15 laiko patikrintų silkės patiekalų: nuo silkės „pataluose“ iki marinuotos

Silkę dalis mūsų mielai valgo visus metus, tačiau prieš Kūčias ir Kalėdas ją prisimena net tie, kas būna „pamiršę“. Siūlome keliolika klasikinių, laiko patikrintų idėjų!
Silkė pataluose
Silkė pataluose / Vida Press nuotr.
Silkė su morkomis, riešutais ir slyvomis
Receptas: Silkė su morkomis, riešutais ir slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 202
Receptas
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt.
Silkė: 2.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.

2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.

3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.

4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.

Knyga „Geri receptai 2“
Knyga „Geri receptai 2“

Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

 

 

 

 

Suskleisti
Burokėlių salotos su silke
Receptas: Burokėlių salotos su silke
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 147
Receptas
Ingredientai
Silkė: 1.00 vnt.
Burokėliai: 3.00 vnt. (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 20.00 g (gabalėlis)
Agurkai: 1.00 vnt. (raugintas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virtų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Majonezas: 100.00 g (su krapais)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Silkę išdarinėkite, išimkite kaulus ir supjaustykite gabalėliais.

2. Burokėlius sutarkuokite, o kitas daržoves bei kiaušinius supjaustykite, pagardinkite pipirais, pasūdykite, įpilkite šlakelį šviežiai spaustų citrinos sulčių ir sumaišykite viską su majonezu.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Silkė su pomidorų padažu ir džiovintais baravykais
Receptas: Silkė su pomidorų padažu ir džiovintais baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 140
Receptas
Ingredientai
Silkė: 3.00 vnt. (3 gabaliukai filė)
Grybai: 50.00 g (sauja džiovintų baravykų)
Cukinijos: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorų padažas: 5.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Baravykus pamirkykite ir išvirkite pasūdytame ir laurų lapeliais pagardintame vandenyje.

2. Aliejuje ištroškinkite smulkintą svogūną bei cukiniją.

3. Suberkite baravykus, supilkite pomidorų padažą ir dar patroškinkite. Jei reikia, dar pagardinkite laurų lapeliais ir pipirais. Kai atvės, sumaišykite su gabalėliais pjaustyta silke.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Silkė su razinomis
Receptas: Silkė su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 301
Receptas
Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė)
Razinos: 100.00 g (tamsios ir šviesios)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Kvapieji pipirai 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Razinas išmirkykite vandenyje, geriausiai per naktį.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kartu su išmirkytomis razinomis patroškinkite keptuvėje.

3. Baigiant troškinti, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, pomidorų padažą. Palaukite, kol padažas atvės, ir tuomet dėkite šalia supjaustytos silkės.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Silkės su džiovintais vaisiais
Receptas: Silkės su džiovintais vaisiais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 94
Receptas
Ingredientai
Silkė: 4.00 vnt. (griežinėliai silkių filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (didesnės)
Razinos: 40.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (3-4)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Džiovintus vaisius sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami dar kelias minutes pakepkite.

2. Sudėkite pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir kelias minutes pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

3. Silkių filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Silkių vyniotiniai su grybais
Receptas: Silkių suktinukai su grybų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 96
Receptas
Ingredientai
Silkė: 4.00 vnt. (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Grybai: 100.00 g (marinuoti)
Aliejus: 50.00 ml
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė)
Morkos: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Silkių filė gabalėlius susukite palikdami viduryje skylutę.
  2. Svogūnus ir grybus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais ir pakepkite  aliejuje. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, gvazdikėlių ir atvėsinkite.
  3. Dalį šio įdaro pridėkite į suktinukų vidų. Suktinukus sudėkite ant agurkų griežinėlių ir užpilkite likusiu įdaru.
  4. Viršų apibarstykite sezamų sėklomis ir papuoškite žalumynais. 
Suskleisti
Silkė su daržovėmis
Receptas: Silkė su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 317
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Silkė: 2.00 vnt. (filė)
Džiovintos slyvos: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
  2. Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
  3. Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
  4. Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.

Receptą atsiuntė Janina M.

Suskleisti
Šventinė silkė su grybais
Receptas: Šventinė silkė su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 121
Receptas
Ingredientai
Silkė: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kietai virtas)
Grybai: 500.00 g (virtų)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Porai: 1.00 vnt. (gabalėlis žaliosios dalies arba svogūnų laiškų - papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Keletą grybų galvučių palikite papuošimui, kitus grybus sumalkite, puse svogūno supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite aliejuje, sudėkite maltus grybus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, viską pakepinkite keletą minučių, atvėsinkite.
  2. Silkę išdarinėkite, supjaustykite juostelėmis, sudėkite į lėkštę.
  3. Kitą pusę svogūno supjaustykite plonais pusžiedžiais, užklokite ant silkės.
  4. Viską padenkite majonezu.
  5. Kiaušinį nulupkite, atskirkite baltymą nuo trynio, susmulkinkite, pakaitomis užberkite ant silkės.
  6. Pakraščiais padarykite „vainiką“ iš paruoštų grybų, papuoškite grybų galvutėmis, gabalėliais poro ar kitokiais žalumynais.

Receptą atsiuntė Audronė A., Čekiškė

Suskleisti
Šventiniai silkių sumuštiniai
Receptas: Šventiniai silkių sumuštiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 91
Receptas
Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (kepalėlis prancūziško)
Silkė: 200.00 g (marinuotos filė)
Burokėliai: 1.00 vnt. (virtas)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 2.00 valg. š.
Majonezas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Burokėlį, obuolį ir svogūną nulupkite.  Burokėlį ir obuolį smulkiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite.
  2. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotą silkės filė.
  3. Visus susmulkintus produktus sukrėskite į bendrą dubenį, suberkite parmezano sūrį, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
  4. Majonezą  ir jogurtą sukrėskite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu muskatu, kapotais krapais ir išmaišę sukrėskite į silkių ir daržovių dubenį. Viską gerai išmaišykite.
  5. Batoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol pagels. Dar šiltas įtrinkite česnakų skiltelėmis.
  6. Ant skrudinto batono riekelių tepkite silkių ir daržovių užtepo išdėliokite gražiai į lėkštę, papuoškite krapais ir iškart tiekite.
Suskleisti
Silkių suktinukai
Receptas: Silkių suktinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.2 / 79
Receptas
Ingredientai
Silkė: 250.00 g (sūdytų silkių filė)
Porai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Degtinė 1.00 arbat. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Kaip gaminti

1. Silkes kelias valandas pamirkykite vandenyje arba piene. Slyvas išmirkykite vandenyje su degtine. Porą nuvalykite, gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais.

2. Silkių filė supjaustykite nelabai plačiomis juostelėmis, į kiekvieną įvyniokite po slyvą, žiupsnelį porų ir persmeikite smeigtuku.

3. Suktinukus sudėkite į lėkštę, papuoškite porais, citrinų griežinėliais ir apšlakstykite pipirais pagardintu jogurtu.

Suskleisti
Silkė garstyčių padaže
Receptas: Silkė garstyčių padaže
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.5 / 90
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 200.00 ml (saldžiai aštrių (arba patys pagardinkite garstyčias ruduoju cukrumi ar medumi), galite pusę kiekio imti grūdėtųjų; padažui)
Krapai: 1.00 sauja (padažui ir dar pora šakelių silkės patiekimui)
Majonezas: 2.00 valg. š. (padažui)
Aliejus: 100.00 ml (padažui)
Silkė: 400.00 g (filė; silkei)
Laiškiniai česnakai: 10.00 vnt. (silkei)
Kaip gaminti

1. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.

2. Sumaišykite garstyčias, majonezą, sukapotus krapus. Nuolatos sukdami garstyčias, plona srovele pilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Sudėkite silkės gabaliukus ir išmaišykite.

3. Sukapokite likusius krapus ir laiškinius česnakus. Jais apibarstykite silkę garstyčių padaže ir palikite bent 4 valandoms įsiskonėti šaldytuve.

4. Tiekite su rugine duona arba virtomis bulvėmis.

5. Man skaniausia valgyti taip: traškią ruginę duoną aptepkite sviestu, uždėkite plonai pjaustytų virtų bulvių ritinėlių ir ant viršaus uždėkite silkės garstyčių padaže.

Suskleisti
Vokiškos silkės salotos
Receptas: Vokiškos silkės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 120
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 puodelis (virtos - pjaustytos)
Obuoliai: 1.00 vnt. (1 puodelis - smulkinti)
Agurkai: 1.00 puodelis (marinuoti - smulkinti)
Silkė: 1.00 puodelis (pjaustyta gabalėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 puodelis (pjaustyti - konservuoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Pipirai: 10.00 vnt. (grūdeliais)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, pipirais.
  2. Jeigu patiekalą ruošiate ne pasninkui, bet kitoms progoms, tuomet vietoje alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių galite naudoti grietinę ar majonezą.
Suskleisti
Silkė olandiškai
Receptas: Silkė olandiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 81
Receptas
Ingredientai
Silkė: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Cukrus: 6.00 arbat. š.
Morkos: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 10.00 vnt. (10 - 12)
Pipirai: 8.00 vnt. (8 - 10 žirneliais)
Kaip gaminti
  1. Silkę nuplaukite, nuvalykite, išdarinėkite ir supjaustykite maždaug 2 cm gabaliukais.
  2. Pipirus sutrinkite, morką ir svogūną supjaustykite žiedeliais.
  3. Paimkite 1 l talpos indą ir sudėkite ten sluoksniais svogūną, morką, citriną, pjaustytą griežinėliais, cukrų, pipirus, žuvį. Taip susluoksniuokite visus ingredientus ir 2-3 dienas laikykite šaltai.
Suskleisti
Silkė, marinuota garstyčių padaže
Receptas: Silkė, marinuota garstyčių padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Silkė: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Actas: 50.00 ml (obuolių)
Aliejus: 50.00 ml
Morkos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Silkę nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Svogūną ir morkas supjaustykite žiedeliais, sutrinkite kalendros sėklas.
  3. Į indą sudėkite garstyčias, druską, cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite aliejų, ir, gerai išmaišę, actą. Kai padažas taps vientisos masės, supilkite ir sutrintas kalendros sėklas. Padažo paragaukite, ar užtenka prieskonių, ar priimtinas jo skonis.
  4. Dabar sluoksniuokite silkę su morkomis ir svogūnais ir apliekite gautu padažu. Marinuokite 1-2 dienas.
Suskleisti
Silkės salotos su bulvėmis
Receptas: Lenkiškos silkių ir bulvių salotos
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 127
Receptas
Ingredientai
Silkė: 400.00 g (filė; gali būti dūmo skonio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 kg (verdant nesubyrančių)
Agurkai: 4.00 vnt. (rauginti)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves su lupenomis. Ataušinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

2. Nedideliais gabaliukais supjaustykite silkę ir agurkus.

3. Susmulkinkite svogūną.

4. Viską sumaišykite, užberkite prieskonių, uždėkite majonezo ir palikite bent kelioms valandoms šaldytuve, kad „susidraugautų“ visi skoniai.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ŠVENTINIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis