Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 įdomybių apie ridikėlius: kalorijų antirekordininkai, mažina niežulį, skanūs ir kepti

Kokia daržovė labiausiai siejasi su pavasariu? Daug žmonių pasakytų, jog tai ridikėliai. Ryškūs, traškūs, švelniai pikantiški, jie itin laukiami ir mėgstami. Beje, lauko šiltnamiuose temperatūra jau pakankamai aukšta, tad darbštuoliai jau spėjo ridikėlių pasėti ir ne taip ilgai trukus galės rauti jų derlių! Štai keliolika įdomybių apie šią daržovę.
Ridikėliai
Ridikėliai / Vida Press nuotr.
  • Ridikėliai priklauso tai pačiai augalų šeimai, kaip ir ropės, kopūstai, brokoliai. Teigiama, jog ši daržovė buvo pirmoji, su kuria europiečiai supažindino Ameriką. O štai Europą ridikėliai, spėjama, pasiekė iš Kinijos, kur įvairios šios daržovės rūšys buvo žinomos prieš tūkstančius metų.
  • Nuo pat atkeliavimo iš Kinijos ridikai labai išpopuliarėjo Prancūzijos virtuvėje. Neatsitiktinai ši daržovė kurį laiką net buvo vadinama „prancūzišku ridiku“. Prancūzų virtuvėje iki šiol gausu patiekalų su šviežiais ir termiškai apdorotais ridikėliais.
  • Ridikėliai yra viena pirmųjų daržovių, imta auginti kosminėse stotyse. Ji puikiai dera nesvarumo sąlygomis ir gali suteikti astronautams „gyvų“ vitaminų.
„Scanpix“ nuotr./Ridikėliai
„Scanpix“ nuotr./Ridikėliai
  • Populiarieji pavasariniai ridikėliai, kuriuos sėjame pavasarį, auga itin sparčiai. Nuo sėjos iki derliaus ėmimo (jei tik sąlygos tinkamos) paprastai praeina vos 25 dienos.
  • Ridikėlių rūšių yra gausybė, besiskiriančių ir spalva, ir dydžiu, ir skoniu, ir augimo greičiu. Jais galima mėgautis visus metus, nes prekybos vietose visada rasite bent vienos, o neretai ir kelių rūšių ridikų – nuo rausvų pavasarinių iki juodųjų ar daikono ridikų.
  • Ridikėliuose gausu vitamino C. Tarkime 120 g ridikėlių (tai būtų maždaug 1 stiklinė supjaustytų ridikėlių) turi apie 23 proc. moterims rekomenduojamo dienos vitamino C kiekio ir apie 19 proc. rekomenduojamo vyrams. Kitos šioje daržovėje esančios naudingos medžiagos yra vitaminai B1, B2, B6, magnis, kalis ir kalcis.
  • Ridikėliuose yra nemažai medžiagos, kuri mažina niežulį. Tad perpjautu ridikėliu galima patrinti vietą, kur įkando vabzdys, nesvarbu, uodas ar net bitė.

100 g ridikėlių yra maždaug 20 kalorijų.

  • Tai žemo kaloringumo daržovė: 100 g (tai maždaug 1 stiklinė pjaustytų ridikėlių) yra apie 20 kalorijų. Įdomu, kad ridikėliuose visai nėra riebalų.
Vida Press nuotr./Smuštinis su varške, špinatais ir ridikėliais
Vida Press nuotr./Smuštinis su varške, špinatais ir ridikėliais
  • Ridikėliai yra viena mėgstamiausių vegetarų daržovių. Žinoma, pirmiausia ji puikaus skonio ir lengvai paruošiama, tačiau taip pat jai simpatizuojama ir dėl augalinių baltymų, kuriuos kūnas itin lengvai pasisavina.
  • Ridikėlius reikėtų laikyti šaldytuve ir būtinai lapus atskyrus su pačios daržovės. Jei to nepadarysite, ridikėliai greičiau praras traškumą, nes lapai ištrauks drėgmę. Ir ridikėlių lapus, ir pačias daržoves geriausia laikyti suvyniojus į drėgnus popierinius rankšluosčius arba jais išklotoje dėžutėje. Tiesa, lapus reikėtų suvalgyti vos per 3 dienas, o štai ridikėliai geri išbus ir savaitę ar net porą.
Ridikėliai
Receptas: Marinuoti ridikėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai: 500.00 g
Vanduo: 1.00 st.
Baltojo vyno actas: 1.00 st.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Garstyčių sėklos: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūdelių)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Krapai: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite marinatą: vandenį sumaišykite su cukrumi, druska ir baltojo vyno actu. Jei skonis pasirodys per blankus, pagardinkite trūkstamu akcentu. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Juos sudėkite į nedidelį stiklainį, ten pat meskite lauro lapelius, berkite juodųjų pipirų grūdelius ir šaukštą garstyčių, sukapotus česnakus ir krapus. Viską užpilkite gerai išmaišytu marinatu, sandariai užsukite ir dėkite į šaldytuvą. Ragauti galima jau po paros!

Pastaba: Jei ridikėlius norite išsaugoti žiemai, užpilti reikia karštu marinatu. Vandenį užvirkite, berkite cukrų, druską ir maišykite, kol užvirs. Nukėlus vandenį nuo kaitros, supilkite actą ir šiuo marinatu užpilkite paruoštus ridikėlius. Sandariai užsukite, stiklainį atvėsti palikite dugnu į viršų.

Suskleisti
  • Jei ridikėliai atrodo nebe tokie traškūs, juos gerokai atgaivinsite kelias valandas palaikę šaltame vandenyje šaldytuve.
  • Ridikėlius reikėtų pjaustyti prieš pat valgant, nes jie itin greit apdžiūva, griežinėliai netenka traškumo.
  • Ridikėliai praranda nemažą dalį savo aitrumo, kai yra termiškai apdorojami. Juos galima trumpai pakepti keptuvėje, iškepti orkaitėje, taip pat trumpai apvirti. Dar vienas būdas sumažinti aitrumą – ridikėlius tiesiog nulupti, nes daugiausiai šio skonio suteikiančių medžiagų susikaupę būtent odelėje.
Ridikėlių griežinėliai
Receptas: Kepti ridikėliai garnyrui
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai: 500.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (kepintų)
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite ketvirčiais. Juos sudėkite į kepimo indą ir užpilkite abiejų rūšių aliejumi bei vienu šauktu sojų padažu. Pašaukite ridikėlius į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę bei pakepkite apie 15-20 min.

2. Kubeliais supjaustykite svogūną ir, švelniai apkepus ridikėliams, sudėkite juos kepti kartu. Kepkite kol svogūnai įgaus gelsvą atspalvį (apie 5-10 min.).

3. Iš orkaitės ištrauktus ridikėlius apšlakstykite šaukštu sojų padažu ir suberkite sezamo sėklas.

Suskleisti
  • Ridikėliai dera su daugybe produktų, štai tik keletas iš jų: sviestas, kiaušiniai, obuoliai, sūris, agurkai, žuvis, kalendros, mėsos, svogūnų laiškai.
Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
  • Ridikėlių lapeliai taip pat gali būti valgomi, jų skonis švelniai aitrus, kartais apibūdinamas kaip „pipiriškas“ ar primenantis garstryčias. Jų galima dėti į bet kokias salotas. O panorus, kad skonis būtų kiek švelnesnis, galima trumpai, kol suglebs, pakepinti juos svieste.
Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
Receptas: Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai: 15.00 vnt. (ryšelis, t. y. 15–20 galvučių)
Agurkai: 2.00 vnt.
Petražolės: 10.00 g (šviežios plokščialapės)
Mėtos: 10.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyras)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.

2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.

3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.

4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.

5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.

6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas