Kas: Halės turgavietė
Adresas: Pylimo g. 58, Vilnius
Darbo laikas: II–VII, 7–15 val.
Kur pietauti ir ko tikėtis: Halės turgavietė pamažu lygiuojasi į žymias maisto turgavietes užsienyje – jau kuris laikas čia galima ne tik apsipirkti, bet ir vietoje skaniai papietauti. Viena po kitos atsidarė viena už kitą įdomesnės, skirtingos vietos, o mes rekomenduojame keturias iš jų, visos jos veikia pirmajame turgaus paviljone.
„Halės deli“ – specializuota šviežios mėsos parduotuvė, kurioje kasdien ruošiami dienos pietūs. Paprastai tai būna soti sriuba su mėsa ir 1–2 taip pat mėsiški patiekalai – dešrelės, troškiniai, kepsneliai. Patiekalai nuolat keičiasi, visada būna labai švieži ir, akivaizdu, svečiams tai patinka – nuolatinių lankytojų čia visada nemažai, o puodai ištuštėja gana greitai.
„Assorti“ gourmet parduotuvė-bistro siūlo įvairiausių gurmaniškų produktų, jūros gėrybių, austrių, tad ir pietų meniu lygiuojasi į kiek aukštesnį lygį. Čia pat vietoje besidarbuojantis šefas ruošia pačius įvairiausius patiekalus – nuo itališkos sriubos minestrone iki befstrogeno ar kepto aštuonkojo.
„Spoon Out“ – vienas iš turgaus naujokų (veikia nuo rugsėjo mėnesio) specialaus dienos meniu neturi, tačiau pietų valandomis čia galima tikėtis greito patiekalo iš nuolatinio meniu. Jį sudaro tailandietiški patiekalai, paruošti pagal autentiškus receptus, kaip sako patys šeimininkai, tik šiek tiek „sulietuvinus“ patiekalų aštrumą.
„Rojaus maistas“ – premium klasės produktų parduotuvė siūlo ir čia pat vietoje papietauti, galite rinktis mėsišką ar žuvies patiekalą, jie čia kasdien keičiasi. Kaip sako pietų metu sutiktas šios vietos šeimininkas, kaip kitaip žmonėms pristatyti kokybiškus produktus, jei ne čia pat vietoje paruošus iš jų ką nors skanaus.
Kainos: šokiruojančiai žemų kainų, nepaisant to, jog pietausite turguje, tikėtis neverta, tačiau jei planuojate „tilpti“ į 5 eurų pietų biudžetą, čia tą nesunkiai padarysite. Geriausias kainos ir sotumo santykis, ko gero, jūsų laukia „Halės deli“, užsisakius dubenį dienos sriubos. Brangiau turguje atsieis tie patiekalai, kurie bus paruošti iš šviežių jūros gėrybių.
Kas: Uptown Bazaar
Darbo laikas: I–VII, 11–20 val.
Kur pietauti ir ko tikėtis: prieš gerą mėnesį duris atvėręs naujas turgus yra parduotuvėlių, restoranų ir kavinių rinkinys po vienu stogu. Atkeliaukite su kolegomis, išsirinkite, kas kam patinka ir sėskite papietauti prie bendro stalo. Savaitgaliais čia sausakimša, darbo dienomis erdviau, tačiau tai tikrai puiki vieta papietauti, nes pasirinkimas labai įvairus.
Pietų pasiūlymų verta dairytis šiose vietose: „Time 4 Pizza“, „Burger Kiosk“, „Ramenas ir pagaliukai“, „In-n-out Smokas“, „Kavos era“, „Thierry kepykla“, „THE URBAN GARDEN“.
Kainos: patiekalų kainų spektras čia kuo plačiausias, tačiau pietų pasiūlymai paprastai nesiekia 5 eurų, tad belieka apsukti ratą ir išsirinkti, ką valgysite.
Daugiau informacijos ČIA
Kas: krautuvė „Bobos daržas“
Adresas: M.K.Čiurlionio g. 7, Vilnius
Darbo laikas: I–V 8–20 val., VI 10–16 val.
Kas įdomaus: jau ne pirmus metus ne tik kaimynus, bet ir atokesnių vietų gyventojus traukianti krautuvė siūlo iš ūkininkų, smulkiųjų gamintojų gautą maistą, taip pat ir šiek tiek nelietuviškų sveikų, ekologiškų produktų. Vienoje iš parduotuvės patalpų įrengti staliukai ir čia galima papietauti. Maistas į parduotuvę atvežamas ir laukia svečių dideliuose puoduose, šilumą palaikančiose krosnelėse.
Patiekalai nepretenzingi, paprasti, tačiau švieži ir tikri – sriubos „kaip pas mamą“, įvairios įdarytos daržovės, vegetariški kepsneliai ir pan. Čia paprastai pietauja vietiniai, draugiškai sutelpantys mažulytėje patalpoje, o išeinant dar nusiperkantys kokį skanėstą popietei pasaldinti.
Kainos: viskas priklauso nuo patiekalo ir išalkimo lygio, tačiau ir čia galima papietauti už 4–6 eurus.
Daugiau informacijos ČIA
Kas: sūrio parduotuvė „Say Cheese“
Adresas: Gedimino pr. 3A, Vilnius
Darbo laikas: I–VI 10–21 val.
Kas įdomaus: pietūs sūrių parduotuvėje? Pasirodo, būna ir taip. Nors pagrindinė šios vietos specializacija – sūrių iš įvairiausių šalių parduotuvė, degustacijų vieta, čia visada galima rasti ir keletą patiekalų su, kaip kitaip!, sūriu. Specialaus dienos pietų meniu nėra, tačiau patiekalai keičiasi kas savaitę, ruošiami čia pat vietoje ir labai greitai, tad užsukti čia papietauti tikrai verta.
Kainos: kreminė bulvienė su pasirinktu sūriu – 4 eurai, sumuštiniais ir suvožtiniai su įvairiais sūriais – nuo 4 iki 7 eurų.
Daugiau informacijos ČIA
Kas: restoranas „Delta mityba“
Adresas: Naugarduko 41, Vilnius
Darbo laikas: I–V 11:30–15:30
Kas įdomaus: originalus restoranas, besišliejantis prie šalia veikiančios menininkų studijos, labiausiai orientuotas į vietinius – menininkus, T. Ševčenkos loftų zonoje veikiančių bendrovių kūrybininkus. Čia jums bus pasiūlyta pietryčių Azijos virtuvės stiliaus patiekalų – pavyzdžiui, sriubos paruoštos iš nuolat puoduose burbuliuojančių vadinamųjų „amžinųjų sultinių“, meniu yra ir virtinukų, ir garuose virtų pyragėlių, net pusė patiekalų yra veganiški. Restoranėlis dirba trumpai, kasdien pamaitina kelias dešimtis žmonių ir yra orientuotas išskirtinai į pietus.
Ši vieta patiks meniškoms sieloms, kurioms maistas svarbiau nei iščiustytas interjeras, o virtuvės proza ne tik negąsdina, bet net įdomu pažvelgti, kaip gaminamas maistas, kurį netrukus valgysite.
Kainos: patiekalų kainos įvairuoja nuo 2 iki 6 eurų (už kai kuriuos priedus mokėsite papildomai), tad „Delta mityba“, ruošianti įdomų, labai šviežią ir sezoninį maistą, pataiko į dienos pietų kainų Vilniaus centre vidurkį.
Daugiau informacijos ČIA
Kas: Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus
Adresas: Bokšto g. 9, Vilnius
Darbo laikas: 9–18 val. (pietūs patiekiami iki 14 val.)
Kas įdomaus: dar vienas netikėtumas – pietūs muziejuje, ir ne bet kokiame, bet skirtame maistui! Čia pietausite lyg jaukioje svetainėje – indaujų apsuptyje, prie senovinių staliukų, po padavėjos kojomis jaukiai trakštelint medinėms grindims. Meniu nuolat besikeičiantis, tačiau, žinoma, orientuotas į lietuvišką virtuvę – silkė su bulvėmis, burokėlių sriuba, cepelinai su mėsa ar varške, kotletas „Astra“, varškėčiai, varškės apkepas... Kitaip tariant, aišku, ko laukti – pietūs, primenantys viešnagę pas mamą ar močiutę.
Kainos: sriuba paprastai kainuoja 1 eurą, antrasis patiekalas, priklausomai nuo to, su mėsa jis ar be mėsos, 2,5–4 eurus.
Daugiau informacijos ČIA
Kas: restoranas „Mezze“
Adresas: Verkių g. 29, šeimos aikštė 2, Vilnius
Darbo laikas: I–VI 9–20 val., VII 10–18 val. Dienos pietūs – šiokiadieniais nuo 11 iki 15 val.
Kas įdomaus: turkiškos ir graikiškos virtuvės miksą pristatantis restoranas veikia maisto produktų parduotuvės „Eastanbul“ gilumoje. Pietų metu „Mezze“ veikia bufeto principu – griebiate padėklą ir „važiuojate“, dairydamiesi į šefo atidengiamus puodus su paruoštu maistu bei klausydamiesi pasakojimų, kas kuo paskaninta, ko gali tikėtis visavalgiai, o ko – vegetarai.
Patiekalai paprasti, tačiau nenuobodūs – jei jūsų negąsdina įdomesni prieskoniai, originaliai paskanintas kuskusas, lęšiai ir pan., tikrai verta išbandyti.
Kainos: užkandžiai – 1,60 euro, sriubos – 2,50 euro, karštieji patiekalai – 3-4 eurai, salotos – 1,60 euro.
Daugiau informacijos ČIA
Lankėtės kurioje nors vietoje? Patiko, nepatiko? O gal norite rekomenduoti kitą neįprastą, tačiau puikią vietą? Dalinkitės įspūdžiais komentaruose!