispauskite kraštus, dugną subadykite šakute. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.

2. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, palikite 20 min. pastovėti, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, patepkite aliejumi, išdėliokite ant skardos, kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min. 

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išspauskite česnako skilteles, labai trumpai pakepinkite. Nukaiskite keptuvę, įmaišykite prieskonius ir skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pasūdykite.

4. Ant tešlos papločio sluoksniais sudėkite keptus baklažanus, tarkuotą sūrį ir pomidorus su prieskoniais. Viršuje turi būti sūrio sluoksnis. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 10–15 min.

Suskleisti
Lazanija su baklažanais
Receptas: Lazanija su baklažanais ir pievagrybiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 200.00 g
Pievagrybiai: 200.00 g
Baklažanai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Sūris: 300.00 g (brandintas)
Sviestas: 1.00 valg. š. (ir padažui 50 gr.)
Trinti savo sultyse konservuoti pomidorai be odelių 1.00 st.
Pesto padažas: 2.00 valg. š.
Miltai: 50.00 g (padažui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (padažui tryniai)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Pienas: 500.00 ml (padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į įkaitusią keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite susmulkintus pievagrybius ir baklažanus, kepkite, kol suminkštės. Tada suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus bei česnakus, dar pakepkite. Supilkite pomidorų tyrę, įkrėskite pesto padažo, pagal skonį įberkite druskos. Kelias minutes maišydama patroškinkite.

2. Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Intensyviai maišydama pakepinkite, kol miltai gražiai pagels. Nuolat maišydama iš lėto supilkite šaltą pieną ir kaitinkite, kol masė sutirštės.

3. Keptuvę su padažu nukelkite nuo ugnies ir įmuškite kiaušinių trynius, pagardinkite druska ir muskatais. Gerai išplakite.

4. Lazanijos lakštus nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpam įmeskite į verdantį vandenį.

5. Stačiakampę kepimo formą ištepkite sviestu. Ant dugno tieskite lazanijos lakštų, kad padengtų visą kepimo formos dugną, ant jų užtepkite baltojo padažo, paruoštos daržovių masės, apibarstykite tarkuotu sūriu. Tokia pat tvarka dėkite dar 3–4 sluoksnius. Paskutinis sluoksnis turi būti lazanijos lakštų. Jį aptepkite baltuoju padažu ir užberkite tarkuoto sūrio.

6. Lazaniją kepkite 200°C orkaitėje apie 40 min.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai