15 įdomybių apie avokadus: kiek juose cukraus, riebalų, kodėl geriau lupt, o ne skobti

Avokadai natūraliomis sąlygomis Lietuvoje neauga, bet per pastaruosius metus tapo itin populiariais vaisiais. Viena vertus, jie dažnas įvairių madingų patiekalų ingredientas, kita vertus, dėl savo švelnaus skonio yra itin universalūs, o panorus, kaip užkandį juos galima valgyti net ir vienus. Štai keliolika faktų, kurių galbūt nežinojot!
Sunokę avokadai
Pjaustomas avokadas / Vida Press nuotr.
  • Avokadų gimtinė yra Meksika, dar tiksliau, centrinė šios šalies dalis. Ankstyviausi archeologiniai duomenys rodo, kad avokadai čia augo jau prieš 12 tūkst. metų. Šiais laikais Meksika yra didžiausias avokadų augintojas pasaulyje, tiekiantis apie 45 proc. visų vaisių. Toliau rikiuojasi Čilė, Indonezija ir JAV.
  • Tyrimai rodo, jog jei valgant pagrindinius dienos patiekalus – pusryčius, pietus ar vakarienę – suvartojama bent pusė avokado, alkis numalšinamas ilgesniam laikui, negu tais kartais, kai avokadas nebuvo įtrauktas į patiekalus.
123RF.com nuotr./Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
123RF.com nuotr./Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
  • Riebalai, kurių yra avokaduose, priklauso grupei vadinamamųų „gerųjų riebalų“, kurie padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį. Šiose gėrybėse taip pat yra beveik 20 rūšių vitaminų ir mineralinių medžiagų, tarp kurių yra vitaminai E, A, C, B ir K.
  • Avokadas neatsitiktinai vadinamas supermaistu. Be jau minėtųjų vitaminų ir minaralų puokštės, jame gausu baltymų ir skaidulų.
  • Avokado minkštimas gali būti naudojamas kaip sviesto ar aliejaus pakaitalas įvairiuose kepiniuose, pavyzdžiui, žymiajame braunyje. Du valgomieji šaukštai avokado minkštimo turi apie 50 kalorijų, kai toks pat kiekis sviesto – apie 200 kalorijų. Išvada paprasta: pakeičiate sviestą avokado minkštimu – kepinys bus mažiau kaloringas.
  • Populiariausias receptas, susijęs su avokadais, be jokios abejonės, yra pagardas, vadinamas gvakamole. Teigiama, jog kai ką itin panašaus į šį pagardą gamindavo dar senovės actekai.
Avokadų grūstienė (Guacamole)
Receptas: Avokadų grūstienė („Guacamole“) su kukurūzų traškučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 53
Receptas
Ingredientai
Kukurūzų traškučiai; pakelis 1.00 vnt.
Avokadai: 3.00 vnt. (sunokusių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sulčių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Meksikietiškas pomidorų padažas 125.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kaip gaminti

Guacamole – prieskoniais pagardinta avokadų minkštimo tyrė Meksikoje vartojama kaip mirkalas, įdaras arba padažas prie mėsos, paukštienos patiekalų.

1. Nulupkite avokadus, perpjaukite perpus, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą ir sudrėbkite į dubenį. Kuo greičiau įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, antraip avokadų tyrė patamsės.

2. Minkštimą sugrūskite bulvių grūstuvu arba elektriniu plakikliu. Pasūdykite, suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, supilkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.

3. Guacamole padažą sukrėskite į dubenėlį ir patiekite su kukurūzų traškučiais arba paskrudinta duona. Į šį padažą galima mirkyti ir įvairias žalias daržoves: juostelėmis pjaustytus agurkus, saldžiąsias paprikas ar salierų stiebus.

Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai

Suskleisti
  • Avokadų rūšių yra nemažai, tačiau bene labiausiai paplitusi yra Hass. Šios rūšies vaisių forma kiek primena kriaušės, prinokusių odelė paruduoja, o minkštimas yra švelnaus skonio ir kreminės tekstūros.
  • Net jei avokadai auginami naudojant pesticidus, rizika dėl to apsinuodyti yra minimali – stora vaisiaus odelė neleidžia jokioms medžiagoms prasiskverbti iki minkštimo. Šia prasme avokadai yra vieni švariausių vaisių.
Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai
  • Avokadus populiaru dėti ne tik į kepinius, salotas ar ruošti iš jų užtepus, tai ir populiarus gėrimų ingredientas – su jais ruošiami kokteiliai, glotnučiai, skaninama kava. Šie gėrimai neretai papildomi prieskoniais, tarkim, pietų Indijoje ruošiamas gėrimas, kurio ingredientai yra pienas, avokadai ir į jį dar beriama kardamono.
Energinis avokadų kokteilis
Receptas: Energinis avokadų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 230
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Bananai: 1.00 vnt.
Ispaniškos šalavijų sėklos: 1.00 valg. š.
Spirulina:(miltelių) 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
  2. Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
  3. Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
Suskleisti
Kriaušių, avokadų ir agurkų kokteilis
Receptas: Kriaušių, agurkų, avokadų ir špinatų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Špinatai: 20.00 g
Vanduo: 500.00 ml
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (skiltelė)
Kaip gaminti

1. Kriaušes supjaustykite į keturias dalis, pašalinkite sėklas. Supjaustykite agurką, o avokadą išskobkite.

2. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį maišytuvą ir kelias minutes pasukite.

