1. Iš nurodytų produktų užminkykite kietą tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Iškočiokite iš tešlos apskritą lakštą (šiek tiek tešlos atidėkite). Įklokite lakštą į 23 cm skersmens skardą, subadykite šakute. Tešlos lakštą užklokite kepimo popieriumi ir įberkite žirnių, kad kepant tešlos kraštai nenuslystų. Pašaukite į 210ºC temperatūros orkaitę ir kepkite 10 min.
3. Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus, nuvarvinkite.
4. Sudėkite uogas ant pusiau iškepusio papločio, apibarstykite cukraus ir krakmolo mišiniu, ant viršaus sutrupinkite likusią tešlą. Kepkite 220ºC temperatūros orkaitėje 15–20 min., kol paviršius gražiai paruduos.
5. Kol pyragas keps, paruoškite vanilinį padažą: puode sumaišykite grietinėlę, kiaušinių trynius, cukrų ir krakmolą, visą laiką maišydama šluotele kaitinkite mišinį ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Atvėsinkite, įmaišykite vanilinį cukrų.
6. Vyšnių pyragą patiekite karštą arba atvėsintą su vaniliniu padažu.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Kepimo popieriumi ištiestą skardą išklokite tešla, kraštus gražiai apipjaustykite. Palaikykite šaldytuve, tada ištepkite vyšnių džemu.
2. Ištirpintą sviestą gerai išsukite su cukrumi, supilkite plaktą kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite maltus ryžius, migdolus, kokosų drožles, lazdynų riešutus ir vėl išmaišykite.
3. Ant vyšnių džemu apteptos tešlos sudėkite riešutų masę.
4. Pyrago paviršių papuoškite vyšniomis. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40–45 mitutes (jei po pusvalandžio matysite, kad viršus kepa greitai, pyragą apklokite kepimo popieriumi).
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Sausainius sumalkite iki miltų, sviestą ( gal būti ką tik ištrauktas iš šaldytuvo) sutarkuokite burokine tarka ir suminkykite su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri, įpilkite lašelį vandens. Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėkite į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstykite dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuokite šonus. Pastatykite kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
- Giliame inde išmaišykite kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
- Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukite iš orkaitės, palikite trumpam atvėsti. Tada supilkite paruoštą įdarą. Ant viršaus sudėti vyšnias. Pastatykite kepti 15-20 minučių.
- Ištraukite iš orkaitės, palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.
- Iš šaldytuvo ištraukite 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).
Receptas iš tinklaraščio „IRRI style“
1. Į didelį dubenį suberkite abiejų rūšių miltus, cukraus pudrą, druską ir gerai išmaišykite.
2. Sviestą supjaustykite kubeliais, berkite į miltų mišinį ir trindami sviestą su miltais pirštų galiukais, paverskite mišinį šlapią smėlį primenančiais trupiniais. Dirbkite sparčiai, kad sviestas neimtų tirpti.
3. Atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo (pastarąjį atidėkite), tuomet trynį išplakite su šaltu vandeniu, supilkite į gautus trupinius ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite iš jos 2 vienodus rutulius ir suvynioję juos į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą.
4. Praėjus valandai, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Neaukštą kepimo formą dantytais kraštais patepkite sviestu. Išimkite vieną rutulį iš šaldytuvo ir ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite skritulį, kuris būtų tokio skersmens, jog padengtų formos dugną ir kraštus. Labai atsargiai perkelkite jį į kepimo formą, paspaudydami išklokite ją, o dugną subadykite šakute. Dėkite kepti į orkaitę 15 min.
5. Kol dugnas kepa, pasiruoškite įdarą. Dubenyje vyšnias sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų miltais.
6. Iškočiokite likusį tešlos rutulį į tokio pat dydžio skritulį, kaip ir pirmasis.
7. Ant iškepusio pyrago pagrindo berkite vyšnių įdarą ir ant viršaus klokite antrąjį iškočiotą tešlos skritulį. Gerai apspaudykite kraštus, kad dugnas ir viršus šonuose susijungtų, jei lieka šioks toks tešlos perteklius, nupjaukite. Viršuje pyrago „dangtį“ keliose vietose įpjaukite, kad išeitų garai.
8. Aptepkite pyrago viršų kiek paplaktu atidėtuoju kiaušinio baltymu ir pabarstykite cukrumi. Vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar 25-30 min.
9. Traukite iš orkaitės, leiskite kelias mintes atvėsti, o tada pjaustykite porcijomis ir tiekite su ledais.
1. Šviežias vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite kauliukus tam skirtu įrankiu. Padalinkite į tris dalis ir vieną dalį susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
2. Į dubenį suberkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą (prieš pjaustant patariama 1–2 valandas palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų), cukrų ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą masę.
3. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir plakite vidutiniu greičiu.
4. Per sietelį į dubenį suberkite miltus, bulvių krakmolą ir mieles ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
5. Paimkite torto kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens), ištepkite ją sviestu, supilkite pusę tešlos masės ir ją tolygiai paskirstykite. Ant masės tvarkingai išdėliokite trečdalį vyšnių, o ant viršaus supilkite susmulkintų vyšnių masę.
6. Į torto kepimo formą supilkite likusią masę, išlyginkite ją šaukštu, ant viršaus išdėliokite likusias vyšnias. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes.
7. Iškepusį tortą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš torto kepimo formos.
Patarimas:
Jei nerandate pirkti šviežių vyšnių, tortą galima gaminti ir su konservuotomis vyšniomis. Tokiu atveju svarbiausia jas gerai nusausinti.
1. Storadugnėje keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite rudąjį cukrų ir supilkite actą. Pakaitinkite maišydami, kol cukrus visai ištirps, suberkite vyšnias, dar kelias minutes pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame dideliame dubenyje iki standumo išplakite baltymus.
4. Trečiame dubenyje išsukite 120 g sviesto, cukrų ir kiaušinių trynius iki baltumo.
5. Miltus ir pieną nedidelėmis porcijomis supilkite į trynių-cukraus-sviesto masę kiekvienąsyk gerai išsukdami. Galiausiai į gautą masę per 3 kartus sudėkite plaktus baltymus, atsargiai, tačiau gerai juos įmaišydami. Gautą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite ant keptuvėje esančių vyšnių.
6. Dėkite keptuvę į iki 180C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. arba kol į pyrago vidurį įsmeigtas pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite pyragui ramiai pabūti 5 min., o tada apipjaukite kraštus, kad nebūtų prikibę prie keptuvės kraštų, ant keptuvės uždėkite didelę plokščią lėkštę ir, būtinai apsimovę storas pirštines, staigiai apverskite keptuvę dugnu aukštyn, prilaikydami lėkštę, palaikykite taip kelias minutes, o tada nukelkite keptuvę, kuri dabar bus pyrago viršuje. Leiskite pyragui atvėsti bent pusvalandį, o tada ragaukite. Idealiai tinka su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.
1. Dubenyje šakute ar konditerine šluotele lengvai išplakti kiaušinius, supilti pieną, aliejų ir sumaišyti iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Atsidėkite porą šaukštų šio mišinio į šoną ir juo apibarstykite vyšnias, kad jos visos aplipusios miltais. Jeigu naudojate šaldytas vyšnias, jų neatitirpinkite – naudokite tiesiai iš kameros. Jeigu šviežias – nuplaukite, nusausinkite ir išimkite kauliukus.
2. Sausus produktus berkite į kiaušinių masę, gerai išmaišykite, tuomet atsargiai įmaišykite miltuose apvoliotas vyšnias.
3. Tešlą pilkite į riebalais pateptą kekso formą ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių arba tol, kol į keksą įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.
- Ant lentelės dėkite sviestą. suberkite su kėlimo milteliai sumaišytus miltus, viską sukapokite peilio nugarėle.
- Dėkite trynį, sukrėskite grietinę, pasūdykite, suminkykite tešlą. Ją įsukite į maistinę plėvelę, pusvalandį šaldykite.
- Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus, palikite 15 minučių. Išsiskyrusias sultis nupilkite.
- Suplakite kiaušinius. Sudėkite tepamąjį sūrelį, suberkite miltelinį cukrų, išsukite. Iškočiokite ploną lakštą. Įtieskite jį į kepimo formą, kraštelius prispauskite prie šonų.
- Ant viršaus užtieskite kepimo popieriaus, užberkite džiovintų žirnių. 10 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ištraukusi sukrėskite kiaušinių ir sūrio įdarą.
- Kepkite dar 15–20 minučių. Ant viršaus tolygiai išdėliokite vyšnias ir dar 5 minutes pakepkite.
1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą, suvyniokite į foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.
2. Migdolus sugrūskite, išmaišykite su milteliniu cukrumi, krakmolu. Sudėkite varškę ir mediniu šaukštu trinkite, kol pasidarys vientisa masė. Kiaušinių baltymus plakite, kol suputos, ir atsargiai įmaišykite į masę. Vyšnias nuplaukite ir išimkite kauliukus.
3. Tešlą padalykite į aštuonias dalis, iš kiekvienos iškočiokite 12 cm skersmens skritulius. Metalines 10 cm skersmens krepšelių formeles patepkite margarinu, pabarstykite miltais. Į kiekvieną įklokite tešlos skritulį taip, kad kraštai užkiltų. Tešlą pabadykite šakute, kad kepdama nesutrūkinėtų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
4. Varškės masę lygiomis dalimis sudėkite į apkepusius krepšelius. Kiekvieną aptepkite grietine ir įspauskite po kelias vyšnias. Krepšelius vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite 20 minučių. Patiekite gausiai pabarstę miltelinio cukraus.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, grietinę su kepimo milteliais ir viską išmaišykite. Vyno prieskonius pakaitinkite vyne (neužvirkite), supilkite į vyšnių uogienę ir išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kiaušinių bei grietinės plakinį ir viską gerai išmaišykite.
2. Tuomet nedideliame kiekyje miltų išmaišykite kakavą ir įmaišykite į uogienės masę. Toliau maišant atsargiai, pilkite miltus. Sunku nurodyti tikslų miltų kiekį, nes nelygu kokio skystumo būna uogienė. Bet jų pilti reikia tiek, kad tešla būtų dar maišoma šaukštu, skystoka. Įdėkite smulkintų citrinos žievelių.
3. Supilkite į aliejumi pateptą skardą ir pašaukite į pakaitintą orkaitę. Kepkite apie per 20 min. Tuomet pravėsusį kepinį aptepkite „Dansukker“ šokolado skonio cukraus miltelių mase, paruošta pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės. Galima dar papuošti kokoso drožlėmis.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Jogurtą, kiaušinius ir cukrų sumaišykite atskirame dubenyje.
2. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į jogurto masę. Tada suberkite miltus, gerai išmaišykite, sudėkite džiovintus vaisius. Supilstykite į kepimo formeles, ant viršaus užberkite migdolo drožlių. Kepkite 190 laipsnių karščio temperatūroje 30-40min, kol gražiai paruduos.
1. Užpilkite ant želatinos 100 ml šalto virinto vandens ir 40–60 min. palaikykite, kad išbrinktų.
2. Torto pagrindui reikalingus sausainius sumalkite mėsmale. Paskui ištiprinkite sviestą, sumaišykite su sausainių trupiniais. Turi gautis biri, drėgna masė. Sausainių masę suberkite į 24–26 cm torto formą nuimamais kraštais. Stipriai spausdama, formuokite pagrindą (ypač gerai paspauskite kraštuose) ir padėkite jį į šaldytuvą, kol ruošite įdarą.
3. Želatiną kaitinkite tik iki užvirimo. Ataušinkite ją.
4. Išplakite grietinėlę su cukrumi, sudėkite maskarponę ir gerai viską sumaišykite. Supilkite ataušintą želatiną ir maišykite iki vientisos masės.
5. Dėkite įdarą ant torto pagrindo, paskirstykite tolygiai. Ant torto išdėliokite vyšnias ir iš lėto pilkite ištirpintą želė. Dėkite skanėstą 3–4 val. į šaldytuvą, kad sustingtų (aš dažniausiai palieku tortą nakčiai).
Skanaus!
Receptą atsiuntė Asta Pažereckaitė