Vėlgi – ne bet kokius. Jeigu jau plušta Marius su peiliu prie pjaustymo lentelės, tai tik gamindamas firminius savo sumuštinukus.
„Šitų tai skaniau už mane neparuošia nei namų virtuvės meistrė, mano žmona, nei smalsios paauglės dukros“, – teigia Marius.
Mėgstamiausiems Mariaus sumuštinukams reikės:
- prancūziško batono
- itališkojo žaliojo bazilikų pesto
- saulėje džiovintų pomidorų pesto
- 160 g kumpio (Marius renkasi vytintą „Serrano“ kumpį)
- 200 g kietojo sūrio
- saujos rukolų
- 150 g mėgstamos rūšies alyvuogių
- alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Prancūzišką batoną supjaustome griežinėliais. Sudedame ant skardos. Ant griežinėlių Marius saikingai lašina alyvuogių aliejaus, kad batonas būtų minkštesnis. Dalį batono riekelių ištepame bazilikų, likusias – pomidorų pesto, apibarstome sūriu.
Ant riekelių su pomidorų pesto dedame pjaustytą kumpį. Sumuštinukus skrudiname įkaitintoje orkaitėje 15 min. Ištraukę iš orkaitės, apibarstome rukolomis. Jų negailime.
Alyvuoges suberiame į atskirą indelį ir užkandame tarp sumuštinukų – arba kartu su jais.
Šiam užkandžiui Marius bazilikų pesto ruošia pats. Grūstuvėje iki vientisos masės sumala 30 g kedro riešutų ir didesnę česnako skiltelę. Tada į masę deda ryšulėlio šviežių bazilikų lapelius, žiupsnelį jūros druskos, vėl susmulkina iki vientisos masės. Įtarkuoja po 20 g parmezano ir pekorino sūrio, pila porą valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišęs, pesto palieka šaldytuve savaitei. Po to užšaldo kameroje ir ištraukia tik prieš gamindamas firminius savo sumuštinukus.
Mariaus receptas dalyvauja 15min ir „Norfa“ organizuojamame konkurse, kurio pagrindinis prizas – trys gardžių „Rivona“ pieninės gaminamų sūrių rinkiniai.