3. Papuoškite kokteilį žaliosios citrinos skiltele, galite įberti ir mėgstamų sėklų ar įdėti šaukštą graikiško jogurto – bus sočiau ir dar sveikiau.

Suskleisti
  • Palyginus su kitais vaisiais, avokadai turi itin mažai cukraus. Viename vidutinio dydžio avokade jo yra vos 1 g.
  • Daugiausiai maistingųjų medžiagų yra susitelkę minkštime, kuris yra prie pat avokado žievelės bei aplink kauliuką. Štai kodėl žievelę geriau lupti, o kauliuką išimti atsargiai, o ne skobti avokado puseles šaukštu.
  • Dėl savo neutralaus skonio avokadas gali būti derinamas ir su saldžiais, ir su pikantiškais ingredientais. Tarkime, portugališkai kalbančiose Pietų Amerikos šalyse, tokiose, kaip Brazilija, istoriškai avokadas dažniau ruošiamas saldžiai, o ispanakalbėse šalyse iš jo ruošiami nesaldūs, pikantiški deriniai.
Šokoladinis pudingas su avokadais
Receptas: Šokoladinis avokadų pudingas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Kokosų pienas: 115.00 ml (riebaus)
Klevų sirupas: 4.00 valg. š.
Kakava: 5.00 valg. š. (nesaldintų miltelių)
Įvairios uogos: 2.00 sauja (mėgstamų)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus, išskyrus kokosų dribsnius ir uogas, sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkinkite iki vientisos masės.

2. Į dvi stiklines supilkite pusę gautos masės, suberkite uogas, ant jų užpilkite likusią masę, o viršų apibarstykite kokosų dribsniais.

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis avokadų pyragas be cukraus
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Sviestas: 50.00 g
Medus: 4.00 valg. š.
Kakava: 2.00 valg. š. (miltelių)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Ištirpinkite sviestą, o avokadų minkštimą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tuomet ištirpintą sviestą išplakite su kiaušiniais, vanilės ekstraktu, medumi ir trintais avokadais.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, o į avokadų masę suberkite miltų mišinį, kakavą ir viską gerai išmaišykite.

3. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir supilkite gautą masę. Dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Suskleisti
  • Geriausias būdas valgyti avokadą – niekaip jo termiškai neapdoroti. Jis skanus tiesiog vienas ar paskanintas trupučiu druskos, lašeliu aliejaus, gal dar žolelėmis. Jei avokadas kepamas, tai neturėtų užtrukti, nes ilgainiui jis ima akparsti, o kai kurių rūšių avokadai ir visai netinkami kepimui, nes iškart tampa kartūs.
Vida Press nuotr./Mangų ir avokadų salotos itin dera prie paukštienos
Vida Press nuotr./Mangų ir avokadų salotos itin dera prie paukštienos
  • Avokadus drąsiai galima pirkti ir neprinokusius, kietus ir baigti juos nokinti namuose. Procesas pagreitės, jei sudėsite juos į popierinį maišelį, o ypač pravers bananų kaiminystė.
  • Jei ruošiate tradicinį padažą salotoms iš aliejaus, acto (ar citrinos sulčių) ir prieskonių, galbūt dar ir garstyčių, pabandykite kartu sutrinti ir avokadą. Padažas bus dar turtingesnio skonio ir maistingesnis.
Mišrainė
Receptas: Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 60
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Morkos: 3.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti arba rauginti)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.

 

Suskleisti
Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
Receptas: Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadų padažu ir vyšniniais pomidoriukais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avokadai: 1.00 vnt. (sunikęs)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Česnakai: 0.50 skiltelės (arba česnako granulių, arba džiovinto svogūno miltelių – tas svogūniškas skonis šiame padaže labai tinka, bet galima ir praleisti)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia specialia pjaustykle paverčiam dvi cukinijas į kalną „makaronų“. Jei tokios pjaustyklės neturit – ne bėda, galima naudoti tarką, kuri pjausto ilgais šiaudeliais. Šiek tiek pabarstome druska ir išmaišome rankomis (druska padės išsiskirti sultims, kurias paskui nupilsim, kad makaronai nebūtų vandeningi).

2. Toliau gaminam padažą: susmulkinam avokadą su česnaku iki vienalytės masės (elektriniu trintuvu arba šakute). Įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Galima sumesti ir galiukus, likusius tarkuojant cukiniją.

 

Suskleisti
  • Avokado kauliuko verta neišmesti – iš jo nesunku išauginti naują augalą. Dar viena įdomi kauliuko savybė – jis gali būti naudojamas tekstilei dažyti. Tiesa, suteiks ne žalią, tačiau švelniai rausvą spalvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų