Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 netikėtų patiekalų su alyvuogėmis: nuo balandėlių iki nesaldaus pyrago

Alyvuogių dažnai skanaujame kaip užkandžio – perkame jau marinuotas ar marinuojame patys. Tačiau jos – ir puikus patiekalų ingredientas, neretai derinamas su makaronais, suskambantis įvairiose salotose. Tačiau šįsyk siūlome į alyvuoges pažvelgti naujai ir pritaikyti jas kitokiuose patiekaluose – gal tai bus balandėliai, gal užkepėlė, o gal sotus nesaldus pyragas.
Lydeka su morkomis ir alyvuogėmis
Lydeka su morkomis ir alyvuogėmis / Shutterstock nuotr.
Pikantiška užkandėlė
Receptas: Pikantiška užkandėlė su alyvuogėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 100.00 g
Grietinė: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Alyvuogės: 1.00 vnt. (didesnis indelis morkomis, paprikomis ar krevetėmis įdarytų žaliųjų alyvuogių)
Įvairūs kapoti žalumynai (petražolės, krapai) 50.00 g
Bazilikai: 20.00 arbat. š. (keli švieži lapeliai)
Balzaminis padažas (natūralaus skonio) 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, tada supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais gabalėliais.
  2. Česnaką nulupkite, susmulkinkite. Žalumynus nuplaukite, sukapokite. Česnakus ir žalumynus gerai išsukite su feta ir grietine. Masę pagal skonį pasūdysite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Ant tešlos kraštelių tepkite fetos įdaro, pyragaičių kraštelius suimkite ir kiek užlenkite.
  4. Ant viršaus berkite tarkuoto parmezano, dailiai išdėliokite labai gerai nuvarvintų ir nusausintų alyvuogių.
  5. Kepkite pyragaičius gerai įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su balzaminiu padažu ir bazilikų lapeliais.
Suskleisti
Apkepėlė su krabų lazdelėmis ir alyvuogėmis
Receptas: Apkepėlė su krabų lazdelėmis ir alyvuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 125.00 g
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Krabų lazdelės: 2.00 vnt. (keletas)
Alyvuogės: 20.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Karis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite sūdytame  vandenyje, pagardintame kariu.

2. Į keptuvę berkite sutarkuotą morką ir susmulkintą česnako skiltelę. Kepkite su trupučiu aliejaus, kol morkos taps minkštos. Tada į keptuvę ant morkų suberkite išvirtus ryžius, pagardinkite prieskoniais. Išmaišykite ir dar šiek tiek pakepkite.

3. Į karščiui atsparų indą suberkite troškintus ryžius su morkomis. Viršų užtepkite majonezu, sudėkite pjaustytas krabų lazdeles ir alyvuoges, užtarkuokite sūrio ir 20 minučių kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Baklažanų suktinukai su rikota, alyvuogėmis, kaparėliais ir graikiniais riešutais
Receptas: Baklažanų suktinukai su rikota, alyvuogėmis, kaparėliais ir graikiniais riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Rikotos sūris: 250.00 g
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų, tinka ir žalios)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
  2. Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
  3. Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
  4. Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
  5. Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Su daržovėmis keptas feta sūris
Receptas: Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 200.00 g (vynuoginių)
Alyvuogės: 70.00 g (Kalamata, supjaustytų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas kubeliais)
Petražolės: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite pomidoriukus, alyvuoges, svogūnus, česnaką, pusę petražolių, raudonėlius, alyvuogių aliejų, užbarstykite šiek tiek juodųjų pipirų.

2. Pasiruoškite plokščią kepimo indą patepdami ji trupučiu alyvuogių aliejaus, tada dėkite ties jo viduriu fetos sūrio gabaliuką ir pilkite ant jo pomidorų mišinį.

3. Dėkite kepimo indą į iki 200 °C laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15–20 min.

4. Pabarstykite likusiomis petražolėmis ir iškart valgykite su duona, lavašu ar lazdelėmis. Jei patiekalo šiek tiek liko, jį vėliau galima pašildyti toje pačioje orkaitėje.

Suskleisti
Perlinio kuskuso salotos
Receptas: Šaltas, sotus patiekalas – perlinis kuskusas su pomidoriukais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (mažų; gražu, jei naudosite įvairių spalvų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 70.00 ml
Vanduo: 5.00 valg. š. (drungno virinto)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kuskusas: 300.00 g (perlinio)
Alyvuogės: 100.00 g (be kauliukų, supjaustytų griežinėliais)
Petražolės: 1.00 sauja (smulkiai kapotų šviežių, geriau plokščialapių)
Mėtos: 1.00 sauja (smulkiai kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite pomidoriukus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pomidoriukus perpjaukite perpus, sudėliokite ant skardos perpjautąja puse į viršų. Pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Skardos šone dėkite ir česnako skilteles. Kepkite 40–60 min., kol pomidoriukai bus iškepę ir po truputį ims ruduoti kraštai. Leiskite pusvalandį atvėsti.

2. Kol kepa pomidoriukai, pasiruošite kuskusą. Išvirkite jį dideliame kiekyje vandens pagal instrukcijas ant pakuotės, o tada perliekite šaltu vandeniu, suberkite į dubenį, kuriame ruošite patiekalą, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite (taip kuskuso „žirniukai“ nesulips).

3. Pomidoriukams atvėsus metas ruošti padažą. Didžiąją jų dalį berkite į kuskusą, o keletą meskite į elektrinio trintuvo indelį, ten pat pilkite ir likusį aliejų, porą trejetą šaukštų vandens, citrinos sultis, dėkite iškepusias ir nuluptas česnako skilteles, berkite druskos, pipirų ir viską sutrinkite iki tyrelės, paragaukite, ar nieko netrūksta.

4. Į dubenį su kuskusu ir keptais pomidoriukais berkite ir pjaustytas alyvuoges, visas žoleles, o tada užpilkite padažą ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

5. Tai gali būti ir savarankiškas patiekalas, ir garnyras, jis puikiai išsilaikys iki kitos dienos, tad pietų dėžutėje galės keliauti su jumis į biurą.

Suskleisti
Ryžiai su alyvuogėmis
Receptas: Ryžiai su alyvuogėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės)
Alyvuogės: 100.00 g (gali būti įdarytos paprikomis)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 240.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
  2. Morką sutarkuokite, svogūnų laiškus ir česnaką susmulkinkite. Bazilikų lapelius suplėšykite. Į kepimo indą su dangčiu (jei jūsų indas be dangčio, uždenkite aliuminio folija) įpilkite aliejaus, suberkite daržoves, paskaninkite druska ir sojų padažu. Šaukite į orkaitę 2–3 minutėms.
  3. Ištraukite ir ant viršaus suberkite ryžius, tolygiai paskirstykite. Užpilkite verdančiu vandeniu (jo turi būti triskart daugiau nei ryžių). Tolygiai užberkite druskos, bet nedaug. Nemaišykite – tai svarbu. Alyvuoges užberkite ant ryžių. Uždenkite dangčiu ir šaukite į orkaitę. Kai vanduo užvirs, sumažinkite karštį iki 200–210 laipsnių ir troškinkite 15–20 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vegetariškas bulvių, pomidorų ir alyvuogių troškinys
Receptas: Vegetariškas bulvių, pomidorų ir alyvuogių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g (mažos)
Rozmarinai: 4.00 g (2 šakelės)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (1-2)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š. (6-8)
Pomidorai: 250.00 g (vyšniniai)
Alyvuogės: 24.00 vnt. (12 juodųjų ir 12 žaliųjų be kauliukų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 5.00 g (3-4 šakelės)
Kaip gaminti

1.Bulves kruopščiai nuplaukite šepetėliu ir išvirkite, kad būtų dar šiek tiek kietos. Rozmarinus nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Aitriąsias paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonomis juostelėmis.

2.Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves, rozmarinus, česnako skilteles ir pakepinkite. Keptuvę uždenkite ir 10 minučių pakepkite. Tada dangtį nuimkite ir kepkite dar 5 minutes, kol bulvės gražiai apskrus.

3.Pipirus, pomidorus ir alyvuoges suberkite į keptuvę, paskaninkite druska, pipirais ir kepkite dar 5–10 minučių.

4.Raudonėlius perliekite vandeniu, nuskabykite lapelius, susmulkinkite ir apibarstykite troškinį. Dar sykį viską gerai išmaišykite ir tiekite neišėmę iš keptuvės.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Balandėliai su varške ir alyvuogėmis
Receptas: Balandėliai su varške ir alyvuogėmis
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 vnt. (indelis pjaustytų juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Varškė: 400.00 g (riebios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Porai: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Krapai: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.

2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.

3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir gražiai susukite.

4. Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min. patroškinkite.

5. Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.

Suskleisti
Jautienos kukuliai su pomidorais ir alyvuogėmis
Receptas: Jautienos kukuliai su pomidorais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 9
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (malta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Bandelės 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltos)
Kmynai: 4.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 400.00 g (savo sultyse marinuoti pomidorai)
Alyvuogės: 150.00 g (žaliosios)
Kaip gaminti

1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, vieną pjaustytą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos bei pipirų. Iš gautos masės padarykite kukuliukus ir apkepkite juos keptuvėje.

2. Antrą svogūną bei česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, sudėkite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite 5 min.

3. Pomidorų padažą supilkite į kepimo indą, ant viršaus sudėkite kukulius, alyvuoges ir kepkite apie 20 min orkaitėje.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais
Receptas: Orkaitėje kepta žuvis su alyvuogėmis ir pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 175.00 g (juodųjų be kauliukų, aliejuje)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis stambiai pjaustytas)
Konservuoti pomidorai: 400.00 g (smulkintų)
Žuvis: 4.00 vnt. (baltos žuvies (menkės, hoki ar kitos) filė)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Citrinos: 0.50 vnt. (supjaustytos skiltelėmis; pagardinimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Orkaitei tinkamame puode įkaitinkite 1 valg. šaukšt. nuo alyvuogių nupilto aliejaus. Sudėkite svogūną ir gerai pamaišykite, pakepinkite keletą minučių ir vėl išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Patroškinkite.

3. Tada ant viršaus sudėkite alyvuoges. Taip pat dėkite žuvį ir įpilkite dar šiek tiek nuo alyvuogių atlikusio aliejaus.

4. Pašaukite į orkaitę, laukite, kol žuvis iškeps (apie 15 min.).

5. Patiekite tiesiai iš orkaitės, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, pagardinimui išspauskite skiltelę citrinos.

Suskleisti
Nesaldus pyragas
Receptas: Nesaldus pyragas su svogūnais, ančiuviais ir alyvuogėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 220.00 g (ir dar šiek tiek kepimo formai pabarstyti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml (tinkamo kepti)
Ančiuviai: 10.00 vnt. (filė, konservuotų aliejuje)
Svogūnai: 3.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Alyvuogės: 60.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kepimo formai ištepti)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, perpjaukite perpus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.

2. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite apie 50 ml alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite apie 10 min. vis pamaišydami. Berkite į svogūnus cukrų ir kepkite dar apie 10 min., kol svogūnai parus ir karamelizuosis. Leiskite atvėsti.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laispnių temperatūros. Pailgą kepimo formą aukštais kraštais, kokioje paprastai kepami keksai, ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

4. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, įberkite pipirų, muškite kiek paplaktus kiaušinius, pilkite likusius 100 ml aliejaus ir išmaišykite.

5. Ančiuvius išimkite iš aliejaus ir smulkiai sukapokite, alyvuoges supjaustykite ketvirčiais. Ančiuvius, alyvuoges ir pravėsusius svogūnus suberkite į paruoštą tešlą, išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.

 

6. Verskite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 40 min. – kol pyrago viršus taps auksiškai rudas.

7. Palaikykite kepinį kelias minutes kepimo formoje, tuomet išimkite ir leiskite visai atvėsti. Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite su užtepu, paštetu ar tiesiog vieną.

Suskleisti
Pyragas su feta, pomidorais ir alyvuogėmis
Receptas: Nesaldus pyragas su feta, pomidorais ir alyvuogėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Fetos sūris: 180.00 g
Pomidorai: 180.00 g (vyšninių)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite 180 C. 

2. Miltus suberkite į dubenėlį, sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir džiovintu raudonėliu. Supilkite lengvai plaktus kiaušinius, jogurtą ir aliejų. Išmaišykite mediniu šaukštu.

3. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais, vyšninius pomidorus padalinkite į keturias dalis, o alyvuoges perpjaukite pusiau. Suberkite viską į tešlą ir sumaišykite.

4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštą tešlą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 45-55 min. Mano forma yra 30x10cm dydžio, bet naudokite tokią, kokią turite, tik jei forma kiek trumpesnė ir platesnė, pyragą kepkite bent 55 minutes.

5. Atvėsinkite, supjaustykite ir mėgaukitės.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais