- Žiedinį kopūstą apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, išgriebkite. Kai pravės, susmulkinkite.
- Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su pasukomis. Įmaišykite miltus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sezamų aliejaus.
- Suberkite sezamus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus, išmaišykite.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite ant nedidelio kepimo indo dugno. Viršų apliekite plaktais kiaušiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
- Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
1. Kiaušinius suplakite su pienu ir druska. Sumaišykite su smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais (ar kitais mėgstamais žalyumynais) ir supilkite į stiklinį ar keraminį indą, kuris nebijo karščio. Indą įstatykite į puodą su vandeniu ir užvirinkite.
2. Virkite apie 10 minučių, kol omletas taps purus. Apšlakstykite sezamo aliejumi.
Galima valgyti ir šiltą, ir šaltą.
Ilgi cukinijų „makaronai“ fritatai suteiks lengvumo ir spalvų, o rūkytos šoninės gabalėliai neliks nepastebėti vyriškosios valgytojų stalo pusės. Tad kol gamta lepina mus gerais orais, gausiu šviežių daržovių derliumi ir lėtesniais nei rudenį rytais (vien ko vertos tuštutėlės miestų gatvės!), pasilepinkime ypatingais vasaros pusryčiais!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
2. Pieną užkaiskite, polentą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Kai pienas užvirs, juo pamažu užpilkite polentą: pilkite dalimis, kiekvieną kartą gerai išsukant, kad polenta nesušoktų į kietus gumulus.
3. Įmaišykite kiaušinius ir pusę kiekio tarkuoto sūrio, pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai viską išsukite. Pabaigoje sudėkite cukinijas ir išmaišykite.
4. Išverskite masę į gilią didelę keptuvę (tinkančią dėti į orkaitę) arba kepimo skardą (arba į individualias mažas keptuves ar formeles). Ant viršaus klokite šoninės gabalėlius, sudėkite pomidorus, viską pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir pašlakstykite aliejumi.
5. Kepkite 15 minučių arba kol viršus gražiai apskrus, ir fritata bus iškepusi. Patiekite iškart, su žaliomis salotomis.
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejų.
- Įmuškite kiaušinius, apibarstykite druska, pipirais.
- Kai šiek tiek apkepa, ant viršaus dėkite per pusę perpjautą bree sūrį (būna tokie su karvute ir jau supakuoti iš karto trikampėliais, recepto autorė naudojo tą vieną trikampėlį).
- Šalia dėkite ir kitą lydyto sūrio lapelį, kuris irgi būna supakuotas...
- Uždenkite keptuvę ir dar pakepkite šiek tiek, kol sūriai išsilydys.
- Lėkštėje serviruokite kartu su pomidoriukais, ruccola ir kitom mėgiamom salotom.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, įmuškite kiaušinius.
- Pabarstykite sumac prieskoniais, druska, pipirais.
- Uždenkite keptuvę ir palikite kepti ant nedidelės ugnies.
- Jei nemėgstate skysto kiaušinio, kepkite iki kietesnio vidurio, nors norint teisingos kiaušinienės, reikėtų kepti mažau.
- Kol kepa, nuskuskite agurkus, supjaustykite juostelėmis ir užmalkite sezamo sėklų.
- Kiaušiniai iškepti. Dėkite viską į lėkštę, dar kartą užmalkite sezamo sėklų per visą lėkstę ir megaukitės marokietiška kiaušiniene.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį ir gerai išplakite. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite plakinį. Suberkite fetą ir maišydami kepkite.
2. Pagardinkite pipirais. Druskos nedėkite, nes nuo fetos bus pakankamai sūru.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Prieš kepdami frittata, iš pradžių pasiruoškite visas naudojamas daržoves ir kumpį. Svogūną susmulkinkite mažais gabalėliais. Kuo smulkiau sukapokite česnaką, špinatus. Pievagrybius perpjaukite į keturias dalis, o ketvirčius supjaustykite plonais griežinėliais. Kumpį susmulkinkite mažais kvadratėliais.
2. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie 4 min., kol suminkštės ir taps gražios aukso spalvos. Tuomet į keptuvę suberkite kapotą česnaką, paruoštus pievagrybius ir kumpio kubelius ir pakepinkite dar apie 5 min., kol pievagrybiai suminkštės ir gražiai apskrus. Galiausiai suberkite smulkintus špinatų lapus. Maišydami pakepinkite maždaug minutę, kol špinatai suminkštės ir praras savo formą.
3. Išimkite daržoves iš keptuvės, perdėkite į lėkštę ir atvėsinkite.
4. Pasiruoškite kiaušinių plakinį. Dubenyje šakute energingai išplakite kiaušinius. Sumaišykite juos su puse tarkuoto sūrio, džiovintų itališkų žolelių mišiniu, druska ir pipirais.
5. Daržovėms atvėsus, prieš jas įmaišydami į kiaušinių plakinį, įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 °C temperatūrą, „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Taip pat kepuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
6. Tik tuomet, kai keptuvėje aliejus bus įkaitęs, atvėsusį kepintų daržovių ir kumpio mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį. Paruoštą masę nedelsiant supilkite į įkaitintą 22 cm skersmens keptuvę su nuimama rankena ar be rankenos. Ugnį sumažinkite ir ant silpnos ugnies kepkite apie 5–7 min., kol kiaušinių masė po truputį ims tirštėti. Su mentele patikrinkite, ar apačia jau iškepusi. Stebėkite, ar ji nepradės svilti. Pajudinkite keptuvę ir įsitikinkite: jeigu matote, kad itališko omleto viršus jau tvirtesnis (t. y. nėra visiškai skystas, bet dar nėra ir tvirtas), nuimkite keptuvę nuo ugnies.
7. Apibarstykite itališko omleto viršų likusia sūrio dalimi. Jeigu naudojate keptuvę su nuimama rankena, nuimkite ją. Dėkite keptuvę į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, nustatę „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Kepkite apie 5 min., kol omleto viršus gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir leiskite kepiniui kelias minutes pastovėti. Tuomet išimkite ir patiekite.
8. Frittata gali būti valgoma tiek šilta, tiek šalta. Patiekite ją ant stalo su visa keptuve, pjaustykite trikampio formos gabalėliais ir išdalinkite į lėkštes.
Skanaus!
Frittata gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas omletas („frittata“)
- Džiovintus pomidorus 10 minučių pamerkite į šaltą virintą vandenį. Išgriebusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostelėmis.
- Nuplautus pievagrybius susmulkinkite, porą supjaustykite griežinėliais. Morkas nuskuskite, nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kumpio riekeles kelias minutes paskrudinkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintas morkas ir kepinkite, kol jos kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies.
- Keturis keraminius indelius ištepkite sviestu, į kiekvieną po lygiai įdėkite džiovintų pomidorų. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, pabarstykite likusiu parmezanu ir smulkintais krapais. Į kiekvieną dubenėlį įtieskite po porą skrudinto kumpio riekelių, įmuškite po du kiaušinius. Pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Puoškite šviežiais šalavijų lapeliais.
1. Paruoškite maltą mėsą: įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai išmaišykite.
2. Virtus kiaušinius nulupkite. Kiekvieną aplipdykite paruošta mėsa ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
3. Apvoliotus džiūvėsiuose kiaušinius truputį apkepkite keptuvėje, o paskui šaukite į orkaitę ir 20 minučių dar pakepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius (nesvarbu, jei šie sutrupės). Baltymus sudėkite į didelę lėkštę – juos beliks įdaryti.
2. Įdarui į dubenį sudėkite trynius, majonezą, garstyčias, berkite po žiupsnį druskos, pipirų ir kruopščiai sutrinkite. Tam geriausiai pasitarnaus elektrinis trintuvas.
3. Gauta mase pripildykite baltymų puseles (jei esate estetiką vertinanti asmenybė, galite naudotis konditeriniu švirkštu). Palaikykite šaldytuve valandą.
4. Prieš patiekiant kiaušinių viršų pabarstykite malta paprika, smulkiai kapotomis petražolėmis, jei pageidaujate, uždėkite po mažytę juostelę lašišos ar kumpio.
1. Kiaušinius gruzdinkite karštame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.
2. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir minutę-dvi maišydami pakepinkite (sauté) svogūnus, česnakus, imbierą bei ciberžolės miltelius. Pridėkite čili pipirus ir maišykite, kol pipirai suminkštės. Pridėkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakepinkite kol padažas suminkštės.
3. Patiekite kiaušinius apipiltus karštu padažu. Bus aštru. Jei norite dar aštriau – iš čili pipirų neišimkite sėklų.
1. Visus marinato ingredientus gerai išmaišykite.
2. Užvirkite vandenį, atsargiai įleiskite kiaušinius ir virkite 7 minutes. Tuomet kiaušinius sudėkite į šaltą vandenį, geriausia su ledukais, kad sustabdytumėte virimą (bet į šį triuką aš žiūriu pro pirštus, tiesiog atšaldau šaltame vandenyje).
3. Kai kiaušiniai atvėsta, juos nulupkite ir sudėkite į marinatą. Laikykite nuo 2 iki 6 val. Kuo ilgiau laikysite, tuo sūresni bus. Tiesa, kiaušiniai turi būti visiškai panirę marinate – paspauskite juos kokia mažesne lėkšte.