1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.
2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukiniją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su šaukštu sviesto.
- Kiaušinius įmuškite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai iki putų išplakite.
- Į kiaušinių plakinį suberkite smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną, supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išplakite.
- Kepimo indą gerai ištepkite likusiu sviestu, supilkite masę, ant viršaus tolygiai paskirstykite keptas cukinijas ir rikotos sūrį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. – kol omletas šiek tiek iškils ir švelniai paruduos.
1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (galima ir iš vakaro). Miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į dubenį ir trinkite tarp pirštų, kol viskas virs rupiais trupiniais (darykite tą greitai ir stenkitės, kad sviestas nepradėtų tirpti). Į šiuos trupinius pilkite vandenį ir greitai suminkykite tešlos rutuliuką. Dėkite jį bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, porą – žiedais, nuskabykite kietus špinatų kotelius. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai – kol poras ir cukinija kiek suminkštės, o špinatai sukris – pakepinkite daržoves.
3. Tuo metu atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietine, grietinėle, trupučiu druskos ir pipirų.
4. Apvalią kepimo formą neaukštais kraštais išklokite tešla – ji turi gerai padengti kraštelius (jei patinka, galite naudoti ir nedideles formeles). Dėkite kepimo formą su tešlos „dubenėliu“ į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 min (pyragėlius mažose formelėse – apie 7 min).
5. Ištraukite kepimo formą ir berkite ant tešlos sūrį, ant jo tolygiai paskleiskite apkeptas daržoves, o galiausiai supilkite kiaušinių-grietinės plakinį.
6. Dėkite kepimo atgal į orkaitę ir kepkite dar 25–30 min., arba kol viršus sutvirtės ir ims darytis auksiškai geltonas. Kiek atvėsinkite ir patiekite su lengvomis žalėsių salotomis. Likučius laikykite šaldytuve – šis kepinys labai skanus ir šaltas.
1. Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia – sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).
2. Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.
3. Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).
4. Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.
1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnaką ir pakepinkite apie 2 minutes.
2. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes. Supilkite vyną ir sojų padažą, užvirkite. Supilkite grietinėlę, dar kartą užvirkite, sumažinkite ugnį ir dar troškinkite 5 minutes.
3. Kol troškinasi daržovės, kitoje keptuvėje iškepkite lašišos kepsnius: žuvį pabarstykite druska, pipirais ir kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių. Lašišą tiekite su grietinėle ir cukinijų padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Cukinijas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite išilgai plonomis riekelėmis. Pusę varškės (250 g) ir kiaušinių trynius sutrinkite smulkintuvu iki vienalytės masės.
2.Džiovintus pomidorus ir bazilikų lapelius labai smulkiai supjaustykite. Į varškės ir trynių masę sudėkite likusią varškę, džiovintus pomidorus bei bazilikus.
3.Įpilkite šlakelį aliejaus, kuriame mirko džiovinti pomidorai, įspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę paskirstykite ant cukinijų riekelių ir susukite. Ritinėlius galima persmeigti dantų krapštukais, kad neatsivyniotų.
4.Sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 20–25 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.
2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.
3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.
4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.
1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apvoliokite miltuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite žuvies gabaliukus.
2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, česnakus, sudėkite smulkintus pievagrybius, griežinėliais pjaustytas cukinijas ir maišydami kelias minutes kepkite.
3. Supilkite konservuotus pomidorus, įpilkite šlakelį acto, pagardinkite druska, cukrumi, prieskoniais, įmeskite aitrųjį pipirą ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 minučių.
4. Į keptuvę su daržovėmis sudėkite žuvies gabaliukus, krevetes ir troškinkite dar 8–10 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.
2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.
5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.
6. Miltus suberkite į lėkštę.
7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.
8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.
9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.
10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!
Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.
2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.
3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.
4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).
Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.
5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.
1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.
2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.
4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.
1. Miltus supilkite į dubenį ir padarykite juose duobutę.
2. Pašildykite 150 ml vandens. Į duobutę įberkite cukraus, sutrupintas mieles, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite ir užberkite trupučiu miltų. Uždenkite ir palikite šiltai 20 minučių.
3. Į pakilusią minklę suberkite druską, supilkite likusį vandenį, 2 šaukštus aliejaus ir išsukite tešlą. Ją minkykite apie 10 minučių, vis pamušdami ir patempdami į ilgį.
4. Iš tešlos suvoliokite rutulį, jį aptepkite likusiu aliejumi, apdenkite ir bent 2 valandas laikykite šiltai.
5. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
6. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis.
7. Cukiniją nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite pusgriežiniais.
8. Keptuvėje išleiskite sviestą, jame pakepinkite svogūnus, kol gražiai pagels, sukrėskite pievagrybius ir kepkite, kol iš jų išsiskirs sultys. Tada sudėkite cukinijas, pabarstykite druska, pipirais, daržovių prieskoniais ir patroškinkite, kol skystis išgaruos.
9. Nukėlę nuo ugnies įdarą atvėsinkite.
10. Tešlą dar kartą stipriai išminkykite, iškočiokite didelį lakštą, jį supjaustykite delno dydžio skrituliais.
11. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą ar du įdaro, sulenkite per pusę kaip koldūnus, kraštus užspauskite.
12. Paruoštus pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir palikite apie 20 minučių. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.