- Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
- Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
- Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
- Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
- Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.
2. Susmulkiname šviežias mėtas.
3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.
4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.
1. Kuskusą užpilkite verdančiu sultiniu, supilkite 2 šaukštus aliejaus, uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių. Tada supurenkite šakute ir palikite atvėsti.
2. Jei naudosite perlinį kuskusą, paruoškite jį pagal nurodymus ant pakuotės. Palikite atvėsti.
3. Cukiniją supjaustykite plonais ritinėliais ir apkepkite juos aliejuje.
4. Sausoje keptuvėje apskrudinkite migdolus, palikite juos atvėsti ir tada supjaustykite riekelėmis.
5. Sūrį supjaustykite kubeliais.
6. Sukapokite kalendras ir petražoles.
7. Kuskusą sumaišykite su cukinijomis, migdolais, feta ir žolelėmis. Apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite druska bei pipirais.
1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.
2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).
3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.
- Burokus gerai nuplaukite ir virkite ~30 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.
- Tuomet (kai jie jau šiek tiek suminkštės, bet dar nebus išvirę) juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis (galite naudoti ir kitokias, tiesiog būtent šios čia tinka tobulai), šalia padėkite kelias česnako skilteles ir burokus dėkite kepti į 200 laipsnių orkaitę ~25~30 min., kol visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Apelsinus nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite, nutarkuokite žieveles (galite nulupti ir susmulkinti peiliu). Nuplautas, nusausintas šviežias prieskonines žoleles susmulkinkite. Džiovintus pomidorus apšlakstykite sausu baltuoju vynu, 10 minučių palikite, susmulkinkite.
- Fetos sūrį iš abiejų pusių aptepkite graikinių riešutų aliejumi. Pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Dėkite ant folijos. Ant viršaus suberkite smulkintus džiovintus pomidorus.
- Folijos kraštus viršuje suimkite ir suspauskite. Taip paruoštą sūrį dėkite ant grotelių, įtaisytų virš karštų žarijų. Vartydami kepkite iš abiejų pusių maždaug po 10 minučių.
1. Burokėlius ir bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
2. Burokėlių ir bulvių griežinėlius pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Fetos tipo sūrį sutrupinkite šakute ir užberkite ant burokėlių ir bulvių griežinėlių.
4. Paruoškite padažą: citrinų sultis sumaišykite su aliejumi ir apšlakstykite jomis salotas.
5. Mėtų ir petražolių lapelius smulkiai sukapokite, suberkite ant viršaus.
6. Saulėgrąžas susmulkinkite, irgi užberkite ant salotų.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
1. Dubenyje sumaišykite pomidoriukus, alyvuoges, svogūnus, česnaką, pusę petražolių, raudonėlius, alyvuogių aliejų, užbarstykite šiek tiek juodųjų pipirų.
2. Pasiruoškite plokščią kepimo indą patepdami ji trupučiu alyvuogių aliejaus, tada dėkite ties jo viduriu fetos sūrio gabaliuką ir pilkite ant jo pomidorų mišinį.
3. Dėkite kepimo indą į iki 200 °C laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15–20 min.
4. Pabarstykite likusiomis petražolėmis ir iškart valgykite su duona, lavašu ar lazdelėmis. Jei patiekalo šiek tiek liko, jį vėliau galima pašildyti toje pačioje orkaitėje.
1. Visas daržoves nuplaukite ir supjaustykite stambiais gabalėliais.
2. Sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir plakite kol jos virs vienalyte tiršta tyre. Įberkite druskos ir pipirų, ir įpilkite apie 1 šaukštelį raudonojo vyno acto. Plakite dar keletą sekundžių, ir paragaukite. Pagal skonį įdėkite daugiau druskos, įpilkite dar šiek tiek acto.
3. Supilkite sriubą į stiklinį indą ir laikykite šaldytuve, kad gerai atšaltų.
4. Patiekdami išpilstykite į dubenėlius ar stiklines taures, pabarstykite fetos sūriu, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite čili pipirų griežinėliais ir kalendrų lapais.
1. Paprikas perpjaukite per pusę, sėklas išvalykite, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.
2. Iškeptas paprikas išimkite, atvėsinkite ir sudėkite į sandariai uždaromą plokščią indą.
3. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su šiltu skysčiu, kuris liko kepant paprikas, tada įmaišykite aliejų, balzaminį actą, prieskonius, išspauskite česnakų skilteles. Padažą gerai išsukite, užpilkite ant paprikų ir per naktį pamarinuokite.
4. Fetą sumaišykite su grietinėle, bazilikais ir ja įdarykite iš skysčio išgriebtas paprikų puseles. Tiekite susmulkintas su baltos duonos skrebučiu ir balzaminio acto padažu.
Padažo gaminimas:
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Supjaustykite kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną su česnaku. Kai svogūnas suminkštės, sudėkite pjaustytus pomidorus, kapotą baziliką ir pagardinkite padažą cukrumi, druska bei pipirais. Užvirinkite, sumažinkite liepsną ir troškinkite daržoves, kol pomidorai suminkštės.
3. Sutrinkite padažą panardinamu plakikliu ir pertrinkite per sietelį. Pertrintą padažą supilkite atgal į keptuvę ir dar kartą užvirinkite.
Suktinukų gaminimas:
1. Riešutus smulkiai sukapokite ir sumaišykite su džiūvėsėliais bei dideliu žiupsniu druskos didelėje lėkštėje.
2. Dubenėlyje atskirai išplakite kiaušinius.
3. Baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais išilgai, per visą ilgį. Kiekvieną griežinėlį patepkite plaktu kiaušiniu bei lengvai paspausdami padenkite džiūvėsėliais su riešutais. Paruoštus griežinėlius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba karštoje (200 laipsnių) orkaitėje, kol baklažanai iškeps.
4. Ant atvėsusio griežinėlio dėkite fetos gabaliuką ir susukite suktinuką. Jei jūsų turimi baklažanai trumpi, galima vienam suktinukui sudėti du griežinėlius. Suktinuką sutvirtinkite dantų krapštuku arba siūlu.
5. Kepkite karštoje orkaitėje apie 10 minučių.
6. Kol suktinukai kepa, pasiruoškite svogūno laiškus – supjaustykite juos plonomis juostelėmis ir pamerkite į šaltą vandenį.
7. Iškepusius suktinukus apriškite svogūno laiško juostele prieš tai pašalinę pagalbines priemones (siūlus ar dantų krapštukus).
8. Patiekite su pašildytu pomidorų padažu.
1. Nuskuskite morkas ir bulves. Sutarkuokite burokine tarka.
2. Keptuvėje aukštesniais kraštais ant vidutinės ugnies įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir suverskite daržovių tarkius. Kepkite 6–8 minutes atidžiai pamaišydami, kol tarkiai kiek sukris ir suminkštės, stebėkite, kad nepradėtų skrusti ir degti. Perdėkite tarkius į didelį dubenį ir leiskite kiek pravėsti. Keptuvę gerai išvalykite.
3. Į kiek pravėsusius tarkius stambiai sutrupinkite fetos sūrį, suberkite krapus, supilkite šiek tiek paplaktus kiaušinius, įberkite pipirų ir viską atsargiai išmaišykite (stenkitės pernelyg nesumaigyti fetos gabaliukų).
4. Vėl įkaitinkite keptuvę su keliais šaukštais aliejaus, šaukštu formuokite blynelius. Kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol bus gražiai paskrudę, apversdami būkite atsargūs, kad blyneliai nesuplyštų (apskrudę iš abiejų pusių jie bus tvirtesni).
5. Iškepusius blynelius dėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
6. Tiekite su grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
1.Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Cukinijas nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite riekelėmis.
2.Daržoves sudėkite į dubenį, pabarstykite miltais, druska, pipirais, raudonėliais ir lengvai išmaišykite. Fetą sutrupinkite ir pusę jos užbarstykite ant daržovių.
3.Mėtas nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Varškės sūrį supjaustykite riekelėmis.
4.Į alyvuogių aliejumi pateptą kepimo formą eilėmis dėkite varškės sūrio riekeles su mėtomis ir daržovėmis. Viską užpilkite grietinėle. Ant viršaus užbarstykite likusią fetą. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie valandą.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite mieles, cukrų, 2 šaukštus miltų ir pieną. Palikite šiltai apie 10–15 minučių, kad mielės pradėtų veikti, masė suputotų.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite likusius miltus su druska. Kitame inde sumaišykite plaktą kiaušinį su jogurtu ir aliejumi.
3. Kai mielų masė bus suputojusi, supilkite ją į dubenį su miltais, ten pat supilkite ir jogurto bei aliejaus mišinį ir rankomis arba elektriniu maišytuvu minkykite tešlą, kol visi ingredientai susijungs tarpusavy ir tešla bus minkšta, elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, įdėkite į dubenį ir uždengę švariu virtuviniu rankšluosčiu palikite pakilti apie valandą, arba kol tešlos kiekis padvigubės. Šioje stadijoje galite tešlą sumaigyti ir įsukę į maistinę plėvelę padėti į šaldytuvą (jei pyragėlius kepsite kitą dieną).
4. Pasigaminkite įdarą – sumaišykite sutrupintą fetos sūrį su kapotomis petražolėmis, pagardinkite grūstais pipirais ir druska (jei reikia).
5. Ant stalo, pabarstyto miltais, iškočiokite tešlą į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą. Priklausomai nuo to, kokio dydžio bandeles kepsite, pasiruoškite plačią stiklinę arba dubenėlį, su kuriuo išpjaukite apvalius apskritimus. Kiekvieną apskritimą įpjaukite iki vidurio iš 4 pusių. Į kiekvieno apskritimo centrą dėkite po šaukštelį įdaro, ir tą įdarą „apgaubkite“ dviem priešingose pusėse esančiais ketvirčiais tešlos. Tada užlenkite į viršų likusius ketvirčius, patempdami kraštus taip, kad išeitų tarsi rožės žiedas.
6. Rikiuokite visas roželes į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
7. Palikite keliasdešimt minučių, kad tešla pakiltų dar kartą. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukštu vandens ir šiuo plakiniu patepkite kiekvieną bandelę.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite bandeles apie 15min., arba tol, kol jos taps auksinės. Patiekite šiltas.
1. Orkaitę įkaitinkite 180 C.
2. Miltus suberkite į dubenėlį, sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir džiovintu raudonėliu. Supilkite lengvai plaktus kiaušinius, jogurtą ir aliejų. Išmaišykite mediniu šaukštu.
3. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais, vyšninius pomidorus padalinkite į keturias dalis, o alyvuoges perpjaukite pusiau. Suberkite viską į tešlą ir sumaišykite.
4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštą tešlą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 45-55 min. Mano forma yra 30x10cm dydžio, bet naudokite tokią, kokią turite, tik jei forma kiek trumpesnė ir platesnė, pyragą kepkite bent 55 minutes.
5. Atvėsinkite, supjaustykite ir mėgaukitės.