Pasitelkdamos ryžius, galite sukurti net ir jums pačioms netikėtų šedevrų! Kuo verta pasigardžiuoti? Siūlome net 15 puikių idėjų, kurios praskaidrins jau pabodusį valgiaraštį! Juk ryžiai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais patiekalais.
Ar žinote, kaip taisyklingai virti ryžius? Jums patars virtuvės žinovas Liutauras Čeprackas. Net patyrusiai šeimininkei kartais nepavyksta, tad į šefo patarimus verta įsiklausyti.
Tobulas pasirinkimas sočiai, gardžiai ir nepakartojamai vakarienei – daugiaryžis. Apie jo ruošimo paslaptis skaitykite štai čia.
Na, o dabar rinkitės ir gaminkite!
1. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, viršūnėles nupjaukite.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite keptuvėje su dviem šaukštais aliejaus.
3. Suberkite ryžius, išmaišykite, supilkite vyną, kai ryžiai jį sugers, įpilkite 200 ml sultinio ir maišydamos virkite ant vidutinės ugnies, kol ryžiai sugers skystį. Taip po truputį įmaišykite likusį sultinį ir, kai ryžiai pasidarys minkšti, suberkite parmezaną.
4. Masę pagardinkite druska, pipirais, muskatais, citrinos žievelėmis, gerai išmaišykite ir nukaiskite, įmaišykite sviestą bei grietinę.
5. Paruoštu įdaru pripildykite paprikas, užvožkite nupjautas viršūnėles, supilkite sultinį ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 35–40 minučių.
1. Kopūstą nuplaukite, išskirstykite lapais ir, kol suminkštės, pakaitinkite virš garų.
2. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite. Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite.
3. Česnakus ir aitriąją papriką pakepinkite svieste, tada sudėkite išlukštentas krevetes, mangus, kiek pakepinkite, suberkite virtus ryžius, sukrėskite mangų padažą, viską pagal skonį pasūdykite ir dar kelias minutes pakaitinkite.
4. Suminkštėjusius kopūsto lapus tieskite ant lėkštės, tada ant kiekvieno paskirstykite įdaro, užberkite tarkuotos mocarelos, susukite kaip balandėlius ir sudėkite į puodą su sultiniu.
5. Suktinukus troškinkite apie 10 min., tada supilkite grietinėlę ir dar šiek tiek pakaitinkite.
1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, juostelėmis supjaustytą vištieną, žirnelius ir viską troškinkite 10 min. Tada sudėkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir troškinkite dar 5 min.
2. Karščiui atspariame inde įkaitinkite likusį aliejų, suberkite nuplautus ryžius ir nuolat maišydami sudėkite su prieskoniais sutrintus česnakus, perpus perpjautus pievagrybius. Supilkite sultinį, sudėkite kitoje keptuvėje ištroškintus produktus, išmaišykite ir troškinkite 10 min. (jei skystis greitai išgaruoja, įpilkite verdančio vandens).
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, įdėkite indą su troškiniu, orkaitę išjunkite ir neatidarykite 10–15 min.
1. Ryžius biriai išvirkite.
2. Smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite faršą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepinkite, kol mėsa paruduos. Sudėkite pomidorų padažą, konservuotus pomidorus su visomis sultimis, gerai išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite.
3. Brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu ir išskirstykite žiedynėliais.
4. Ryžius, mėsą, brokolius sumaišykite, sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir maždaug 25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.
3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.
1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.
2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.
3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.
4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.
5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).
6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.
7. Vandenyje ištirpinkite druską ir juo užpilkite ryžius.
8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.
9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 min.
10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.
Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų avinžirnių.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Nedideliais, kelių centimetrų kubeliais sujaustykite mėsą. Į puodą pripilkite 3 l šalto vandens, sudėkite kubeliais pjaustytą mėsą ir virkite 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies, vis pamaišydamos ir nepamiršdamos nugraibyti susidariusių putų.
2. Likus pusvalandžiui iki išvirs mėsa, sumaišykite pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą, raudoną aitriąją papriką (nepadauginkite, nes „Tkemali“ padažas taip pat yra aštrokas), paprikos miltelius, smulkiai supjaustytus kalendrus, „Chmeli-suneli“ prieskonius, juoduosius pipirus. „Tkemali“ ir „Chmeli-suneli“ padažų galima rasti ir prekybos centruose. Tačiau reikalui esant juos galite pakeisti ir kitais produktais. „Tkemali“ padažo tikslas suteikti sriubai pikantiškos rūgštelės. Jį neblogai kompensuos 100 ml šviežiai spaustų granatų ar citrinų sulčių (jei pilsite pastarąsias, galite įberti ir žiupsnelį tarkuotų žievelių). Jei nerasite „Chmeli-suneli“, panašų džiovintų prieskonių mišinį galite susimaišyti pati: po žiupsnelį džiovintų mairūnų, bazilikų, mėtų, krapų, kelis smulkiai sumaltus gvazdikėlius, juodųjų pipirų ir cinamono.
3. Keptuvėje ištirpdytame svieste apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilkite sumaišytų padažų ir prieskonių tyrę ir minutę patroškinkite viską.
4. Gerai nuplaukite ryžius ir suberkite į puodą su mėsa. Virkite apie 15 minučių, paskui suberkite prieskonių ir kepintų svogūnų masę.
5. Iki vientisos masės sutrinkite česnakus, graikinius riešutus, įberkite druskos pagal skonį ir dar kartą permaišykite. Šiek tiek sriubos skystimo sumaišykite su česnakais, graikiniais riešutais ir supilkite į sriubą.
6. Dar šiek tiek pavirkite ir, nuėmusios nuo ugnies, palaikykite 20 minučių. Prieš skanaudamos galite pabarstyti mėgstamų smulkintų žalumynų.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: verdame aromatingą charčio sriubą“
1. Ryžius išvirkite piene ant silpnos ugnies. Virdami suberkite cukrų, druską, vanilinį cukrų, citrinų žieveles. Išvirtą košę šiek tiek atvėsinkite.
2. Kiaušinius išplakite su grietinėle, likeriu ir sumaišykite su virtais ryžiais.
3. Paruoštą mišinį sudėkite į nedideles formeles, išteptas sviestu, ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
4. Iškepusį ryžių skanėstą išverskite ant lėkštės, ant viršaus uždėkite konservuotų vaisių ir apšlakstykite jų sirupu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Tradicinis senovinis karelų užkandis - „Karjalan Piirakkat" šiais laikais yra paplitęs ir mėgiamas visoje Suomijoje. Šių duonelių tešla pagal senovinius papročius buvo minkoma tik iš ruginių miltų, vėliau tešlos ruošimo įpročiai kito: ruginius miltus iš dalies keitė kvietiniai, ryžių ar kitokie miltai. Pagal tuos pačius senuosius papročius įdaras buvo ruošiamas iš miežių ar įvairių grūdinių kultūrų miltų mišinio. Vėliau tradicinius įdaro ingredientus pakeitė ryžiai ar bulvės, o kai kur ir keptos morkos. Šios duonelės gali būti valgomos vienos kaip užkandis, prie sriubų, troškinių, o taip pat gali būti naudojamos kaip duonos pagrindas sumuštiniams: tepkite sviestą, uogienę ar kitokius mėgstamus užtepus.
Patarimas: Ryžių įdarą geriau pasiruoškite iš vakaro ir laikykite per naktį šaldytuve, kad visiškai sustingtų ir sutirštėtų.
1. Ryžius perplaukite, nukoškite ir leiskite nuvarvėti. Įdarui į puodą supilkite vandenį, pasūdykite, suberkite cukrų, sudėkite ryžius ir užkaiskite. Virkite apie 20 minučių retkarčiais pamaišydamos.
2. Supilkite pieną ir virkite nuolat maišydamos dar apie pusvalandį ar ilgiau, kol ryžiai visiškai išsileis, o įdaras pavirs į tirštą pudingą. Įmaišykite sviestą, puodą nukaiskite ir leiskite visiškai ataušti. Įdaras turi sustingti.
3. Tešlai miltus prasijokite, suberkite druską ir maltus kmynus. Po truputį pilkite šiltą vandenį ir užminkykite standžią tešlą. Tuomet ją uždenkite švaria virtuvine pašluoste ir atidėkite pusvalandžiui.
4. Padalykite tešlą į 10-12 vienodo dydžio gumulėlių ir iškočiokite plonyčiais apskritais 1 milimetro storio paplotėliais. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalviršio, pabarstykite ryžių miltais. Padalykite įdarą į tiek dalių, kiek pasiruošėte tešlos gumulėlių.
5. Į paplotėlio centrą šaukštu dėkite įdaro ir paskleiskite, palikdami po 2 cm kraštus neuždengtus. Pirštais užlenkite tešlos kraštus, suteikdami duonelei pailgą formą, o užlenktus kraštelius keliose vietose sugnybkite suformuodami raukinukus (žr. nuotrauką).
6. Orkaitę įkaitinkite iki 250-270 °C. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Dėkite po keletą duonelių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-12 minučių arba kol įdaras pasidengs rusvomis dėmėmis.
7. Nedideliame puode užvirkite užpilui skirtą pieną su sviestu. Iškepusias duoneles ištraukite, gausiai aptepkite bei apšlakstykite virto pieno ir sviesto mišiniu (patogiausia būtų konditeriniu teptuku), sudėkite į dubenį ir uždenkite švaria virtuvine pašluoste, kad duonelės atidrėktų ir suminkštėtų.
Išeiga: apie 10-12 duonelių.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite sviesto, uždenkite puodelį dangčiu ir palikite, kad atvėstų.
2. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, minkštimą sutarkuokite smulkia trintuve ir sumaišykite su ryžių koše.
3. Į ryžių ir moliūgų masę įmuškite gerai nuplautus kiaušinius ir viską gerai išplakite elektriniu plakikliu.
4. Tada įmaišykite persijotus miltus, parmezaną, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, dar kartą viską labai gerai išmaišykite.
5. Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite nedidelius blynelius (juos galite į keptuvę krėsti ir šaukštu). Juos iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.
6. Moliūgų ir ryžių blynelius tiekite apibėrusi sausoje keptuvėje skurdintomis moliūgų sėklomis.
1. Kiaulienos faršą sumaišykite su nuplautais ir nuvarvintais ryžiais, įberkite pipirų, druskos, kmynų ir žolelių. Gerai išmaišykite ir suformuokite nemažus kukulius.
2. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną, česnaką, griežinėliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite. Kopūstą supjaustykite juostelėmis ir suberkite į puodą su apkeptomis daržovėmis, įdėkite pomidorų pastos ir maišydami kepkite, įpilkite vandens ar sultinio, įberkite pipirų, druskos, žolelių.
3. Ant viršaus sudėkite kukulius, puodą uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies, kol kukuliai išvirs, o kopūstai suminkštės.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes. Nukoškite.
2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį. Kepkite 3–4 minutes.
3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Puode įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kartkartėmis pamaišydami troškinkite, kol svogūnai taps skaidrūs.
- Sudėkite ryžius ir kaitinkite, kol šie suminkštės. Sumeskite likusias smulkintas daržoves, užvirinkite.
- Pagal skonį pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais.
- Nepamirškite visą laiką maišyti, kad mišrainė neprisviltų. Tyrę sukrėskite į karštus sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite. Atvėsinkite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Džiovintus pomidorus pasmulkinkite, apšlakstykite 50 ml vermuto, palikite brinkti.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, suberkite į gilią keptuvę su karštais riebalais. Kepinkite, kol svogūnai pagels.
- Suberkite ryžius, maišydama kepinkite, kol kruopos taps skaidrios, sugers inde susikaupusį skystį.
- Supilkite likusį vermutą, kaitinkite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite pusę kiekio sultinio, kaitinkite, kol susigers į kruopas. Supilkite likusį sultinį. Įdėkite gabalėlį sviesto, išmaišykite.
- Daugiaryžį sudėkite į lėkštes, į kiekvieną įberkite džiovintų pomidorų, įdėkite po keletą šaukštelių rikotos.
- Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.
- Citrinas gerai nušveiskite. Nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles.
- Į puodą supilkite kokosų ir karvių pieną, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankštį.
- Statykite ant ugnies, kaitinkite, kol užvirs. Supilkite brendį, suberkite pusę tarkuotų citrinų žievelių, 80 g rudojo cukraus.
- Maišykite, kol cukrus ištirps. Statykite puodą ant silpnos ugnies, suberkite ryžius. Kartais pamaišydama virkite apie 20 minučių.
- Vanilės ankštį išgriebkite ir virkite dar apie 15 minučių (kol masė sutirštės).
- Kiek pravėsusį pudingą sukrėskite į lėkštes. Karštoje keptuvėje išlydykite likusį rudąjį cukrų. Suberkite likusias citrinų žieveles, maišykite, kol apsivels karamele.
- Po šaukštelį karamelinių žievelių įkrėskite į kiekvieną indą su pudingu.
! DAR DAUGIAU PATIEKALŲ SU RYŽIAIS RASITE ČIA.