- Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
- Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
- Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
- Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
- Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
- Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
- Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Dubenyje sumaišykite rikotą, parmezaną, trintus česnakus, pesto padažą ir smulkintas šviežių bazilikų šakeles.
- Lavašą padalykite į keturis ar šešis vienodo dydžio gabalėlius, kad pavyktų susukti suktinukus.
- Ant kiekvieno gabalėlio dėkite rikotos sūrio įdaro ir susukite suktinuką.
- Suktinukus dėkite į orkaitę ant grotelių arba į aliejumi išteptą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol pradės skrusti (maždaug apie 20 min.)
1. Supjaustykite čiabatą riekelėmis ir pakepinkite ant grilio (ar sausoje keptuvėje) su šiek tiek alyvuogių aliejaus, kol švelniai apskrus.
2. Vietoje iešmelio naudokite rozmarino šakeles – ant jų suverkite vyšninius pomidoriukus. Pakepinkite pomidorų vėrinukus ant grilio apie 2–3 minutes, kol šie suminkštės.
3. Užtepkite sūrį ant duonos riekelių ir uždėkite keptus pomidoriukus;
4. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu, užberkite druskos, pipirų, papuoškite žalumynais ir mėgaukitės!
1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.
2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.
3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.
4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
1. Į dubenį suberkite dvi stiklines miltų, supilkite aliejų ir gerai ištrinkite masę švariomis sausomis rankomis. Supilkite verdantį vandenį ir gerai išmaišykite. Suberkite likusius miltus ir suminkykite. Palikite masę vėsti.
2. Rikotą sudėkite į dubenį, suberkite tarkuotą parmezaną, įmuškite kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos ir viską gerai ištrinkite šaukštu.
3. Iš tešlos iškočiokite du vienodo dydžio plonus lakštus. Ant vieno šaukšteliu kelių centimetrų atstumu išdėliokite sūrių įdarą. Užklokite kitu tešlos lakštu, tarpus tarp įdaro kauburėlių suspauskite pirštais, tada išpjaukite kvadratėlius ar stačiakampius. Kraštelius užlankstykite pirštais. Gautus virtinukus virkite pasūdytame vandenyje apie 7 minutes.
4. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus česnakus su aitriąja paprika. Sudėkite iš sulčių išgriebtus pomidorus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Likus porai minučių iki troškinimo pabaigos, įmaišykite smulkintus bazilikus. 5. Virtinius tiekite aplietus pomidorų padažu ir apibarstytus tarkuotu parmezanu.
1. Ant lentelės suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, vandenį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus.
2. Ant vieno lakšto 6 cm tarpais po šaukštą išdėliokite rikotą. Sūrio kauburėlius užklokite kitu tešlos lakštu. Tešlą tarp įdaro suspauskite pirštais, tada peiliu išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius dar sykį apspaudykite pirštais.
3. Virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6 minutes. Padėkite šiltai.
4. Moliūgų minkštimą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite elektriniu plakikliu.
5. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydama porą minučių kepinkite. Plona srovele maišydama supilkite pieną. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, įberkite muskatų, druskos ir dar kelias minutes pakaitinkite. Apliekite karštus raviolius.
6. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmidžanu.
1. Makaronų lakštus apvirkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens (geriau virti ne visus iš karto, o po kelis, antraip lakštai gali sulipti).
2. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir maišydami kepinkite, kol miltai paruduos. Visą laiką maišydami plona srovele supilkite pieną ir kaitinkite, kol viskas užvirs. Nukelkite nuo ugnies, įberkite šaukštą smulkintų bazilikų, sudėkite rikotos sūrį ir pusę nurodyto parmezano kiekio. Viską gerai išmaišykite.
3. Apvirtus lazanijos lakštus apkepo inde sluoksniuokite su padažu, kiekvieną sluoksnį apibarstykite keliais žiupsneliais parmezano ir likusių bazilikų.
4. Apkepą 200ºC karštumo orkaitėje kepkite 20 min.
- Tešlai rikotą kelis kartus pertrinkite per sietelį, kad neliktų gumuliukų, išsukite su cukrumi, kiaušiniu, įberkite žiupsnelį druskos, vanilinio cukraus, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
- Iš jos ant miltais pabarstyto stalo suformuokite varškėtukus. Į kiekvieną įdėkite po saldainį. Juos sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių.
- Sriubai braškes nuskabykite, gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistą apelsiną išspauskite.
- Sultis ir grietinėlę supilkite į plakimo indą, ten pat sukrėskite jogurtą, suberkite uogas, cukrų ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Sriubą atšaldykite šaldytuve, išpilstykite į dubenėlius ir tiekite su nuvarvintais šiltais virtiniais.
1. Į dubenį sudėkite rikotą, suberkite tarkuotas citrinų žieveles, miltelinį bei vanilinį cukrų, supilkite citrinų sultis ir gerai sumaišykite.
2. Ant miltais pabarstyto stalviršio patieskite vieną tešlos lakštą. Tolygiai aptepkite citrininiu rikotos kremu, gausiai pabarstykite šviežiomis arba atšildytomis ir gerai nuvarvintomis uogomis (mėlynėmis, avietėmis ar kt.).
3. Uždėkite likusį tešlos lakštą, viršų aptepkite kiaušinio tryniu. Kepkite 190 0C karščio orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsusį kepinį supjaustykite kvadratėliais. Viršų galite apibarstyti milteliniu cukrumi.
- Pieną, vandenį, vientisai nuluptą citrinos žievelę ir sviestą sudėkite į didesnį puodą. Užvirkite.
- Išimkite citrinos žievelę.
- Nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukai, supilkite manų kruopas.
- Maišydami pavirkite kelias minutes, nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
- Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, cukrų, druską, vanilę, rikotos sūrį ir citrininį likerį.
- Kai masė pasidaro vientisa, po truputį įplakite atvėsusius manus.
- Tešlą supilkite į 24–26 cm skersmens tortinę, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite valandą.
- Prieš pjaunant, atvėsinkite. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, kokoso drožles, druską, degtinę ir rikotą.
- Suplakite iki vientisos masės. Iš lėto berkite miltus ir kepimo miltelius, užmaišykite tešlą.
- Gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, ant viryklės nustatykite vidutinę temperatūrą.
- Šaukštu kabinkite tešlos ir leiskite į aliejų spurgytes.
- Kepkite iš abiejų pusių, kol tampa gražios auksinės spalvos.
- Išvirusias spurgytes nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
- Pagal pageidavimus pabarstykite milteliniu cukrumi, kokoso drožlėmis.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Viename dubenyje maišome sausus ingredientus, kitame – šlapius. Sausus pilame į šlapių dubenį. Keksiukų formą išklojame popierinėmis formelėmis arba patepame kokosų aliejumi. Pilame tešlą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
2. Gaminame kremą: išplakame grietinėlę su maskarponės sūriu. 15 g šviežio baziliko smulkiai sukapojame, atidedame, likusį šiek tiek pasmulkiname, dedame į grūstuvę. Sutrintą baziliką dedame į marlę, išspaudžiame skystį. Į maskarponės ir grietinėlės kremą įmaišome išspaustą baziliko skystį ir smulkiai kapotą baziliką.
3. Keksiukus imame iš orkaitės, leidžiame gerai atvėsti. Sutepame bazilikų kremą, užtarkuojame citrinos žievelės, papuošiame mažais bazilikų lapeliais ir šviežiomis braškėmis.