Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

14 faktų apie alyvuoges: kokio vitamino gausu, kurios kaloringesnės – žalios ar juodos ir kaip marinuoti

Alyvuoges mėgsta daugelis suaugusiųjų, o štai vaikai neretai žvelgia kreivai – jų skonis gana specifinis, tad reikia priprasti. Tačiau jei pripratote ir patiko, alyvuogėmis užkandžiausite bet kokie proga! Šis vaisius (ne uoga!) itin savitas, gausus naudingų medžiagų ir universalus virtuvėje.
Alyvuogės
Alyvuogės / Vida Press nuotr.
  • Alyvmedžiai auga lėtai, žydėti ima po 4, o brandinti vaisius – po 15 metų. Tačiau tai tik lėtas startas! Vėliau šis legendinis medis žaliuoja ir brandina vaisius neįtikėtinai ilgai – vidutiniškai 300–600 metų! Teigiama, jog seniausias šiuo metu augantis alyvmedis žaliuoja Kretoje jau 4000 metų ir, tikėsite ar ne, vis dar brandina vaisius.
  • Alyvuogės yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriame susipina visi 4 skoniai: saldumas, sūrumas, rūgštumas ir švelnus kartumas.
  • Žaliosios alyvuogės yra skinamos nuo medžių dar neprinokusios, o juodosios – tai jau prinokusios alyvuogės. Dar yra ir pusiau prinokusių alyvuogių kategorija, jos paprastai skinamos vos tik nokimo procesui prasidėjus.
  • Alyvuogėse ypač gausu vitamino E, taip pat geležies, kalcio, natrio. Jose daug gerųjų riebalų (apie 10 proc. visos masės), o štai angliavandenių ir baltymų nedaug. Vidutiniškai 100 g alyvuogių yra 115–145 kalorijos, priklausomai nuo rūšies ir sunokimo lygio.
Vida Press nuotr./Alyvuogės
Vida Press nuotr./Alyvuogės
  • Pačios vertingiausios alyvuogės iki šių laikų vis dar nuo medžių skinamos rankomis, šis jų rinkimo būdas dar priklauso ir nuo konkretaus regiono – vienur jis populiaresnis, kitur vis retesnis. Beveik taisyklė, jog rankomis skintos alyvuogės ir kainuoja daugiau.
  • Alyvuogės žadina apetitą ir padeda virškinti. Tiesa, vertinant pačias alyvuoges, lengviau virškinamos yra juodosios, o ne žaliosios. Kita vertus, juodosios alyvuogės turi ir daugiau riebalų, tad ir kalorijų.
Alyvuogių užkandėlė
Receptas: Alyvuogių užkandėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 97
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 200.00 g (po nedidelį indelį juodųjų ir žaliųjų alyvuogių be kauliukų, gali būti ir įdarytos)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (ir alyvuogėms marinuoti)
Česnakai: 3.00 skiltelės (alyvuogėms marinuoti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį žievelių alyvuogėms marinuoti)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (smulkintos ankšties alyvuogėms marinuoti)
Medus: 1.00 valg. š. (alyvuogėms marinuoti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (alyvuogėms marinuoti)
Duona: 2.00 vnt. (kelios riekelės baltos duonos)
Kaip gaminti
  1. Nuo alyvuogių nupilkite skystį, jas suberkite į užsukamą indą.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir raudonėliais.
  3. Smulkintą aitriąją papriką įmaišykite į česnakų ir raudonėlių mišinį.
  4. Sumaišykite jį su aliejumi ir skystu medumi.
  5. Gautu marinatu užpilkite alyvuoges ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Skirtingų spalvų alyvuoges ir fetą verkite ant medinių iešmelių ir dėkite į stiklines taureles.

Valgykite su pita.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
  • Viena žinomiausių alyvuogių rūšių yra kalamata, pirmiausiai siejama su Graikija. Šios alyvuogės yra stambios, mėsingos, su švelniu rausvumo atspalviu, o jų forma kiek primena migdolą. Jei dar nesate tokių ragavę, būtinai išbandykite.
Vida Press nuotr./Alyvuogės
Vida Press nuotr./Alyvuogės
  • Daugiausia alyvuogių pasaulyje užauginama Viduržemio jūros regiono šalyse, lyderė yra Ispanija su 45 proc. visų pasaulyje išauginamų alyvuogių, tuomet rikiuojasi Italija, Graikija, o tada jau Turkija ir Marokas. Beje, dėl visuotinio klimato atšilimo alyvuogės imtos auginti ir tokiose šalyse, apie kurias prieš kurį laiką niekas nebūtų pagalvojęs, tarkime, Didžiojoje Britanijoje.
  • Maždaug iš 90 proc. visame pasaulyje užaugintų alyvuogių yra spaudžiamas aliejus ir tik 10 proc. yra valgomos savo pradine forma.
  • Vos tik nuskintos alyvuogės nėra tinkamos valgyti – dėl gausaus polifenolių kiekio jos yra aitrios. Tad pirmiausiai kurį laiką jos yra mirkomos, o tada fermentuojamos. Tokiu būdu jos tampa ir švelnesnio skonio, ir malonesnio valgyti minkštimo.
  • Dar vienas populiarus jau prinokusių alyvuogių paruošimo būdas – sūdyti, taip jas populiaru apdirbti Ispanijoje, o ypač Maroke, Turkijoje, druskoje alyvuogės fermentuojasi labai švelniai. Pagaliau, kartais alyvuogės netgi džiovinamos saulėje, su vandeniu pasišalina ir dalis jų aitrumo.
Alyvuogių užtepėlė
Receptas: Alyvuogių užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai maltų; pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Į virtuvės kombainą sudėkite alyvuoges, kaparėlius ir česnaką, maišykite, kol susidarys vientisa masė.
  2. Maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Pagardinkite padažą citrinų sultimis, druska ir pipirais.
  3. Tiekite su skrudinto batono riekelėmis papuošusi petražolės lapeliu.
Suskleisti
  • Vieni prasčiausių metų alyvuogių augintojams buvo 2014-ieji, daug kas juos mena beveik su siaubu, derlius buvo itin menkas. Tačiau ir pastarieji metai atneša nemažai nerimo – įvairios ligos bei klimato kaita daro neigiamą įtaką alyvmedžiams. Tad kaip kartais kalbama, jog ilgainiui gali užaugti vis mažiau kavos pupelių, lygiai tokia pat situacija gali nutikti ir su alyvuogėmis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alyvmedis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alyvmedis
  • Tam, kad būtų išspaustas 1 l aliejaus, prireikia vidutiniškai 7 l alyvuogių.
  • Alyvuoges, kurias nusipirkote be jokių priedų, drąsiai galite pamarinuoti patys, taip jos įgaus papildomo skonio ir aromatų. Štai ir keli receptai:
Marinuotos alyvuogės su česnakais
Receptas: Marinuotos alyvuogės su česnakais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 400.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Actas: 150.00 ml (baltojo vyno)
Druska: 1.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (pjaustytų)
Citrinos: 1.00 vnt. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Vanduo: 250.00 ml
Kaip gaminti
  1. Druską ištirpinkite nurodytame kiekyje vandens. Dubenyje sumaišykite actą, druskos tirpalą, raudonėlius ir česnakus. Į sterilizuotus indelius suberkite alyvuoges.
  2. Užpilkite marinatu, jei norite, įdėkite citrinos griežinėlių. Ant viršaus užpilkite aliejaus – kad būtų maždaug centimetro sluoksnis. Sandariai užsukite indelius ir dėkite į šaldytuvą. Po keleto dienų galite skanauti.
  3. Šaldytuve taip marinuotas alyvuoges galima laikyti dvi–keturias savaites.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Marinuotos marokietiškos alyvuogės
Receptas: Marinuotos marokietiškos alyvuogės
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 g (žiupsnelis)
Pankolis: 2.00 g (žiupsnelis sėklų)
Kalendros: 1.00 g (žiupsnelis sėklų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogės: 380.00 g (žaliųjų be kauliukų)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Nedideliame puode pakaitinkite aliejų, suberkite visus sausus prieskonius ir maišydami kaitinkite keletą minučių. Nukelkite nuo ugnies.
  2. Suberkite alyvuoges, supilkite citrinų ir apelsinų sultis, išmaišykite. Sutraiškykite nuluptą česnaką ir sumeskite į puodą.
  3. Dar kartą išmaišykite, sukrėskite alyvuoges į stiklainius, sandariai užsukite ir dėkite į šaldytuvą. Galite pagardinti citrinos skiltele. Geriausia valgyti po trijų savaičių.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Marinuotos alyvuogės
Receptas: Marinuotos alyvuogės
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 34
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 750.00 g (250 - juodųjų ir 250 - žaliųjų su kauliukais ir 250 g graikiškų „Kalamata“ alyvuogių)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovintų spygliukų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovintų spygliukų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Medus: 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos pusės žievelės ir pagal skonį sulčių)
Kaip gaminti
  1. Nuo visų alyvuogių nupilkite skystį ir visas rūšis atskirai suberkite į užsukamus indus.
  2. Česnakus nulupkite, sukapokite. Apelsiną labai gerai nuplaukite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
  3. Citrinos žievelę nutarkuokite. Aitriąją papriką išvalykite, smulkiai sukapokite.
  4. Medų išlydykite dubenėlyje virš garų.
  5. Gilesniame dubenėlyje sumaišykite visus smulkintus prieskonius, suberkite raudonėlius, rozmarinus, nutarkuotą citrinos žievelę, apelsino sultis ir aliejų.
  6. Paruoštą marinatą labai gerai išmaišykite, po lygiai supilstykite ant alyvuogių ir bent parą palaikykite šaldytuve.
  7. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas