„Didysis Velykų penktadienis – susikaupimo ir rimties metas. Tądien pagal tradicijas nevalgoma mėsos ir apskritai valgoma mažiau bei lengvesnius patiekalus iš daržovių ar kruopų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Kadangi Velykos – pavasario šventė, maisto ekspertė pataria į šventinio savaitgalio meniu įtraukti šviežio derliaus daržovių: morkų, smidrų, artišokų, ridikėlių, agurkų, salotų ar kitų įvairiausių žalumynų.
Kruopas galima dėti ne tik į sriubas ar troškinius, bet ir salotas arba gardinti jas įvairiausiais priedais – keptomis daržovėmis, fetos sūriu, padažais.
„Pastebėjome, kad žmonės iš daržovių yra pamėgę gaminti ne tik įvairiausias salotas, bet ir troškinius. O juos valgyti galima įvairiausiais būdais – ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet panaudoti ir kaip garnyrą. Pastaruoju metu labai populiarėja ir ankštinių daržovių patiekalai – iš šių daržovių galima gaminti vegetariškas ar veganiškas lietuvių pamėgtų kotletų ar netgi įvairiausių kepsnių versijas. Taip pat žmonės dažnai renkasi ir kruopas. Jas mėgsta kuo įvairesnes: nuo tradicinių grikių ar ryžių iki bulguro, kuskuso ar lęšių. Kruopas galima dėti ne tik į sriubas ar troškinius, bet ir salotas arba gardinti jas įvairiausiais priedais – keptomis daržovėmis, fetos sūriu, padažais“, – teigia ji.
V.Juodkazienė siūlo ir poros patiekalų, kurie puikiai tiks Didžiojo penktadienio stalui, receptus.
Bolivinės balandos košė su saulėje džiovintais pomidorais
Ingredientai:
- 80 g bolivinės balandos;
- 20 g saulėje džiovintų pomidorų;
- 1 morka;
- 1 avokadas;
- 25 g kietojo sūrio;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirkite bolivines balandas.
2. Morką sutarkuokite burokine tarka ir kelias minutes pakepinkite keptuvėje.
3. Sutarkuokite sūrį, pasmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus, nulupkite ir supjaustykite avokadą.
4. Išvirusias bolivines balandas sumaišykite su paruoštais ingredientais, gardinkite druska ir pipirais.
Lęšių ir daržovių troškinys
Ingredientai:
- kokosų aliejaus;
- 1 svogūnas
- po žiupsnelį malto kumino, imbiero miltelių bei muskato;
- gabalėlis moliūgo;
- 1 morka;
- lęšių;
- sultinio;
- pomidorų pastos;
- citrina;
- druskos;
- pipirų;
- šviežių kalendrų.
Gaminimas:
1. Troškintuve su kokosų aliejumi apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną su prieskoniais (kuminu, imbieru, muskatu). Suberkite kubeliais supjaustytą moliūgą ir morką, pakepinkite 4–6 minutes.
2. Suberkite lęšius, supilkite sultinį ir uždengę dangčiu virkite apie 10–15 min, kol lęšiai išvirs.
3. Įmaišykite pomidorų pastą, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Jei troškinyje dar šiek tiek per daug skysčio – pavirkite jį nudengę dangtį dar keletą minučių.
4. Patiekite su šviežiomis kalendromis.