„Sveikuoliais baklažanais gali pagardinti salotas arba makaronus, tuo metu drąsesni ir naujų skonių išsiilgę kulinarai juos gali panaudoti ir desertams, pavyzdžiui, pyragams bei pudingams. Tiesa, derėtų prisiminti, kad tinkamai neparuošus baklažanų žievelės, patiekalui ji gali suteikti kartumą. Tačiau neišsigąskite – prieš ruošiant maistą šią daržovę tereikia pamirkyti sūdytame vandenyje ir vėliau nuplauti“, – pataria pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kartu ji dalijasi pora receptų – jei įdaryti baklažanai kai kuriems valgytojams jau yra tapę klasika, tai šokoladinis pyragas su baklažanais nustebins net daug įdomybių išbandančius kulinarus.
„Šokoladinis baklažanų pyragas puikiai atskleidžia, kokia universali yra ši daržovė. Kiekviename patiekale ji gali atsiskleisti vis kitokiais skoniais – ir nesvarbu, ar tai būtų pagrindinis patiekalas, ar desertas. O šis saldėsis yra tik vienas iš pavyzdžių, ką galima konditerijoje nuveikti su baklažanais. Su jais taip pat galite kepti spurgas, braunius arba švelnius cinamoninius pyragus“, – vardija maisto ekspertė.
Daržovėmis ir pievagrybiais įdaryti baklažanai
Ingredientai:
- 1 baklažanas;
- 1 didelis svogūnas;
- 2 česnako skiltelės, sutrintos;
- 150 g šviežių pievagrybų;
- 0,5 cukinijos;
- 1 raudonoji paprika;
- 2 pomidorai;
- sauja tarkuoto parmezano sūrio;
- sauja smulkintų petražolių;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- šlakelis aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia imkite baklažaną ir perpjaukite jį išilgai pusiau. Šaukštu išskaptuokite dalį jo minkštimo ir iš karto smulkiai jį supjaustykite. Visas kitas daržoves ir grybus supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Įkaitinę keptuvę, patroškinkite joje svogūną, kol šis suminkštės. Paskui suberkite grybus, cukinijas, raudonuosius pipirus ir baklažanų minkštimą. Viską patroškinkite 4–6 minutes (arba kol daržovės apskrus). Vėliau sudėkite pomidorus, petražoles ir prieskonius. Viską patroškinkite dar 5 min.
3. Troškintas daržoves tolygiai paskirstykite išskobtuose baklažanuose ir apibarstykite parmezano sūriu.
4. Dėkite baklažanus ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.
Šokoladinis baklažanų pyragas
Ingredientai:
- 2 baklažanai;
- 1 plytelė juodojo šokolado;
- 2 kiaušiniai;
- 40 g kakavos;
- 100 g rudojo cukraus;
- 50 g smulkintų migdolų arba lazdynų riešutų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- nedidelis gabalėlis sviesto;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Sviesto gabalėliu ištepkite 20 x 8 cm pyrago kepimo formą.
2. Nenuluptus baklažanus supjaustykite mažais kubeliais ir pavirkite juos garuose apie 20 min., kol minkštės. Vėliau per sietelį juos nukoškite ir apsausinkite.
3. Sudėkite baklažano gabalėlius į elektrinį maisto smulkintuvą ir sumalkite iki vientisos masės.
4. Susmulkinkite šokolado plytelę ir suberkite šalia baklažanų. Pamatysite, kaip šokoladas pradės gražiai lydytis. Leiskite jam visam ištirpti.
5. Kai šokoladas ištirps, šalia į maisto smulkintuvą sudėkite likusius ingredientus ir viską sumalkite iki vientisos masės. Vėliau supilkite ją į paruoštą pyrago formą ir kepkite orkaitėje apie 30–40 min.
6. Ištraukite iškepusį pyragą iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Prieš patiekdami, pagardinkite jį plakta grietinėle ir mėgstamomis uogomis.