Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 picos įdomybių: kiek kalorijų turi gabaliukas, ką rasit ant brangiausios pasauly picos

Pica – vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, savo triumfo žygį pradėjęs po II-ojo pasaulinio karo. Per tris dešimtmečius ji išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Kokia pica labiausiai atpažįstama pasaulyje, kokios valgomos keistenybės atsiduria ant jos viršaus skirtingose šalyse, kiek atsieina prabangiausia pasaulyje pica? Štai keliolika faktų, kurių, galbūt, dar negirdėjot!
Dekoruojama pica
Dekoruojama pica / Vida Press nuotr.
  • Nors pica įprastai siejama su Italija, istoriniai šaltiniai liudija, jog kai kas panašaus į picą – tešlos papločiai su įvairiais priedais ant viršaus – kepta dar senovės Egipte ir senovės Graikijoje. Italijoje sukurta modernioji, šiais laikais mums pažįstama picos versija, tai nutiko XVII a. viduryje Neapolyje. Tuo metu plačiai prieinami tapo pomidorai, o jų tyrė imta naudoti picos papločiui aptepti.
  • Pica dažnai vadinama patiekalu, kuris bene plačiausiai pasklido po pasaulį ir nors variacijų gana nemažai, bendrai vertinant, pica pernelyg nenutolo nuo pirminio savo prototipo. Tikras pasaulinis picos triumfas prasidėjo po II-ojo pasaulinio karo, kai amerikiečių kareiviai, valgę picų Italijoje, panoro jų ir grįžę namo. Į Jungtines Valstijas atvykę imigrantai iš Italijos netruko išpildyti tokį jų norą.
  • Picų kepėjai Italijoje vadinami „pizzaiolo“, paprastai šis titulas ir kepimo meistrystė perduodama iš kartos į kartą – tėvo sūnui. Ateiti „iš niekur“ ir tapti „pizzaiolo“ nėra taip jau paprasta, nors ir įmanoma.
Vida Press nuotr./Picos meistas „pizzaiolo“
Vida Press nuotr./Picos meistas „pizzaiolo“
  • Picos tešla visame pasaulyje yra daugmaž panaši, o štai viršus gali neįtikėtinai skirtis. Pica gali būti gardinama pačiais keisčiausiais ingredientais – kalmarais, unguriu, tofu, krokodiliena, ananasais ar vabzdžiais...
  • Egzistuoja picų, dedikuotų vienai ar kitai istorinei asmenybei. Štai buvusiam Vokietijos lyderiui Bismarkui skirta pica iškepus „papuošiama“ kiaušiniu. Kodėl? Nes teigiama, jog Bismarkas vienu prisėdimu suvalgyti net 12-a kiaušinių ir dažnai sakydavo, jog tie, kas intensyviai dirba, turi ir gerai maitintis.

Calzone ir panzerotti – 2 picos formatai, kurie gali nustebinti jų dar nebandžiusius.

Vida Press nuotr./Perlenkta pica
Vida Press nuotr./Perlenkta pica
  • Visų laikų ilgiausią užsakytos picos kelionė buvo iš Londono Didžiojoje Britanijoje į Melburną Australijoje. Tai buvo vegetariška pica ir, ko gero, tikrai ypatinga!
  • Vienas pirmųjų pirkinių, įsigytų internetu, buvo pica! Tokiu būdu 1994-aisiais buvo nupirkta pepperoni pica, papildomai paskaninta grybais ir sūriu.
  • Šiais laikais populiarus konceptas įvairiose maitinimo įstaigose – sumoki fiksuotą kainą ir valgai, kiek telpa. Pasirodo, šitoks formatas „išrastas“ vietose, prekiaujančiose picomis.
Vida Press nuotr./Formuojama pica
Vida Press nuotr./Formuojama pica

Brangiausiai įkainota pica atsieis 12 tūkst. JAV dolerių.

  • Pica masiškai pradėta kepti kaip nebrangus patiekalas, kuriam tereikia paprastų ingredientų, galima sunaudoti ir likučius. Šiais laikais apstu gurmaniškų picų su brangiausiais ingredientais. Brangiausiai įkainota pica atsieis 12 tūkst. JAV dolerių, ji bus pagardinta omarais, retu gurmanišku sūriu, ikrais ir rankomis rinkta rausva druska iš Australijos...
  • Kai Italijoje, Neapolyje, pirmąsyk buvo surengta Picos olimpiada, daugiausia medalių įvairiose kategorijose „nuskynė“, žinoma, italai. Tačiau visus be galo nustebino tai, jog „tradicinės picos“ rungtyje nosis visiems nušluostė picos meistras japonas iš Hirosimos.
  • Visame pasaulyje labiausiai atpažįstama yra pica „Margarita“. Ji buvo sumanyta Neapolio pizzaiolos Raffaelės Esposito. Ingreidientai parinkti taip, kad atitiktų Italijos vėliavos spalvas – raudona pomidorų tyrė, balta mocarela ir žali bazilikai, picai buvo suteiktas karalienės Margaritos vardas.
Vida Press nuotr./Pica „Margarita“
Vida Press nuotr./Pica „Margarita“

Populiariausia pica JAV, kur jos suvalgoma neįtikėtinai daug, yra pepperoni – pagardinta dešra. O štai viena iš mažiausiai mėgstamų ten yra pica su ančiuviais. Gi Japonijoje picą įprasta skaninti majonezu, tiesa, japoniškas majonezas kitoks, nei įprastas mums – jis turi gana savitą salsvą skonį

Havajų pica su ananasais, kurios kai kurie valgytojai nuoširdžiai nekenčia, o kiti, atvirkščiai, garbina, buvo sumanyta Kanadoje. Teigiama, jog tai nutiko 1962-aisiais, kai graikų kilmės picerijos savininkas teturėjo 3 ingredientus picos viršui – šoninę, grybus ir dešrą. Jam tai pasirodė nuobodoka, tad vyras sugalvojo atidaryti skardinę konservuotų ananasų ir jų griežinėlių dėti ant picos bei pažiūrėti, kas gi išeis…

Vida Press nuotr./Havajų picos gabaliukas
Vida Press nuotr./Havajų picos gabaliukas
  • Pica paprastai laikoma ne pačiu vertingiausiu, gana kaloringu patiekalu. Tiesa, tiksliai pasakyti, kiek kalorijų turi gabaliukas picos, tiesiog neįmanoma – viršus gali skirtis radikaliai. Visgi amerikiečiai išvedė tam tikrą vidurkį, kaip atskaitos tašką imdami picą su sūriu – vienas gabaliukas tokios picos turi apie 240 kalorijų.
  • „Domino Pizza“ turi didžiausią picerijų tinklą pasaulyje, tačiau plačiausiai pasklidęs tinklas priklauso „Pizza Hut“, jų picerijos veikia 90-yje šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas